Must read

Must read: Spaarders zijn losers

Plus: De beursrisico's volgens Pimco, het slechtste fonds ooit, VS aandelen echt te duur en wat ging er mis met Venezuela?

Nederlandse spaarders verliezen miljarden
Telegraaf: De waarde van het spaargeld van Nederlanders smelt weg. De spaarrente is zo extreem laag, dat die bij lange na niet de stijging van de prijzen compenseert. Spaarders verliezen daardoor dit jaar bij elkaar bijna 3,5 miljard euro aan koopkracht.

AFM waarschuwt voor cryptokoorts
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet grote risico's bij beursgangen met digitale valuta en raadt consumenten af er in te investeren. 'Er is een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen', licht AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven toe. 'Mensen stoppen hun hele hebben en houwen in digitale valuta's terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen.'

Risico ABC'tje
De risico's van 2018 (en verder volgens) Pimco: vergrijzing (Aging), afbouwen balansen centrale banken (Balance) en Chinese schulden (China dus).

Vastgoedparadijs Amsterdam

Powervrouw
Mooi portret van Margreth Vestager die namens Europa het machtsmisbruik van de grote techbedrijven probeert aan te pakken.

Dead man fund
Prachtige longread (wel in het Engels) over het slechtste beleggingsfonds aller tijden.

Mislukt experiment
Venezuela was ooit twaalf maal rijker dan China. Nu is het bankroet. Wat ging er allemaal mis?

Alibaba: Slim concept, logistiek mirakel
"China loopt in alle opzichten op het westen voor inmiddels. Als Nederlandse ondernemers niet nog meer klanten willen zien vetrekken naar Alibaba of Ali-Express moet men nu bewegen."

Amerikaanse aandelen te duur
Voor de de komende twaalf jaar gaan we een negatief Amerikaanse aandelenrendement meemaken, voorspelt prof. John Husman, die al geruime tijd zonder succes aan de bel trekt. Volgens hem kan Wallstreet 63% naar beneden. "Beleggers zijn gek geworden."

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de IEX Fonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's) dit beursjaar? Na jaren van achterblijvende rendementen gaat de actieve portefeuille dit jaar op kop.

Rendement IEX Fonds 40: +10,59% (YTD)
Rendement Index 20+: +6,75% (YTD)

2000 jaar economische geschiedenis

Niet uit te leggen
2017: rijkste drie Amerikanen hebben meer geld dan de armste helft (ca. 150 miljoen mensen, illegalen niet meegeteld) van de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen