Must read

Must read: duur is de beurs niet meer

Plus: de visie van topbelegger Klaus Kaldemorgen, stijging rente stuwt pensioendekkingsgraden, concrete risicometer, NL banken zijn top, en méér.

Beleggen in een nieuw tijdperk met Klaus Kaldemorgen
Het defensieve total return mixfonds DWS Concept Kaldemorgen zet vol in op aandelen. Van obligaties wordt even niets verwacht. "Dollar en goud zijn nog wel veilige havens."

De vier factoren van beleggerssucces
Beleggerssucces is niet weggelegd voor beleggers met het hoogste IQ, maar voor hen met kennis, ervaring, zelfinzicht en ja, ook enig geluk. Belangrijk verhaal.

Defaults zijn niet langer het probleem

Waterschaarste als thema voor de beleggingsportefeuille
De schaarste aan water en de risico's omtrent beschikbaarheid van water in grote delen van de wereld kan een beleggingsthema zijn. Sustainalytics heeft een nieuwe tool ontwikkeld waarmee beleggers de waterrisico's in de beleggingsportefeuille kunnen beoordelen. Zie de video van Morningstar.

Waar gaat de dollar naartoe?

Saoedi-Arabië kan Russische olie-exportrol overnemen
"Sources told the FT that Saudi Arabia, OPEC’s de facto leader, has not yet seen genuine shortages in the oil markets. But that situation could change as economies globally reopen." Breed artikel van CNBC met tal van links naar oliemarktanalyses.

Hogere rentes zijn uiteindelijk gunstig voor beleggers in Europese obligaties
"Door de verwachte renteverhogingen in Europa zijn obligatiekoersen onderuit gegaan. Hierdoor staan defensieve beleggingsportefeuilles dit jaar stevig in de min. In eerste instantie is dat pijnlijk voor beleggers, maar voor de langere termijn zijn de vooruitzichten op rendement juist verbeterd." Lees het verhaal van Rutger van der Goot, Kwantitatief Analist Beleggen bij Rabobank.

Goed nieuws van het pensioenfront
De koersen van aandelen en obligaties mogen dan wel dalen, maar de hogere rente maakt dat meer dan goed.

Concrete risicometer
"We believe that credit spreads (het verschil in rente tussen bedrijfs- en staatsobligaties) offer the best barometer for measuring investment tradeoffs and that, when high-yield spreads rise above the 10-year median, the risk of losses increases substantially." Met de spread gaat het nu duidelijk de verkeerde kant op.

Ja, de beurzen zijn goedkoop
Jan Bouius van Fintessa: "Als een aandeel 20 procent gestegen is, lijkt iedereen het te willen kopen, maar als het 20 procent in koers gedaald is, wil niemand het hebben… Er zal dan immers wel iets mis mee zijn. Dat effect zorgt er nu voor dat de beurzen in tijden niet zo goedkoop zijn geweest." Leuke column.

Met ACTIAM naar de duurzame donutconomie
ACTIAM is de winnaar geworden van de Refinitiv Lipper Group Award Mixed Assets Small. De prijs dankt het Nederlandse fondshuis vooral aan de bijzondere en duurzame beleggingsstrategie van het ACTIAM Duurzaam Mixfonds.

Winst doet ertoe

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Aziatische techkansen
Niet voor niets is Azië momenteel de favoriete aandelenregio van professionele beleggers.

"Iedereen ziet dat de Nederlandse financiële sector tot de beste behoort"
“Banken! Stap uit die nederige rol en wees trots op het product, het merk en de sector!” Dat zegt pr-specialist Richard Neve in een interview met Banken.nl.

Nederlanders moeten minder klagen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie