Must read

Must read: Helaas, weer niets geleerd

Plus: De nucleaire optie van China, goud in rebound, EU banken kleiner maar sterker, stabiele crypto's bestaan niet en méér.

China kiest wel/niet voor nucleaire optie
Hoe groot is de kans dat China in de handelsruzie met de VS besluit om zijn gigantische voorraad Amerikaanse staatsobligaties te verkopen, dan wel de aanschaf van nieuw papier te staken? Edin Mujagic acht die kans klein.

Goud in de rebound?
Beleggers in goud houden rekening met een herstel van de goudprijs. Dat concludeert ETF Securities op basis van de gestegen vraag naar goud-ETP's.

Oprichter Carmignac doet stap terug
Edouard Carmignac (71), oprichter van het ooit zo succesvolle maar inmiddels kwakkelende Carmignac Gestion, trekt zich terug als beheerder van het aandelenfonds Carmignac Investissement.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)? Beide portefeuilles zitten inmiddels in het rood.

Rendement IEX Fonds 40: -1,10% (ytd)
Rendement Index 20+: -0,26% (ytd)

10 jaar na het failliet van Lehman
Monetair econoom Edin Mujagic kijkt voor FTM terug naar de val van Lehman 10 jaar geleden en vreest dat we er (wederom) weinig van hebben geleerd. "Ik heb niet het gevoel dat dat anno 2018 anders is. Helaas. Ronduit frustrerend vind ik dat ons economisch onderwijs evenveel aandacht schenkt aan economische geschiedenis en de waardevolle lessen die je daaruit kunt trekken als het voor de laatste crisis deed – geen enkele."

Verplichte financiële bijsluiter voldoet niet
Financiële bijsluiters zijn ongeschikt om consumenten te beschermen tegen financiële valkuilen en de overheid verwacht er teveel van. Dat is de conclusie van Carien de Jager, die promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op een onderzoek naar de effecten van financiële bijsluiters. De begeleidende informatie is bovendien vaak te complex, terwijl het juist bedoeld is om te verduidelijken.

Europese banken in 2018: kleiner maar winstgevender én sterker
The European Banking Federation (EBF) heeft de cijfers.

Het is oppassen met de grote schade(her)verzekeraars

Het einde van het grote monetaire experiment gaat beleggers pijn doen

Pijn handelsoorlog valt reuze mee
Capital economics geeft 5 redenen waarom de Amerikaans-Chinese handelsoorlog niet zo heel erg is.

Stabiele crypto's bestaan niet

En maar klagen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen