Must read

Must read: Banken verliezen 400 miljard

Plus: Institutionele beleggers verzetten bakens, ESG blijkt geen factor, EMD is geen veilige haven, en méér.

Institutionele beleggers verzetten hun bakens
Heeft Covid-19 het beleggingsgedrag van institutionele beleggers veranderd? Dat kun je wel zeggen, zo blijkt uit een omvangrijke rondvraag van bfinance. Aandelen en obligaties worden verruild voor private en alternatieve beleggingen. ESG wordt nog belangrijker, terwijl er de nodige irritatie bestaat over de zwakke resultaten van hedgefondsen.

COVID-19 liveblog: Wat zeggen de beleggingshuizen?
ABN AMRO terughoudend over aandelen, M&G gaat voor beursgenoteerde infra, BlackRock prefereert Europese aandelen, Amundi zet in op VS schuld, tech in EM is volgens Jupiter ondergewaardeerd, en nog veel meer opinies.

Forse daling wereldhandel

Europese banken verliezen (minstens) 400 miljard euro
De corona-pandemie en daaraan gelieerde gevolgen als de lockdown zullen Europese banken in de komende drie jaar voor 400 miljard euro aan kredietverliezen kosten. Die 400 miljard euro is de helft van de verliezen door de kredietcrisis. Maar er is één grote zorg: een tweede lockdown. Deze zal zorgen voor een ruime verdubbeling van de huidige prognoses, zo blijkt uit onderzoek van strategisch advieskantoor Oliver Wyman.

En banken hebben nog een ander probleem

Waarom QE 2.0 niet tot hyperinflatie leidt
Centrale banken verruimen in hoog tempo hun balansen, waardoor de angst voor inflatie de kop opsteekt. Dat is niet nodig, zegt Martin Moryson van DWS.

Is ESG een factor,
zoals momentum, value, kwaliteit dat ook is? Interessante studie Research Affiliates. Het antwoord is nee.

Aandelen en obligaties EM blijken sterk gecorreleerd
In crisissituaties gaan beide beleggingscategorieën even hard de deur uit. Waardevolle en diepgaande studie.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vergrijzing levert ook geld op

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEXIndex 20+ (ETF's). De actieve portefeuille is weer positief. Passief nog niet.

Wel mee omhoog, niet mee omlaag
Succesvolle hedgefondsmanagers hebben een aantal zaken met elkaar gemeen. "In the context of today's markets, it seems that top managers will measure extreme sentiment and start to adapt before markets may again turn down. I would not be surprised that the best hedge funds will be reducing exposure to market leaders and starting to reduce risk exposure after a successful second quarter ride." Helaas blijken de hoge kosten van hedgefondsen in werkelijk nog veel hoger.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

IEXFonds 40