Interview

Bob Homan: "Stilzitten is nu het beste"

Terwijl Covid-19 zich als een sloopkogel door de financiële markten beweegt, is Bob Homan, hoofd van ING's Investment Office, verkozen tot IEX Investment Influential 2020. Hoe beleeft hij beurscrash?

Beetje blij met het winnen van de prijs?

"Normaal gesproken zou ik zeker blij zijn, maar nu valt de uitverkiezing in het niet bij de vervelende periode die we in de wereld hebben en zeker ook op de financiële markten meemaken."

Hoe zouden beleggers deze markten moeten benaderen?

"Normaal gesproken kun je op basis van economische groei, winstgevendheid, rentes, waarderingen en beurssentiment een inschatting maken. Maar op dit moment is de onzekerheid – met name voor die eerste factor: groei – zo groot, dat er weinig zinnigs valt te zeggen. De steun van de centrale banken en de toegezegde hulp van overheden bieden steun, maar die niet oneindig."

"Alles hangt nu af van één bepalende factor en dat is de verspreiding van het virus. Wanneer blijkt dat het virus op zijn retour is, zullen de beurzen volgens mij enorm opveren. Punt is dat we geen idee hebben vanaf welk moment (en punt) dat herstel plaatsvindt. Is dat vandaag, volgende week of pas over een maand op nog lagere niveaus? Dat is, zoals gezegd, afhankelijk van het virus."

"Tot dat moment lijkt ons stilzitten en wat afstand nemen het devies voor beleggers. Wanneer men nog niet (volledig) belegd is en dat uiteindelijk wel wilt zijn, lijkt het zinvol om gefaseerd in te stappen. Om iets van richting te geven: wanneer rente en waardering gelijk blijven aan het niveau van voor de krach, weerspiegelen de huidige koersen in ons model een winstdaling van 25% voor dit jaar, zonder winstherstel volgend jaar."

Bob Homan van ING

Ooit zoiets meegemaakt?

"Nee, ik heb nog nooit zo’n snelle koersdaling meegemaakt. Niemand volgens mij. En waar je zelfs in de financiële crisis nog enigszins kon redeneren hoeveel de economie zou krimpen en wat dat zou betekenen voor financiële markten, is dat nu niet het geval. Hoe lang blijven landen op minder dan halve kracht werken: Is dat drie weken, of worden dat drie maanden?"

Hoe gaat het verder?

"Zoals gezegd, ik reken op een stevig herstel vanaf het moment dat het virus wat onder controle lijkt. Wanneer dat is, zou ik niet weten. Ik verwacht wel dat als het allemaal langer duurt, dat er dan ook ergens een natuurlijke bodem is. Bij vorige dalingen, zoals in de perioden 2000-2003 en 2008-2009, was die bodem na een halvering van de beurs bereikt."

De impact van het coronavirus