Nieuws

Spreiding? Geen gespreid bedje meer

De onderlinge relaties tussen de beleggingscategorieën zijn op drift geraakt. Spreiding is geen spreiding meer.

De markten zijn aan flinke veranderingen onderhevig. Spreiding is geen spreiding meer. De crisis trok bijna alle beleggingscategorieën mee naar beneden; het valt niet mee om ergens bescherming tegen prijsdaling te vinden. Je gespreide portefeuille blijkt helemaal niet zo gediversifieerd te zijn als je dacht. 

Spreiding werd gekozen omdat er een lage correlatie tussen de diverse categorieën was. Een gespreide portefeuille leverde per saldo een hoger rendement. Maar het landschap ziet er ondertussen anders uit (zie tabel). De eerste tabel toont de correlatie tot 2007.

Sinds 2009 is van enig herstel sprake, maar de markten zijn volgens het blog Minyanville niet terug bij het oude. De onderlinge relaties tussen de beleggingscategorieën zijn op drift geraakt. Dat maakt een portefeuille risicovoller.

Onderstaande tabel weerspiegelt de nieuwe werkelijkheid. Elke gele cel toont een correlatie die is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Dat betekent dat een gespreide portefeuille nu veel minder bescherming biedt dan voor 2007. Een blik op onderstaande tabel laat zien hoe de correlaties dramatisch zijn gestegen. En het wordt nog erger…

Het gevaar bestaat dus dat je allerlei vergoedingen betaalt voor spreiding die je niet krijgt. Of nog gevaarlijker, dat je een portefeuille bezit die groter risico loopt bij een volgende financiële crisis. Helaas maken veel beleggers zich pas druk over spreiding als het te laat is. Zolang de markten stijgen, hoef je je toch geen zorgen te maken? Maar wat doe je bij een volgende crisis, vraagt de schrijver zich af. Beleggers moeten voor spreiding verder kijken dan de vanouds traditionele categorieën. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie