Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Zoek bedrijven aan de goede kant van de verandering

Michael Smith, fondsmanager bij Wells Fargo, wint met zijn team de fund award in de sterkste - en drukste - asset class ter wereld: Amerikaanse largecaps. Een interview.

Amerikaanse groeiaandelen; het is de meest tot de verbeelding sprekende beleggingscategorie van de zojuist beëindigde langjarige bullmarkt en een van de hevigst beconcurreerde asset classes onder fondsmanagers.

Voorwaar geen kleine prestatie als je daar volgens Refinitiv Lipper de bovenliggende partij in bent. Het Wells Fargo Worldwide US Large Cap Growth Fund kreeg al eerder dit jaar de Amerikaanse fondsprijs in de categorie US Equities uitgereikt en mag daar nu de Nederlandse naast zetten.

Vanuit Indianapolis vertelt Michael Smith, één van de twee fondsmanagers die dit fonds al vele jaren beheren, niet alleen over de gevolgde strategie tot nu toe, maar legt ook uit hoe die strategie in een post-coronawereld kan zorgen voor outperformance.

Opportunitische kijk op groeiaandelen

“Wij hanteren geen stereotype definitie van wat groeiaandelen zijn. Wij hebben daar een opportunistischer kijk op dan anderen. Onze portefeuille weerspiegelt dat, met een core van grote toonaangevende bedrijven, een deel in developing situations en een klein deel in value opportunities.”

"Ook voor Covid-19 bevonden we ons al in een unieke periode, waarin trage groei samengaat met snelle verandering"

Dat vertaalt zich in een ruime outperformance ten opzichte van de peer group in de afgelopen drie jaar, evenals een outperformance year-to-date in 2020. Dat heeft veel te maken met de beleggingsfilosofie achter het fonds, stelt Smith.

“Die filosofie draait om het identificeren van bedrijven die zich bevinden aan de goede kant van grote veranderingen. Dat is nog eens extra belangrijk op het moment dat die verandering versnelt. Je moet zorgen dat de allocatie daarop is gericht.”

Periode van trage groei en snelle verandering 

“We leren nu wat de werkelijke definitie van veerkracht is. In dit soort tijden is dat een buitengewoon belangrijke eigenschap voor bedrijven.”

In feite, zegt Smith, heeft de coronacrisis gezorgd voor een versnelling van een verandering die al bezig was, zij het in een wat lager tempo. “Ook voor Covid-19 de kop opstak bevonden we ons al in een unieke periode, waarin we trage groei zagen, maar een hoog tempo van verandering.

Traditionele bedrijven groeien vooral als verandering langzaam gaat. Dat is nu anders. De verandering, die al snel ging, wordt door de coronacrisis alleen maar verder versneld.”

Voorsprong op de concurrentie

De grens tussen tech en andere sectoren is aan het vervagen Omdat de grootste groeibedrijven in Amerika vooral techbedrijven zijn beleggers geneigd om die verandering vooral in de techsector te zoeken, maar volgens Smith vervaagt de grens tussen de techsector en andere sectoren in snel tempo.

“Dezelfde technologie die Amazon gebruikte om de detailhandel te disrupten en die Netflix gebruikte om de amusementsindustrie te disrupten wordt steeds breder ingezet. Technologie maakt het mogelijk om te ondernemen, ongeacht de sector."

"Daar liggen dus ook kansen voor beleggers zoals wij. Wie gebruiken nu nieuwe technologie om een voorsprong te nemen op de concurrentie? De winnaars en verliezers van de toekomst zullen door dit soort ontwikkelingen worden bepaald.”

Verschil risico en onzekerheid

Dat neemt niet weg dat er met recordwerkloosheidscijfers en een diepe recessie een zware periode zit aan te komen voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Is dat een risico waar Smith nu zijn portefeuille op inricht?

“Er is een verschil tussen risico en onzekerheid. Risico draait om waarschijnlijkheden die bekend zijn. Maar bij onzekerheid weet je niet wat er allemaal mogelijk is. We hebben een periode achter de rug waarin de onzekerheid enorm is toegenomen."

"En die is voorlopig niet voorbij. Wij hebben als langetermijnbeleggers de luxe om ons te kunnen richten op wat er niet verandert en wie er straks sterker uit deze crisis komen. Dat is de poolster waar we op navigeren.”


Een team met geschiedenis

De fondsmanagers van het Wells Fargo Worldwide US Large Cap Growth Fund, Michael Smith en Christopher Warner werken al sinds 2007 samen als fondsmanagers. Gezamenlijk hebben ze 39 jaar ervaring als professioneel belegger.

"Het belangrijkste kapitaal dat we hebben is human capital," zegt Smith. "Dat is zeker een belangrijke driver van ons succes."

De impact van het coronavirus