Must read

Must read: Kijk uit voor deze bubbels

Plus: de volatiliteit was nog nooit zo laag als nu, China trekt teugels verder aan en bereid u voor op de great liquidity crisis.

Ook weinig groei is OK
Dat er weinig groei is, betekent nog niet dat het slechte tijden zijn om te beleggen, vindt Jim McDonald, chief investment strategist van Northern Trust.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de IEX Fonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's) dit beursjaar? Na jaren van achterblijvende rendementen gaat de actieve portefeuille dit jaar op kop.

Rendement IEX Fonds 40: +7,97% (YTD)
Rendement Index 20+: +5,09% (YTD)

Bubbelalarm
Wie wil weten hoe duur aandelen werkelijk zijn, kan een blik werpen op de CAPE, ofwel cyclisch aangepaste koers-winstverhouding. Volgens The Economist is deze in de afgelopen 136 jaar slechts twee keer zo hoog geweest als nu: tijdens de internetbubbel en vlak voor de crash van 1929. U bent gewaarschuwd.

Kijk uit voor deze bubbels
Mario Draghi waarschuwde er al voor: een langdurig klimaat van lage volatiliteit en lage rente kan leiden tot bubbels in de markt. Bloomberg spreekt van een volatility gap en somt een paar potentiële bubbels op: obligaties van opkomende markten, techaandelen, Amerikaanse high yield obligaties, vastgoed en cryptomunten. Dat ligt aan irrationeel gedrag van beleggers.

Wie profiteren het meest van AI?

Pimco: China trekt teugels verder aan
Over twaalf dagen barst het los: het negentiende partijcongres in China. Isaac Meng, portfoliomanager opkomende markten bij Pimco, blikt alvast vooruit. Hij verwacht dat China zal mikken op een groeivertraging naar 6 tot 6,5%. Ook zal Peking volgens hem verder gaan met indammen van de financiële risico's. En dat betekent: nog strakkere financiële regulering en aantrekken van de fiscale teugels.

Bereid u voor op de great liquidity crisis
De kredietcrisis ligt nog vers in het geheugen, maar we moeten ons alweer opmaken voor de volgende crisis: de great liquidy crisis. Dat beweert JP Morgan. De zakenbank vreest dat de spanningen in 2018 zullen oplopen, als de Federal Reserve begint met de afbouw van zijn gigantische balans.

Maydaymayday voor dollar
De dollar zet zijn glijvlucht de komende twaalf maanden voort of stabiliseert zich op zijn best, zo blijkt uit een peiling van Reuters onder zestig experts.

High yield en Amerikaans staatspapier: zoek de verschillen
Het rendement op een European junk-bond index is lager dan dat op Amerikaans staatspapier. Maar trek hier niet de verkeerde conclusies uit, waarschuwt de Wall Street Journal. Het is appels met peren vergelijken.

Laag, lager laagst
De volatiliteitsindex heeft het laagste niveau ooit bereikt:

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Emerging Markets