Nieuws

Treasuries zijn een 'Ponzi markt'

De markt voor Amerikaanse Treasuries is een ‘Ponzi markt’ geworden, stelt Scott Minerd, CIO van Guggenheim Partners.

De markt voor Amerikaanse Treasuries is een ‘Ponzi markt’ geworden, stelt Scott Minerd, CIO van Guggenheim Partners. MarketWatch legt uit wat een Ponzi scheme ook al weer is: een frauduleuze handeling waarbij het geld van de ene investeerder wordt gebruikt om een ander terug te betalen.

Minerd stelt dat het opkoopprogramma van de Fed vals vertrouwen in de markt heeft gepompt, omdat beleggers geloven dat beleggingen in Treasuries in waarde zullen blijven stijgen. Net als bij Ponzifraude loopt de waarde van Treasuries niet langer gelijk met de onderliggende waarde.

Minderd: “De enige reden waarom beleggers vandaag de dag Treasuries kopen is omdat ze geloven dat de Fed ze in de toekomst voor meer geld zal opkopen. Die manier van denken wordt echter ongeldig op het moment dat de Fed besluit het opkoopprogramma terug te brengen. We weten niet wanneer dat gebeurt, maar hoe langer het huidige beleid voortduurt, hoe meer druk er op de markt komt.”

Short gaan
Een indicatie voor de verstoring is een vergelijking tussen het voor inflatie gecorrigeerde rendement op tienjarige Treauries en de University of Michigan’s consumer confidence index, schrijft MarketWatch. Historisch gezien gingen de twee gelijk op, maar eind 2011 veranderde die relatie.

“Als de markt niet was verstoord door de Ponzi opkopen, had de rente op tienjarig papier grofweg 150 basispunten hoger gelegen,” schreef Minerd. Donderdagochtend stond de rente op 2,199%. In 2012 raadde Minerd nog aan short te gaan op schatkistpapier. Dat deed hij ditmaal niet, maar hij gaf wel aan dat hij verwacht dat de onstuimigheid op de markten nog wel even aanhoudt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente