Nieuws

Dr. Copper, topper of flopper?

Kopervoorraden op hoogste peil in negen jaar, prijs op laagste in 18 maanden en shortposities op recordniveau. Oppassen.

Koper heeft zich de afgelopen weken niet kunnen onttrekken aan de algehele malaise onder grondstoffen en edelmetalen. Maar koper is natuurlijk wel een bijzondere grondstof, vooral omdat koper gezien wordt als één van de meest betrouwbare barometers van de economie. Dr. Copper is – en dat is meteen de keerzijde van die medaille – dan ook extra gevoelig voor zwakke economische vooruitzichten.

Dat koper recent onder de 7.000 dollar per ton dook – het laagste niveau in anderhalf jaar – is dan ook vooral toe te schrijven aan vrees voor een Chinese groeivertraging, stelt Martin Arnold, hoofd research bij ETF Securities.  Maar zulke scenario’s en de correlatie met economische groeivooruitzichten trekken ook speculanten aan. De afgelopen weken namen futurehandelaren dan ook een recordhoeveelheid aan shortposities in op het industriële metaal. Arnold denkt dat het negatieve scenario voor koper overschat wordt en voorziet zelfs een scherp herstel. 

Beleggers speelden in de eerste maanden van dit jaar in op het ontstaan van een surplus aan koper: te veel productie, te weinig vraag. De koperprijs leek fragiel, gezien de zwakke economische vooruitzichten in met name China, maar ook de VS. Maar volgens Arnold kan het aanhoudend monetair verruimend beleid van de centrale banken ook koper op de been houden.

Vraag robuust, aanbod kwetsbaar
Azië is goed voor meer dan 60% van de wereldwijde vraag, China voor zo’n 40%. De elektriciteitsvoorzieningen zijn de grootste afnemer van koper in China, en daar is de vraag naar koper nog altijd robuust. Naast elektriciteit zijn bouw, transport en machinerie de andere grote afnemers. Omdat in de VS de huizenmarkt weer groeit, verwacht Arnold ook daar een zet in de rug. 

Daar komt bij dat de productie – met name afkomstig uit Chili en Indonesië – wel eens kan verkrappen. In Chili vonden stakingen plaats bij Codelcom, ’s werelds grootste koperproducent. Dat heeft de productie nog nauwelijks beïnvloed, maar de sluimerende onvrede kan overslaan in grotere stakingen. De verwachte productiegroei in Chili in 2013 is toch al niet meer dan een magere 2% en elke disruptie kan leiden tot een krimp.

Inmiddels zijn door de tegenvallende economische groei in de afgelopen jaren de kopervoorraden opgelopen tot het hoogste niveau in negen jaar, ook in de opslagplaatsen van de London Metal Exchange. Maar volgens Arnold lijkt die trend z’n keerpunt te naderen, zeker als de productie zou teruglopen. In China liepen de voorraden in april al 14% terug door een verminderde productie. Historisch gezien draaien Chinezen de productie terug als koper op de LME tegen een premie verhandeld wordt.

Ondertussen blijven beleggers in koperfutures extreem bearish. Volgens de strateeg van ETF Securities is dat een gevaarlijk spel en kan enig positief nieuws voor de onderliggende kopermarkt leiden tot een heftige rally doordat beleggers hun shorts moeten coveren. Zo ver is het nog niet, maar de zilverprijs heeft gisteren maar weer eens laten zien hoe heftig zulke intraday-keerpunten kunnen zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus