Nieuws

Fed wil risicobereidheid temperen

Ben Bernanke wil markten graag op tijd voorbereiden op het einde van QE, maar de timing van zijn opmerkingen is dubieus.

Ben Bernanke wil de markten graag op tijd voorbereiden op het dichtkraaien van de geldkraan, maar de timing van zijn opmerkingen is dubieus. Volgens Benjamin Melman, Head of Asset Allocation and Sovereign Debt bij Edmond de Rothschild, wil Bernanke waarschijnlijk ook de risicobereidheid van beleggers terugbrengen nu financiële aandelen beginnen te stijgen.

In het verleden is de Fed echter altijd succesvoller geweest in het aansporen van beleggers dan in het temperen van hun enthousiasme. Edmond de Rothschild gelooft wel dat Bernanke wat doortastender zal zijn dan zijn voorgangers. Vandaag de dag heeft de centrale bank behoorlijk wat grip op de effecten van het beleid op de markten en de stabiliteit van het systeem, dus de Fed kan niet langer de verantwoordelijkheid voor zeepbellen ontkennen.

Edmond de Rothschild verandert het standpunt voor aandelen daarom naar neutraal. De aandelenmarkten blijven stijgen, terwijl de fundamentals een gemengd beeld laten zien. De vermogensbeheerder verwacht dat de verandering van richting door de Fed een tijdelijke daling zal veroorzaken. Op de middellange termijn blijft Edmond de Rothschild positief. De waarderingen van aandelen zijn normaal, en vergeleken met het rendement op obligaties zelfs erg aantrekkelijk.

Vooruitgang
Tegelijkertijd is de VS de crisis voorgoed te boven, terwijl Europa in ieder geval over de ergste hobbels heen is, hoewel de toekomst onzeker blijft. Melman noemt de verbeteringen in de VS ‘opvallend’. De verwachtingen voor het overheidstekort zijn flink naar beneden bijgesteld, en dat laat zien hoe veel vooruitgang er is geboekt. Dat betekent ook dat de bezuinigingen minder scherp zullen zijn.

Edmond de Rothschild staat negatief tegenover overheidsobligaties, omdat die als eerste zullen lijden onder een terugkeer naar het normale en veranderingen in het monetair beleid. Zelfs ook al is de verwachting dat de rente niet hard gaat stijgen, is de rente nog steeds te laag om te compenseren voor het risico dat beleggers lopen. De beste keuze voor obligaties zijn volgens Melman Europese high yield en convertibles.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?