“Ik ben verbaasd hoe sterk de markten zich houden”

Van SARS tot Corona: David Semple heeft in 22 jaar bij het VanEck Emerging Markets Equity Fund alles wel zo’n beetje gezien. Zijn aanpak is nooit veranderd: zoeken naar structurele groei en activistisch beleggen met een kleine a.

Zijn we net een beetje gewend dat indextrackers van Think ETF’s VanEck heten, zitten we aan tafel met een allesbehalve passieve fondsmanager die datzelfde logo op zijn visitekaartje heeft staan.

Sterker, David Semple noemt zichzelf niet alleen een actieve manager, maar zelfs activistisch. “Activistisch met een kleine a dan. We gaan niet de strijd aan met bedrijven, maar we werken wel intensief met ze samen. We moeten er allebei wat aan hebben.”

Actief beleggen is van oorsprong de huisstijl van VanEck, vertelt Semple, die sinds 1998 deel uitmaakt van het emerging markets equity-team.

Oude sectoren

Het goudfonds van VanEck bestaat al sinds de late jaren 60, het emerging markets fonds dateert uit de vroege jaren 90. Dat het aanbod van VanEck inmiddels voor het merendeel uit ETF’s bestaat is logisch, zegt Semple.

David Semple

“ETF’s zijn er, we kunnen ook niet meer zonder. Het is een uitkomst voor veel beleggers, zeker als je genoegen wil nemen met milde underperformance. En als je het als actieve belegger niet lukt om het beter te doen, hoor je ook niet in deze business thuis.”

Maar indexbeleggen heeft ook een belangrijk nadeel, stelt de fondsmanager. “Indices beschrijven de geschiedenis. Maar ze vertellen je niets over de toekomst. Economieën in emerging markets veranderen van karakter. Toch worden de indices nog altijd gedomineerd door de oude state champions, die vaak hun geld verdienen met grondstoffen of industriële export.”

Meer consumptie

“De groei zit juist vaak in toenemende binnenlandse consumptie door een steeds rijker middenklasse. Die groei gaat zich niet als eerste manifesteren bij de grootste bedrijven. Wij kunnen wel tot 50% van de portefeuille in small- en midcaps hebben, want wij zoeken naar de toekomstige kampioenen.”

Disruptie is een thema dat in opkomende markten nog meer een rol speelt dan in de ontwikkelde wereld en die ontwikkeling komt vaak van onderaf.

“Dan loont het om een markt actief te benaderen. In deze landen slaan innovaties vaak hele stadia over. In één klap maken ze de stap van cash naar mobiel betalen, zonder dat mensen ooit een credit- of betaalkaart hebben gehad.”

"Indices worden gedomineerd door de oude state champions, die vaak hun geld verdienen met grondstoffen of industriële export”

Zo voorspelbaar

Met 29 jaar ervaring in emerging markets heeft Semple alles wel zo’n beetje meegemaakt, maar zijn centrale filosofie is, zegt hij zelf, nooit veranderd. “Het gaat allemaal om structurele groei. Ik vermijd cyclische bedrijven. Ja, die hebben ook wel eens hun moment in de zon - daarom noemen we ze cyclisch - maar het is niet te doen om te timen wanneer zo’n moment begint of ophoudt.”

Veel beleggers in met name China laten zich nog teveel verleiden om op basis van actualiteit en trending topics te handelen, zegt Semple.

“Institutionele beleggers in China hebben een enorm hoge turnover in hun portefeuilles, ze hebben soms meer weg van onvolwassen hedgefunds. Je zult mij nooit horen zeggen dat we meesurfen op een golf. Wij kopen structurele groei tegen een goede prijs. Als je mij nu een willekeurige marktomgeving schetst, dan vertel ik je precies hoe ons fonds gaat performen in die markt. Zo voorspelbaar is het.”

Corona-effect

De actualiteit in China wordt uiteraard gedomineerd door het coronavirus, dat in hele regio’s het openbare leven en de economie ontwricht. Dat moet toch zelfs voor een belegger met structurele blik wel een punt van zorg zijn?

“Ja, het is erg ingrijpend en eerlijk gezegd verbaast het me hoe sterk de markten zich eronder houden. Dat laat in mijn ogen vooral zien hoe ongelooflijk veel liquiditeit er is. Ik ben geen epidemioloog, dus ik kan niet voorspellen hoe het nu verder gaat.”

“Het enige dat ik kan proberen in te schatten is de impact op bepaalde sectoren. De industrie en de energiesector zijn het zwaarst geraakt. Verder is het moeilijk om echte impact te zien. Levensverzekeraars zullen uiteindelijk misschien kunnen profiteren door een toename van de vraag. En dan is er nog het effect van al die mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven. Wat gaan die doen? Online shoppen en videogames spelen. Dus die sectoren zouden er op korte termijn zelfs positief uit kunnen springen.”

"Wat doen de Chinezen die thuis zitten? Online shoppen en videogames spelen”

Groeiverhaal intact

Voor het grote plaatje is de epidemie uiteraard niet goed. “Over een paar weken zal duidelijker zijn hoe ernstig de situatie is. Voor China was het al moeilijk om aan de economische verwachtingen te voldoen. En door corona is dat eigenlijk onmogelijk geworden, moet je nu vaststellen.”

“De uitkomst van de handelsoorlog met Amerika blijft ook een onvoorspelbare grootheid, nu duidelijk is dat er in Amerika maar één persoon bepaalt wat de volgende stap gaat zijn."

"Maar goed, de groei waar wij naar zoeken wordt niet echt beïnvloed door de handel met Amerika, maar door de grote Chinese thuismarkt. En dat groeiverhaal is ondanks alles nog volledig intact,” besluit Semple.

Deel via: