Must read

Must read: Economische modellen falen jammerlijk

Plus: Dit kost een harde Brexit, bitcoin door 5.000 dollar en let op deze vijf zaken als de banken hun cijfers publiceren.

Nederlandse hedgefondsen doen het goed
De hedgefondsen in de Hollandse Hedgefund Index hebben een goede zomer achter de rug. Ten opzichte van andere benchmarks scoren ze bovengemiddeld. Dit zijn de beste fondsen.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de IEX Fonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's) dit beursjaar? Na jaren van achterblijvende rendementen gaat de actieve portefeuille dit jaar op kop.

Rendement IEX Fonds 40: +8,01% (YTD)
Rendement Index 20+: +4,89% (YTD)

Economische modellen falen jammerlijk
De inflatie wil maar niet oplopen, ondanks de economische groei, lage rente en dalende werkloosheid. Hierdoor rijzen twijfels of de economische modellen nog wel kloppen. En dat kan centrale bankiers in een vertrouwenscrisis storten. Want weten zij eigenlijk wel aan welke knoppen ze moeten draaien?

Zo raar kan het lopen op de obligatiemarkt
Amerikaans staatspapier met een looptijd van slechts één maand levert momenteel een hogere rente op dan een Zwitserse staatsobligatie die afloopt in 2067.

Europese aandelenmarkt doorstaat taperen glansrijk
Dat voorspellen analisten en fondsbeheerders. Het is een signaal dat de economie zich herstelt. Vooruit, een tussentijds dipje is mogelijk, maar dat biedt koopkansen.

Let op deze 5 zaken bij bankcijfers
Nog een paar uur en dan barst het cijferseizoen voor de Amerikaanse zakenbanken los, vandaag te beginnen met J.P. Morgan en Citigroup. De Wall Street Journal somt vijf punten op waarop u moet letten.

Bitcoin of S&P 500?
Had ik maar... Wie op 22 mei 2010 1.000 dollar had belegd in de bitcoin, had nu 100 miljoen dollar kunnen bijschrijven. Dat steekt een beetje schril af tegen het verloop van de S&P500, ook al rijgt die het ene na het andere record aaneen. Waarom 22 mei 2010? Toen kocht een software-ontwikkelaar twee pizza’s voor 10 duizend bitcoin: de eerste keer dat echt betaald werd met een virtuele munt.

Overigens is de bitcoin vandaag voor het eerst door de 5.000 dollar gegaan:

Dit kost een harde Brexit
De Britse premier Theresa May ziet liever géén deal, dan een slechte deal. Maar of de Britten gelukkig zullen zijn met zo'n harde Brexit, is de vraag. Het kost hen tot 2030 maar liefst 18% economische groei en dat komt neer op 530 biljard dollar, ofwel 15.000 dollar per Brit, zo becijfert Rabobank. De eurolanden leveren 2% economische groei in, tot 2024. Voor Nederland is de impact groter: de schade zou hier kunnen oplopen tot 35 miljard euro. Maar zelfs met een handelsverdrag hikken we nog aan tegen een schade van circa 25 miljard euro.

Geef het maar op: de markt timen lukt niet
Of is de top nu dan toch ècht bereikt?

Claim Trumpeffect is bluf
De rally op de aandelenmarkt sinds de verkiezing van Trump is niet zo historisch als de president zelf beweert. The Donald moet moet vijf collega's voor zich dulden:

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Fintech