Nieuws

Goud? Markt overdrijft een beetje

ETF Securities vindt de recente daling van de goudprijs wel erg overtrokken. De fundamentals blijven positief.

Na twaalf jaar opmars was een correctie wel te verwachten, want elke bullmarkt krijgt daar op zeker moment mee te maken. Maar volgens Nicholas Brooks, hoofd Research & Investment Strategy bij ETF Securities, is de recente daling van de goudprijs wel erg overtrokken. Het edelmetaal trekt zilver mee omlaag; zilver incasseerde een nog sterkere prijsdaling dan goud. Volgens ETF Securities is de correctie buiten proportie en bewegen edelmetalen zich nu op een aantrekkelijk prijsniveau.

De goudprijscorrectie wordt gedreven door een sterke stijging van de Amerikaanse reële rente. Die wordt weer gevoed door de uitspraken van Bernanke, waarmee twijfel gezaaid is over een eerder dan verwachte aanpassing van het opkoopprogramma. ETF Securities is echter van mening dat de reële rente uiteindelijk weer zal dalen. Een structureel lage rente is nodig om de staatsschuld betaalbaar te houden. Een rentedaling kan leiden tot een nieuwe opmars van de goudprijs.

Op korte termijn ziet ETF Securities geen katalysator voor een omkeer in de prijsontwikkeling. Goud blijft met tegenwind kampen. Dit heeft zijn weerslag op zilver en andere edelmetalen. De correlatie tussen goud en zilver is de afgelopen maanden toegenomen en ETF Securities ziet daar weinig verandering in komen.

Zorgpunt is verder dat het huidige prijsniveau de kosten van het opsporen en winnen van edelmetalen niet meer dekt. De prijzen moeten weer gaan stijgen om een groei van het aanbod in de toekomst zeker te stellen. Volgens berekeningen van ETF Securities noteren goud, zilver en platina nu respectievelijk 20%, 10% en 25% onder hun gemiddelde marginale productiekosten. Wel is de vraag naar fysiek goud, met name in China, toegenomen sinds de prijs is gedaald.

Outlook
Op korte termijn ziet het er niet zo glanzend uit voor het gele edelmetaal, maar ETF Securities is van mening dat op de lange termijn de fundamentals positieve steun aan de prijzen geven. Uiteindelijk zullen die weer aantrekken, zodra de technische en cyclische factoren weer in hun voordeel spelen. Centrale banken blijven nog wel stimuleren, gezien het zwakke herstel in de VS, de recessie in Europa en de hoge staatsschulden.

Wat de goudprijs precies zal doen valt moeilijk te voorspellen. Verdere dalingen sluit ETF Securities niet uit. Maar voor strategische kopers begint zich nu waarde af te tekenen. Op korte termijn zullen de prijzen voor edelmetalen vooral worden gedreven door macro- en technische factoren. Toch ziet ETF Securities waarde ontstaan voor langetermijnbeleggers. Goud heeft wel een positieve impuls nodig om de weg omhoog te vinden. Met short futures in goud en zilver aan de COMEX op een hoogtepunt bestaat er ruimte voor een krachtig herstel, zodra de fundamentals verbeteren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie