Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Licht op groen voor groeistrategie

Het DWS Global Growth-fonds onderscheidt zich door directe beleggingen in opkomende markten. Daar valt nog wat te halen.

De tijden van een flinke economische groei zijn in Europa en de VS voorbij. “Daar is iedereen het wel over eens. Tijd om elders te kijken,” concludeert Nils Ernst, fondsbeheerder van het DWS Global Growth-fonds. Dat betekent niet dat er in deze landen geen groeiaandelen te vinden zijn. Het gaat dan echter met name om bedrijven met een hoge blootstelling aan andere regio’s.

Het fonds zoekt naar drie soorten bedrijven die het in een moeilijke economische situatie beter kunnen doen dan de markt, met een bovengemiddelde groei:

  • De zogenoemde ‘niche champions’; bedrijven in geïndustrialiseerde landen die een uniek product bieden waardoor ze stevige marges hebben en niet zo hard worden geraakt als de markt naar beneden gaat.
  • De tweede categorie bestaat uit grote multinationals met blootstelling aan de opkomende markten, zoals McDonalds of Microsoft.
  • De derde categorie is de groep waarmee dit fonds van Deutsche Asset & Wealth Management zich wil onderscheiden. Het fonds investeert namelijk direct in bedrijven in opkomende markten.

Daarbij gaat het overigens niet zozeer om de BRIC-landen. De laag daarachter, dat zijn de echte opkomende markten. Het fonds zoekt in landen als Indonesië, Turkije, de Filippijnen en Mexico. Deze landen profiteren van een gunstige demografie, hun overheden hebben zich niet tot in de nek in de schulden gestoken en hoefden niet naar kwantitatieve versoepeling te grijpen.

De allocatie is flexibel; het fonds behoudt zich het recht voor de positie in deze categorie naar boven of naar beneden aan te passen, zolang deze tussen de 5-30% van de totale portefeuille ligt. “Veel opkomende markten zijn niet zo liquide,” zegt Ernst. “In een risk off-scenario zie je dan veel volatiliteit. Eind 2008 brachten we het aandeel bijvoorbeeld terug naar minder dan 10%.” Momenteel belegt het fonds rond de 17-18% direct in opkomende markten.

Bron: DeAWM

“Het licht staat op groen voor een groeistrategie,” zegt Ernst. “De groei is bovengemiddeld, maar de waarderingen niet. Dat maakt het een aantrekkelijke omgeving.” In tegenstelling tot in de jaren van de internetzeepbel, toen de koers-winstverhouding van internetbedrijven omhoogschoot, zijn groeiaandelen nu aantrekkelijk gewaardeerd.

Groeicyclus
Het fonds deelt de aandelen in drie groeicategorieën in, ‘vergelijkbaar met de productlevenscyclus’. De allocatie is flexibel. Ernst: “Hoe meer vrijheid, hoe efficiënter de resultaten.”

  1. Het vroege groeistadium. Bedrijven die hun positie op de markt proberen te verwerven en zo snel mogelijk willen groeien. Allocatie: 10-20%.
  2. De kerngroei. Bedrijven in hun ‘sweet spot’, waarbij de winstgroei beduidend hoger ligt dan bij andere bedrijven. Allocatie: 50-70%.
  3. Gevestigde groei. De groei ligt niet meer zo hoog, maar er wordt wel een goed dividend uitgekeerd. Bedrijven die iets voor hun aandeelhouders kunnen doen en een verslechterende economie hoogstwaarschijnlijk overleven. Allocatie: 20-30%.

Het DWS Global Growth-fonds heeft rond de 80-90 aandelen in portefeuille. Sinds de lancering van het fonds in 2005 behaalde het een rendement van +53,8%, vergeleken met 35% voor de MSCI All Countries World Index.

Bron: DeAWM

Bij fondsen in groeiaandelen denken de meeste mensen aan veel risico en een hoge turnover. Ernst benadrukt dat dit bij dit fonds juist niet het geval is. “We streven er niet naar een soort hedgefonds te zijn.” Het fonds belegt voor de middellange tot lange termijn, en houdt aandelen tenminste negen tot twaalf maanden vast. In het fonds zitten zelfs aandelen die al sinds de introductie van het fonds in 2005 onderdeel van de portefeuille zijn.

Frankfurt
De wereldwijde spreiding van het fonds betekent dat Ernst heel wat bedrijven op de radar moet hebben staan. “We leunen zwaar op het kantoor in Frankfurt,” vertelt hij. “Ik beschik over behoorlijk wat kennis over bedrijven, maar als het bijvoorbeeld over een infrastructuurbedrijf in Indonesië gaat, heb je daar erg specifieke informatie voor nodig.”

De specialisten van Deutsche Asset & Wealth Management  bevinden zich in Frankfurt, en niet verspreid over de wereld. Volgens Ernst biedt face-to-face contact grote voordelen. Zijn mensen weten precies welke posities Ernst heeft, en komen naar hem toe als er belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden. “Het Global Growth-team is een van de best verbonden teams binnen Deutsche Asset & Wealth Management.”

Ook als de aandelen eenmaal zijn geselecteerd, wordt de performance goed in de gaten gehouden. Ernst maakt gebruik van software die nagaat of het fonds doet wat het belooft. Het risico wordt in vier componenten opgedeeld; land, valuta, stijl en aandelenselectie.

Logischerwijs moet een deel van het risico van de stijl komen, aangezien het fonds zich op groeiaandelen richt. Het grootste deel van het risico moet echter uit de aandelenselectie voortkomen. Als Ernst niet tevreden is, genereert de software ideeën om de blootstelling te verhogen.

'Meest trots'
In de periode van 2008 tot maart 2009 lag de performance van het fonds het laagst. De markt daalde toen met 35-40%. “Eigenlijk is dat de periode waar we het meest trots op zijn,” vertelt Ernst. “We hebben toen bewezen dat we geen leveraged strategie gebruiken – dan waren we met 60, 70% gedaald.” Er zullen altijd periodes zijn dat het fonds een neergang ziet, geeft Ernst toe, maar het fonds richt zich op de lange termijn, van vijf tot tien jaar.

Het probeert onafhankelijk te handelen van het sentiment op de markt. Vorig jaar deed het gedeelte van het fonds in healthcare aandelen het bijvoorbeeld slechter dan de index. Ernst verklaart dat door het feit dat aandelen die zwaar wegen in de index het de eerste drie, vier maanden erg goed deden. “Wij blijven bij onze filosofie,” zegt Ernst. “Sommige aandelen in deze sector stegen toen sterk, maar dat betekent niet dat we dan ineens onze strategie gaan aanpassen. We laten ons niet tot een aankoop dwingen.”


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie