Must read

Must read: Meer beleggingsfraude

Vermogensbeheerder neemt klanten in de maling, beleggingsfraude neemt toe, woningmarkt steeds krapper en de ETF-masterchef.

De verrassing van 2018
"Als iedereen denkt dat de wereld een veilig en voorspelbare plek is, zijn de risico's het grootste." Wat wordt de verrassing van 2018, die bestaande beursverwachtingen naar de prullenbak verwijst? Tien beleggingsstrategen komen met een antwoord.

Gezocht: de beste factor
Factorbeleggen is bezig aan een onstuimige opmars. Logisch, want de resultaten zijn beter dan die van de markt, terwijl het risico veelal lager ligt. Maar wat is de beste factor?

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)? 

Rendement IEX Fonds 40: +3,85% (3 maanden)
Rendement Index 20+: +3,12% (3 maanden)

Hoe komt zo'n emoji over? ;-)

Retrocessies in eigen zak
De directeur van vermogensbeheerder Box Consultants wordt ervan verdacht fraude en valsheid in geschrifte te hebben gepleegd, meldt BNR. Volgens het OM is klanten ten onrechte voorgespiegeld dat er geen verborgen kosten verbonden zijn aan het beheer van vermogens. In strijd zou Box Consultants ruim acht miljoen euro aan retrocessies in eigen zak hebben gestoken.

Toename beleggingsfraude
Nog meer schimmige praktijken: de Fraudehelpdesk schrijft dat er in 2017 voor 6,1 miljoen euro aan schade door beleggingsfraude is gemeld. Het jaar ervoor was dat 1,4 miljoen euro. In totaal kreeg de helpdesk 147 meldingen van beleggingsfraude (tegenover 76 in 2016). De gedupeerden waren slachtoffer van boilerrooms.

In de vergelijking

Woningmarkt steeds krapper
De woningmarkt zit gevangen tussen een grote vraag en een slinkend aanbod, schrijft NVM. De makelaarsclub meldt onder andere: "Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het vierde kwartaal 2017 het aantal woningverkopen (-6%). Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder."

Masterchef
Als je het samenstellen van een ETF-portefeuille zou vergelijken met koken, dan is Dan Egan van Betterment een masterchef, aldus Bloomberg.

S&P 500, de geldverdubbelaar

Kleine opfriscursus
Hoe zat het ook alweer met liquiditeit in ETF's?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Brexit