Nieuws

China vergrijst: een Japan-scenario

Het is onmogelijk om een economie te laten groeien als het aantal gepensioneerden sneller groeit dan de beroepsbevolking

Het is bijna onmogelijk om een economie te laten groeien als het aantal gepensioneerden sneller groeit dan de beroepsbevolking. Dat gebeurde met Japan, en zo zal het ook gaan met China, voorspelt The Motley Fool.

De afgelopen drie jaar is de beursgraadmeter van Shanghai al meer dan een derde kwijtgeraakt. Productie in China neemt af, de import daalt en economen schroeven hun groeiverwachtingen terug. Het bankensysteem kraakt, terwijl de interbancaire rente gierend uit de bocht vliegt. Waar eindigt dit? Housel ziet een Japan-scenario voor ogen.

Over twintig jaar kijken we terug op China, net zoals we nu doen bij Japan. Twintig jaar geleden was de ‘sky the limit’ in het land van de rijzende zon, Japan zou de leidende industriële natie worden. Wat volgden waren twee decennia van stagnatie, omdat de vergrijzing snel toenam.

China wacht hetzelfde lot. Het land van de ongekende mogelijkheden is ambitieus, heeft enorm veel inwoners, goedkope arbeidskrachten en efficiënte productie. Maar de één-kind-politiek veroorzaakt een versnelde vergrijzing. De beroepsbevolking vergrijst. Momenteel behoort 75% van de Chinezen tot de beroepsbevolking van 15 – 64 jaar. In 2030 is dit gedaald tot 68% en in 2050 is het nog maar 60%. En bij een miljardenbevolking spreken we dan over honderden miljoenen arbeidskrachten minder. Dit is dezelfde trend die Japan liet ontsporen, waarschuwt The Motley Fool.De site waagt zich aan een voorspelling. De groei zal vertragen, eerst langzaam, maar dan dramatisch. Miljoenen beleggers gaan verliezen lijden en legioenen van economen worden vernederd door een eenvoudig cijfer. Het motto van Marty Whitman: ‘op lange termijn zijn er maar drie of hooguit vier variabelen die er werkelijk toe doen, de rest is ruis’. Voor China telt alleen de vergrijzing, de rest is ruis.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen