Nieuws

Een bubbel? Dit keer is echt anders

Houdt de aandelenrally stand, of blazen we een nieuwe zeepbel op? Volgens The New Yorker is het dit keer echt anders.

Het is uitzonderlijk dat de aandelenmarkten steeds nieuwe records vestigen, terwijl de economie doormoddert. De grote vraag is of deze situatie stand houdt, of dat we een nieuwe bubbel aan het opblazen zijn. Een groeiend aantal analisten roept dat een correctie aanstaande is. Dat zijn de gevaarlijkste woorden voor een belegger, schrijft The New Yorker, ‘maar dit keer is het echt anders'.

De bubbel-aanhangers waarschuwen dat de hele aandelenmarkt een kaartenhuis is dat in stand wordt gehouden door het goedkope geld. Al hun grafieken en argumenten zijn gebaseerd op resultaten behaald in het verleden. De bedrijfswinsten zijn momenteel hoog, de koers-winstverhouding redelijk normaal, maar volgens de beren is dit niet houdbaar. Als de winsten dalen, zullen aandelen hard geraakt worden.

Belastingen, globalisering en arbeidskosten
The New Yorker ziet een aantal redenen waarom de huidige winstniveaus wel gehandhaafd kunnen worden. Bedrijven betalen veel minder belastingen dan voorheen. Ten tweede is de globalisering een redelijk nieuw fenomeen. Veel Amerikaanse bedrijven zijn multinationals en halen het grootste deel van hun winst uit het buitenland. Als derde argument noemt hij de verminderde invloed van de vakbonden en de malaise op de arbeidsmarkt. Daardoor zijn bedrijven in staat aan loonmatiging te doen en is het aandeel arbeid in de economie scherp gedaald.

Volgens de auteur is het onwaarschijnlijk dat de fundamentele trends, die de drivers achter de bedrijfswinsten zijn, gaan omslaan. Het lijkt hem niet onmogelijk dat de winsten op dit niveau blijven en dan zijn aandelen geenszins aan de dure kant. Niettemin kan hysterie onder beleggers de markt verder opjagen, of paniek de markt ineen laten storten. Maar gezien de trends is er goed nieuws voor beleggers. De rally is echt, stelt The New Yorker, maar helaas staan de meeste Amerikanen aan de zijlijn, huiverig door eerdere crashes.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen