De aandacht verschuift volgens Jeroen Bos van het beleggen in bedrijven met een ‘lage footprint’ – dus bedrijven die weinig emissies uitstoten – naar een manier van beleggen waarin meer wordt gekeken naar investeren in oplossingen. Dt is volgens hem goed nieuws: “Ik denk dat we ons als maatschappij steeds meer realiseren dat klimaatverandering en biodiversiteit onderwerpen zijn om serieus naar te kijken.”
Duurzaamheid integreren
Als zoon van de boswachter is zijn liefde voor de natuur er met de paplepel ingegoten. Bos is al langere tijd betrokken bij het CFA Institute, een wereldwijde educatie-organisatie voor beleggers, portefeuillemanagers en analisten. Daar richt hij zich regelmatig op de vraag: "Hoe kunnen we duurzaamheid beter integreren in beleggingsprocessen, en hoe kunnen we zorgen dat de nieuwe generatie beleggers hierin goed wordt opgeleid?’.
Daarbij ziet hij ook dat duurzame beleggingsfondsen zich nog veelal focussen op klimaatdoelen, terwijl biodiversiteit een ander belangrijk onderwerp is. “Niet voor iedereen is de samenhang tussen klimaatverandering en biodiversiteitduidelijk. De laatste twee jaar is echter het begrip biodiversiteit in de beleggerswereld steeds groter geworden, mede door diens wisselwerking met klimaatverandering.”
Samenspel
Bij biodiversiteit draait het om een samenspel van het ecosysteem. “Een deel van de uitstoot die wij mensen veroorzaken wordt bijvoorbeeld opgenomen en gecompenseerd door de natuur, zoals mossen. Maar als wij die natuurgebieden blijven ombouwen tot productielocaties, wordt er als gevolg minder CO2 opgenomen door de natuur, wat klimaatverandering versterkt. Biodiversiteit is daarom belangrijk om intact te houden en die realisatie is inmiddels toegenomen.”
Als het om klimaat gaat, wordt vaak gekeken naar emissies: dat maakt het eenvoudiger om doelen te stellen. Biodiversiteit is daarentegen een breder en complexer begrip, wat fondsen en beleggers uitgedaagd om doelstellingen meetbaar te maken. “De eerste klimaat- en biodiversiteitsfondsen waren voornamelijk gericht op het hebben van een zo laag mogelijke footprint. Ook wij startten daar destijds mee. Nu realiseren we ons dat dit niet noodzakelijkerwijs helpt in de transitie naar een betere samenleving. Het negeren van bedrijven die wél meer uitstoten is niet de oplossing.”
Van lage uitstoot naar oplossingen
Bos ziet de markt daarin, tot zijn vreugde, steeds verder ontwikkelen. “De focus verschuift van beleggingsportefeuilles met een lage uitstoot naar portefeuilles die daadwerkelijk investeren in oplossingen voor de energietransitie”, merkt hij op. “Bij biodiversiteit zitten we nu in een beginfase waarin de sector vooral kijkt naar beleggingen in bedrijven die geen negatieve impact hebben op de biodiversiteit. Dat is hartstikke goed, maar er kan meer impact gemaakt worden door te investeren in bedrijven die slimme en efficiënte oplossingen bieden om biodiversiteit te bevorderen. “
Zo kunnen financiële instelling volgens hem kapitaal op een juiste manier inzetten en integreren in een nieuwe beleggingsfilosofie. “Bij AXA IM focussen we ons op active ownership, wat betekent dat we in gesprek gaan met managementteams van bedrijven waarin we beleggen. We vragen hen dan bijvoorbeeld hoe ze met de energietransitie en biodiversiteit omgaan en denken daarin mee. Die betrokkenheid is verweven met onze filosofie.”
Twee beleggingsoplossingen
Hoewel veel beleggers zich inmiddels bewust zijn van de urgentie, ziet Bos nog steeds mispercepties in de markt. “Er zijn nog altijd mensen die geloven dat beleggen op een duurzame manier automatisch ten koste gaat van het rendement, terwijl bepaalde ESG-aspecten juist heel relevant zijn voor de winstgevendheid of de langetermijn-sustainability van een bedrijfsmodel.” Dus ook op de koersontwikkeling. “Als een bedrijf efficiënter omgaat met energieconsumptie in z'n productieprocessen, dan heb je gewoon minder kosten en betere marges.”
“Als een bedrijf efficiënter omgaat met energieconsumptie in z'n productieprocessen, dan heb je gewoon minder kosten en betere marges”
Omdat Bos gelooft dat fondsen diens rol in de transitie serieus moeten nemen, lanceerde AXA IM twee biodiversiteitfondsen. “We hebben één actief beheerd fonds en één actief beheerde ETF. Het zijn eigenlijk twee smaken: de een iets geconcentreerder dan de ander.” In één fonds zit ongeveer €250 miljoen, verdeeld over 37 bedrijven. De ETF is iets meer gediversifieerd, daar zitten zo'n 98 bedrijven in.
Het momentum moet nog wel accelereren, bekent hij. “Het goede nieuws is: als je kijkt naar onze biodiversiteitsfondsen, hebben we meer dan €500 miljoen beheerd vermogen. Dat betekent dat er veel mensen zijn die dit onderwerp een warm hart toedragen. Al denk ik dat we daar nog veel meer aan kunnen doen als industrie en ook als samenleving. Ik hoop dat er wat meer nuance terugkomt in die discussie, maar daarover ben ik hoopvol gestemd.”