Must read

Must read: beursnervositeit neemt toe

Plus: de grote aandelendraai, tech vraagt andere waardering, drie Aziatische risico's, huizenprijzen stijgen overal, en veel meer.

De grote aandelendraai
De winnaars van vorig jaar zullen volgens Renco van Schie van Valuedge de verliezers van de komende maanden zijn, en omgekeerd. Het is het gevolg van de agressieve beleidsverandering van de Fed.

Fed wordt steeds agressiever

MFS: Soepel monetair beleid maakt financiële markten kwetsbaarder
De financiële markten kunnen al enige tijd hun belangrijkste functie, het vaststellen van prijzen, niet goed uitvoeren omdat de enorme monetaire steunmaatregelen van centrale banken dit onmogelijk maken, zegt beleggingsstrateeg Rob Almeida van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.

Veel redenen om nerveus te worden
Martine Hafkamp: "Niet alle bedrijven kunnen hogere prijzen doorberekenen en het lijkt er op dat de markt dat onderscheid al enige tijd maakt. Zo gaat de voorkeur steeds meer uit naar waarde-aandelen en wellicht de allergrootste techbedrijven, maar niet naar kleinere tech- en andere groeiaandelen." Goede column, geheel in het verlengde van het verhaal van Renco van Schie.

Tech vraagt om nieuwe waarderingsmaatstaven

Index volgen?
Huidige hoge waarderingen zouden volgens Charlie Bilello in het voordeel moeten zijn van slimme stockpickers.

De drie risico's voor de Aziatische beurzen
Die zijn kort samengevat: omicron, minder Chinese groei en een agressieve Fed. CNBC heeft het verhaal.

Wat doen Europese aandelen in 2022?

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). 

-37% sinds piek
's Werelds bekendste cryptomunt, bitcoin, is al twee maanden bezig aan een flinke daling. Een bitcoin is sinds 11 december een slordige 26.000 dollar (23.000 euro) minder waard geworden. "De hype lijkt even voorbij."

Amerikaanse bedrijven zijn nog even de baas

Cybercriminelen jagen inflatie verder op
Er worden de komende jaren honderden miljarden uitgetrokken om de kosten van cyberaanvallen te beperken. Dat zal leiden tot extra inflatie, zo verwacht JP Morgan AM.
De Nederlandsche Bank ziet informatiebeveiliging en de daarmee samenhangende cyberrisico’s inmiddels als een van de belangrijkste strategische risico’s bij financiële instellingen. Dat blijkt uit de editie 2021 van DNB’s IB-monitor. De toezichthouder stelt dat ruim 15% van de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars het afgelopen jaar te maken heeft gehad met aanzienlijke financiële schade door beveiligingsincidenten en datalekken.

Huizenprijzen stijgen overal

In Nederland neemt stijgingstempo wel wat af
Lees ook de brede visie van ABN AMRO.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Online magazine ETF's