Must read

Must read: Party like it's 1969

De bearmarktrisico-indicator van Goldman staat op het hoogste punt sinds 1969. Plus overheid verwacht teveel van financiële bijsluiters.

De informatie in het KID is een foutenfestival
Het Key Information Document geeft vaak onvoldoende en foute informatie. Maar goed, toezichthouders zijn gedekt omdat ze weer prachtige allesomvattende regels hebben bedacht, aldus Marcel Tak.

Iers schandaal raakt Europese fondsindustrie
De centrale bank van Ierland ontdekte onlangs dat bij enkele actieve fondsen wordt gerommeld met rendement en benchmark om de prestatievergoeding te rechtvaardigen. Detlef Glow van Lipper toont zich geschokt en vreest de gevolgen voor de Europese fondsindustrie.

Duurzaamheid krijgt vorm in Zuidoost-Azië
Economie en duurzaamheid zijn de laatste decennia niet bepaald hand in hand gegaan in Zuidoost-Azië. Maar de trend buigt zich in de goede richting volgens Oxfam.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)? Beide portefeuilles zitten inmiddels in het rood.

Rendement IEX Fonds 40: -0,98% (ytd)
Rendement Index 20+: -0,07% (ytd)

Ohh oh, feesten alsof het 1969 is dus

De handel in het nieuwe aandeel Unilever start op 24 december
De laatste dag dat in de bestaande Britse en Nederlandse Unilever-stukken kan worden gehandeld is naar verwachting vrijdag 21 december.

Deens pensioenfonds doet het zelf
Een groot Deense pensioenfonds gaat direct investeren in alternatieve beleggingen, niet meer via externe managers. Die zijn te duur namelijk.

Historisch weekje

"Overheid verwacht teveel van financiële bijsluiters"
Financiële bijsluiters zijn ongeschikt om consumenten te beschermen tegen financiële valkuilen en de overheid verwacht er teveel van. Dat is de conclusie van Carien de Jager, die promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op een onderzoek naar de effecten van financiële bijsluiters. De begeleidende informatie is bovendien vaak te complex, terwijl het juist bedoeld is om te verduidelijken.

Aandeel miljonairs stabiel ondanks crisis
De groep miljonairs in Nederland is de afgelopen tien jaar behoorlijk stabiel gebleven. Ook tijdens de crisis bleef het aantal ongeveer gelijk. Maar het CBS ontdekte een opmerkelijke dynamiek binnen de groep miljonairshuishoudens: een kwart van de miljonairs is dat over vijf jaar niet meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Riskmanagement