Must read

Must read: De beste dividendaandelen

Plus: 5-jaars outlook Robeco, stijgende rente wél goed voor beurs, het betere factorbeleggen, China zet in op tech, en méér.

Help! De westerse beurzen lopen leeg
De westerse beurzen lopen sinds 1990 langzaam maar gestaag leeg. Duncan Lamont, hoofd research bij Schroders, begrijpt wel waarom. Voor het rendement van beleggers is de leegloop volgens hem slecht nieuws.

Veel beleggen voor weinig
In zijn nieuwste 5-jaars outlook toont Robeco zich van zijn saaiste kant. Een zware crash zit er niet aan te komen, maar veel rendement hoeven beleggers ook niet te verwachten. Hoofdeconoom Léon Cornelissen en beleggingsstrateeg Peter van der Welle van Robeco pakken hun glazen bol erbij.

Stijgende rentes hinderen aandelen toch niet
Volgens Joseph Davis van Vanguard deden (Amerikaanse) aandelen het tijdens vorige rentestijgingen opvallend goed met een gemiddeld rendement van 10%. Laat die Amerikaanse renteverhoging deze week dus maar komen.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)?

Rendement IEX Fonds 40: -0,69% (ytd)
Rendement Index 20+: +0,54% (ytd)

Long in VIX?
Oh jee, het is bijna oktober, waarschuwt Marketwatch-columnist Mark Hulbert, want dan stuiteren aandelen veel harder op en neer dan in andere maanden.

De beste dividendaandelen
De beste dividendaandelen volgens Morningstar zitten in de defensieve hoek. Het heeft allemaal met moat te maken. Wel enigszins triest dat de nummer 1-positie wordt bekleed door een tabaksaandeel.

Wie durft nog in EM te beleggen?
Credit Suisse rekent op een rebound.

China zet nog meer in op tech
Reuters: De Chinese overheid steekt nog meer geld in de digitale transformatie van z'n economie. Dat moet extra banen opleveren en China tot techleider van de wereld maken. Op verschillende gebieden is China de VS al voorbij, aldus investeerder in kunstmatige intelligentie Kai-Fu Lee in  het boek AI Superpowers (uitgeverij Houghton Mifflin, $28) schrijft

Italiaanse schulden zijn groot
Maar die van Frankrijk, Duitsland en het VK ook.

Klopt het huidige bankentoezicht wel?
Houdt De Nederlandse Bank wel goed toezicht op de bankensector? RTL Z vroeg het Wopke Hoekstra in het eerste wekelijkse gesprek met de minister van Financiën na de zomer. Plus: betaalt de overheid mee aan een mogelijk pensioenakkoord?

Het betere factorbeleggen
Zeer uitgebreide studie van Research Affiliates over het suucesvol oogsten van alternatieve risicopremies. Must read voor professionele beleggers.

Opvallend: handelsoorlog pakt juist positief uit voor China

Pas op voor hedgefundmanagers in snelle auto's
Een nieuwe, zeer lezenswaardige studie toont aan dat hedgefundmanagers die wel van wat spanning houden meer risico's nemen en minder rendement maken. "We found that hedge fund managers who purchase performance cars take on more investment risk than do fund managers who eschew performance cars. Especially, sports car drivers exhibit annualized return standard deviations that are 1.80 percentage points, or 16.61%, higher than those of nonsports car drivers."

Overheid schuldig aan woningtekort

Ook niet onbelangrijk: pensioenleeftijd kan minder snel stijgen
De Volkskrant: In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid om de AOW-leeftijd minder snel te verhogen dan gepland. De pensioenleeftijd van 67 jaar wordt dan niet in 2021 maar waarschijnlijk pas vier jaar later bereikt. Met die tegemoetkoming ter waarde van 500 miljoen euro, hoopt het kabinet met name de vakbeweging FNV over de streep te trekken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen