Nieuws

Azen op koopjes bij mijnbouwers

De prijzen van ijzererts en andere grondstoffen zoeken de lagere regionen op en slepen mijnbouwaandelen met zich mee.

De prijzen van ijzererts en andere grondstoffen zoeken de lagere regionen op en slepen mijnbouwaandelen met zich mee. De lage grondstofprijzen knagen aan de winstmarges van de mijnbedrijven en sturen de beurskoers omlaag.

Maar beleggers met een langetermijnvisie speuren naar de koopjes onder die mijnbouwers. van Australië tot Canada, schrijft de Wall Street Journal. Ook institutionele beleggers, die weinig kaas hebben gegeten van mijnbouw, zoeken nu blootstelling in afwachting van een omslag in de sector.

In Canada proberen twee pensioenfondsen een consortium op te tuigen om een meerderheidsbelang te nemen in Iron Ore Co. ter waarde van 4 miljard dollar. Maar er zijn meer kapers op de kust voor dit belang van Rio Tinto, waaronder Blackstone. Pensioenfondsen hebben een tijdshorizon van 20 tot 30 jaar, en hebben dus de tijd om te wachten op prijsstijgingen.

Ondertussen azen partijen ook op mijnen in Australië, weet WSJ te melden. Mensen zijn op zoek naar goedkope assets, en volgens Helen Lau (UOB KayHian) is het nu de perfecte tijd daarvoor omdat de neerwaartse risico’s nog steeds aanwezig zijn. Investeerders weten zelfs nog lagere prijzen uit te onderhandelen met de mijnbouwbedrijven.IJzererts is dit jaar al 12% in prijs gedaald en noteert 20% onder het hoogtepunt van februari dit jaar. Ondanks de lage prijs van erts en de mijnbouwers zelf, voeren de bedrijven toch de productie op in anticipatie van langetermijngroei in de vraag. Juist die productieverhoging hangt dreigend boven de markt, die overspoeld dreigt te raken met een aanbodoverschot. Dat zorgt voor nieuwe prijsdruk, vreest de krant. Goldman Sachs voorspelt een prijs van 80 dollar per ton in 2015.

Het is wachten op de omslag. Kelly Teoh (strateeg bij IG) nuanceert de marktwijsheid dat de grondstoffen-supercyclus over zou zijn. Grondstoffen maken onlosmakelijk onderdeel van onze maatschappij uit, en als je kijkt naar de groei van de wereldbevolking naderen we niveaus die nooit eerder gezien zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen