label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Economische transitie biedt juist kansen

Wat is er nodig om de transitie naar een duurzame economie te versnellen, en welke rol kunnen investeerders daarin spelen? Econoom en hoofdstrateeg Hans Stegeman van Triodos Investment Management heeft daar duidelijke en uitgesproken ideeën over.

Bent u verbaasd dat de komst van Covid-19 de ontwikkeling van ESG-beleggen heeft versneld?

“Niet echt. De onderliggende trend was er al, en ook die was al aan het versnellen, doordat er meer regulering komt, maar ook doordat centrale banken inmiddels oproepen werk te maken van een duurzame economie. Beleggers hebben dit jaar gemerkt dat duurzame beleggingen beter scoorden. Duurzame beleggers waren onderwogen in slecht scorende sectoren, zoals bijvoorbeeld de fossiele energiesector."

"Maar de komst van Covid-19 heeft laten zien dat ook niet-financiële risico’s invloed hebben op businessmodellen. Bedrijven, die hun governance goed op orde hebben, kunnen daar vaak beter mee omgaan. Vraag is wel of de ontwikkelingen op de beurs structureel zijn. Big oil ging onderuit, terwijl Big Tech juist won. Mainstream ESG-fondsen zitten, anders dan wij, juist sterk in die grote techbedrijven. Wat als die koersen naar beneden komen?”

Waarom belegt Triodos minder in technologiebedrijven dan andere duurzame beleggers?

“Techbedrijven zijn, net als veel andere dienstverleners, doorgaans minder vervuilend dan andere bedrijven waardoor je ze door hun relatief goede ESG-score vaak terug ziet komen in verschillende ESG-fondsen. Wij geloven echter niet dat het louter beleggen in dit soort bedrijven de methode is om de noodzakelijke economische transitie voor elkaar te krijgen. Het gaat ons om een brede economische transitie vooruit te helpen, niet om een zo goed mogelijk ESG-score.”

"Beleggers moeten nadenken over de transitierisico’s die ze lopen”

Wat zijn de grootste bedreigingen die u ziet voor mens en economie?

“Op korte termijn gaat het over Covid en over de Amerikaanse verkiezingen, maar het klimaat en de teloorgang van de biodiversiteit zijn belangrijker. Die vormen de grootste bedreiging van de mensheid. Ook beleggers beginnen dat te voelen. Veel van deze risico’s worden inmiddels materieel. Denk aan de enorme afschrijvingen van BP en Shell op hun olievelden. Dat zijn voorboden van de transitie. Daar zullen beleggers rekening mee moeten houden. Maar de economische transitie, die eraan komt, biedt ook kansen. Wij proberen die te grijpen.”

Wat is er nodig om een duurzame economische transitie te bewerkstelligen?

“Allereerst beleggen wij niet in zaken die niet stroken met het Verdrag van Parijs. Dat is een normatief standpunt. Wij geloven ook niet in praten met bedrijven, onder het mom dat dit leidt tot een positieve verandering. Soms kan het, maar er is een ondergrens. Engagement mag geen excuus zijn om niets te veranderen aan het beleggingsbeleid. Wij beleggen liever in zaken die direct bijdragen aan de transitie. Denk aan beleggen in windmolens, maar ook in voedselbedrijven die plantaardige producten verkopen."

"Engagement mag geen excuus zijn om niets te veranderen aan het beleggingsbeleid"

"Maar het is compromissen sluiten. De duurzame wereld is er nog niet. Bij elke potentiële belegging vragen we ons af: Is dit een bedrijf dat bijdraagt aan de transitie? Zo ja, dan pas kijken we naar de financials. Deze bias heeft niet geleid tot lagere rendementen. Ik verwacht ook niet dat dit in de toekomst anders zal zijn. Integendeel. De duurzaamheidsrisico’s nemen exponentieel toe. Overstromingen, droogte, orkanen. Daarnaast zal ook toekomstige regelgeving een enorme impact hebben op beleggingsportefeuilles. Daar hebben beleggers mee te dealen.”

Wat doet Triodos anders dan andere assetmanagers?

“Dat zit in het beleggingsproces. Daarom is Triodos veertig jaar geleden ook opgericht. Wij willen positieve veranderingen in de wereld financieren en daarin koploper blijven. Dat leidt al snel tot geconcentreerde portefeuilles. En ja, ook wij praten met bedrijven om ze aan te sporen om het nog beter te doen. Door onze reputatie krijgen wij vrij gemakkelijk toegang. Nederlandse bedrijven zijn juist blij als ze ons als aandeelhouder hebben. Dat geldt als een soort duurzaamheidscertificaat.”

Inmiddels zeggen alle vermogensbeheerders hun steun toe aan de transitie. Is dat praten voor de bühne of echt?

"Tja, dat is vrij eenvoudig af te lezen aan de beleggingskeuzes die worden gemaakt. Als de bedrijven in duurzaamheidsfondsen nagenoeg gelijk zijn aan een niet-duurzame benchmark, dan is het product goed gemarket maar niet duurzaam. Greenwashing heet dat.”

Hoe belangrijk zijn beleggers voor de economische transitie? Hoe groot is het financiële gewicht van assetmanagers om hierin een grote rol te spelen?

“Beleggers zijn zeker belangrijk. Steeds meer zou ik zeggen. De transitie zal worden betaald met publiek en privaat geld. Het is duidelijk dat publiek geld op raakt. Het komt daarom steeds meer aan op privaat geld om de transitie te betalen. Daarnaast is het financiële gewicht van beleggers groter dan de economie. Het gaat om gigantisch veel geld. Beleggers moeten nadenken over de transitierisico’s die ze lopen. Beleidsmakers gaan zeker regels maken. Het lijkt mij bijvoorbeeld niet zo slim als beleggers ook in de toekomst oude benchmarks aanhouden. Het is niet innovatief en slim om naar het verleden te kijken om toekomstige rendementen te berekenen. De wereld verandert.”

"Het komt daarom steeds meer aan op privaat geld om de transitie te betalen"

De publiekskassen raken leeg?

“Oplopende schuld is wel degelijk een probleem als daar geen langetermijnrendementen tegenover staan. Ik had liever gezien dat het extra geld was gebruikt voor economische transitie dan voor de instandhouding van de huidige, niet-duurzame economie. Het risico is dat op een geven moment de schuldenberg zo hoog is dat het leidt tot problemen in het financiële systeem. Niemand weet hoe het huidige ruime monetaire beleid afloopt."

"Zolang beleggers denken dat het geld terugkomt, is er niets aan de hand. Maar wat als er zorgen daarover komen. Kan dit eigenlijk wel? Ik ben verbaasd dat we nu plotseling zo anders over schuld nadenken dan twee jaar geleden. Alle oplossingen om uit de schulden te komen, doen pijn. Het minst pijnlijk is het aanjagen van inflatie of economische groei, maar beide lukken de laatste tien jaar niet echt.”

Wat is er voor beleggers financieel te winnen als zij de juiste duurzaamheidskeuzes maken?

“Beleggen in transitiebedrijven zorgt voor een reëel rendement in een samenleving die beter werkt. Dat gaat prima samen met het hebben een breed gespreide portefeuille. De belegbare bedrijven voldoen aan onze minimum-eisen, maar moeten nog verder verduurzamen. Dat is logisch, want de duurzame economie is er nog niet. Daarom blijven wij met beleggers in gesprek om hen nog duurzamer te krijgen. Beter scoren dan de benchmarkt is in elk geval geen reden om tevreden achterover te leunen.”

Wat is uw advies aan assetmanagers?

“Ik zou ze vooral meer moed willen toewensen. Zij moeten begrijpen dat hun klanten het prima vinden als zij duurzame keuzes maken. De meeste mensen weten dat de wereld verandert en dat het maken van goede keuzes in hun belang is. Neem die verantwoordelijkheid en neem klanten daarin mee. Dat wordt de nieuwe default.”

Dit artikel komt uit het IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen

Lees meer over duurzaam beleggen in ons nieuwe online magazine "Een nieuw tijdperk voor duurzaam beleggen".

 

Deel via: