Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Topfund: Als de markt maar beweegt

Topfund moet op basis van slimme algoritmes in alle marktomstandigheden rendement kunnen boeken. Voor 2019 – het jaar dat het valutafonds van start ging - staat er een winst van 28% op de teller. Oprichter en directeur Bryan Houben vertelt er meer over.

Wat is de geschiedenis van Topfund?

“In 2018 kreeg ik het idee om op basis van algoritmes een beleggingsfonds te starten. Nadat het team was samengesteld is in april 2019 Topfund als onderneming ingeschreven bij de KvK. De afgelopen zomer hebben we een obligatie uitgegeven om onze onderneming van werkkapitaal te voorzien. Deze emissie is bijzonder succesvol verlopen en ondertussen zijn wij als fondsmanager geregistreerd bij de AFM en staat ons fonds open voor inschrijving. Mede door de steun en bekendheid van de commissarissen is er veel interesse. Natuurlijk profiteert het fonds ook van de marktsituatie. Door de lage rente zoeken mensen naar beleggingsalternatieven.”

"Door de lage rente zoeken mensen naar beleggingsalternatieven"

Wat is uw achtergrond?

“Ik ben mijn loopbaan begonnen bij een vermogensbeheerder in Blaricum, waar ik werkte als adviseur voor vermogende particuliere beleggers. Bij Rabobank Nederland heb ik gewerkt op de orderverwerkingsdesk van de valuta-afdeling en was ik later handelaar. Daarna ben ik nog enkele jaren werkzaam geweest als financieel analist bij een venture capitalist.”

Topfund heeft nu één fonds in het assortiment, het High Frequency Daytrading Fonds. Welke strategie zit erachter?

“Allereerst belegt het fonds uitsluitend op de interbancaire FX-markt en voert alleen transacties uit in euro-dollar, het meest liquide valutapaar, door gebruik te maken van kwantitatieve strategieën, zowel long als short. Wat het High Frequency Daytrading Fonds speciaal maakt, is dat niet wordt geprobeerd de richting van de markt te voorspellen, maar dat wordt gehandeld op basis van, zoals wij dat noemen, 100% zekere feiten.”

“De markt proberen te voorspellen en daarop beleggingsbeslissingen nemen, is riskant. Beleggen is en blijft daardoor altijd grotendeels een gok. Bovendien kenmerkt de financiële markt zich steeds meer door headline trading. De volgende tweet van Trump kan in één klap de richting van de markt veranderen. Dat ondermijnt de voorspellende waarde van de financiële markten nog meer.”

Wat zijn die zekere feiten?

“Het is 100% zeker dat aanbieders van financiële instrumenten – liquidity providers – niet allemaal op exact hetzelfde moment, exact dezelfde prijzen weergeven. Het is daardoor mogelijk om met behulp van algoritmes deze prijsverschillen te ontdekken en hier vervolgens op in te spelen.”

“100% zeker is ook het feit dat de markt altijd beweegt, zowel omhoog als omlaag. Om profijt te hebben van de beweeglijkheid van valutakoersen – ongeacht de marktrichting – maken wij gebruik van een dynamische gridstrategie. Hierbij worden koop- en verkooporders op systematisch vooraf bepaalde afstanden boven en onder de actuele marktprijs geplaatst. Het dynamische element zorgt ervoor dat op basis van prijsvolatiliteit de gridstrategie zowel in consoliderende als in trending markten kan presteren en daardoor een langdurig stabiele performance kan leveren. Wij kunnen het systeem automatisch laten handelen, maar we hebben ervoor gekozen om manueel posities te managen en te sluiten. Dit komt de performance ten goede. Wij streven ernaar om voor het eind van de maand alle posities te sluiten.”

Veel handelen is veel kosten maken. Is het fonds nog enigszins betaalbaar?

“We hebben bepaald dat de kosten niet ten laste van het fonds mogen zijn. De enige kosten die in rekening worden gebracht zijn beheerskosten van 1,2% en een performance fee van 12% over het (positieve) rendement. Alle overige kosten, zoals marketingkosten, salarissen en handelskosten, worden door Topfund betaald. Het werkkapitaal is door de uitgifte van obligaties gefinancierd. Dit is een wezenlijk verschil tussen ons en vele andere fondsbeheerders in Nederland."

Voor wie is het fonds geschikt?

“Ons fonds, met een instap vanaf 100.000 euro, heeft geen enkele correlatie met andere beleggingscategorieën. Dat maakt het geschikt voor beleggers die spreiding zoeken en niet alleen maar afhankelijk willen zijn van aandelenmarkten en economische ontwikkelingen. Dat maakt het fonds geschikt voor iedereen, die moet presteren en op zoek is naar additionele spreiding. Omdat wij ook uit professionele hoek aardig wat interesse hebben, zijn wij recent aangesloten bij Euroclear/FundSettle, zodat professionele partijen makkelijker toegang hebben tot ons product. Aan het beheerd vermogen zit geen maximum. Sterker, hoe groter het fonds, hoe beter de algoritmes presteren. Liquiditeit is nooit een probleem. In de interbancaire valutamarkt gaat dagelijks 6600 miljard dollar om.”

"Het fonds heeft geen enkele correlatie met andere beleggingscategorieën"

Het fonds heeft over dit jaar (ultimo november) bijna 28% rendement geboekt. Is dat uitzonderlijk?

“We zijn natuurlijk blij met de resultaten, maar uitzonderlijk zou ik het niet willen noemen. Zolang de markt beweegt, wat al sinds mensenheugenis gebeurt, denken wij door onze manier van werken die rendementslijn ook in 2020 te kunnen doortrekken.”

Jullie lanceren binnenkort het Latency Arbitrage Fonds. Wanneer kunnen klanten zich daarvoor inschrijven?

“Er waren plannen om een tweede fonds in de markt te zetten, maar uiteindelijk hebben we besloten om de strategieën te bundelen in één en hetzelfde fonds, in het High Frequency Daytrading Fonds. Dat betekent dat wij op dit moment al handelen op basis van Latency Arbitrage. We hebben gemerkt dat door de strategieën te bundelen er een betere performance geleverd kan worden dan afzonderlijk van elkaar. Klanten die van arbitrage gebruik willen maken zijn bij ons dus nu al aan het goede adres.”

Wat zijn de ambities van Topfund?

“Het is voor ons nu vooral zaak om consistent te groeien en met stabiele rendementen een steeds betere plek in te nemen op de Nederlandse fondsmarkt. Als we hier voet aan de grond hebben, dan sluiten we op termijn internationale groei ook niet uit. Maar dat is voor de toekomst.”

Wat doet de beurs trouwens in 2020?

“Richting is totaal onbelangrijk voor de strategie van ons fonds. Het enige wat wellicht van belang kan zijn is dat een eventuele beurscrash het vertrouwen van beleggers zodanig kan wegnemen dat alle fondsen uitstroom van vermogen zouden kunnen ervaren. Vanuit dat oogpunt bekeken mag noodweer in het beursklimaat wat ons betreft dus uitblijven.”

Wat zijn uw beleggingsverwachtingen voor 2020?

“De handelsoorlog zal ook in 2020 nog voor genoeg spanning op de markten zorgen, ondanks een fase 1-akkoord. Tel daar de onzekerheid met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen later in het jaar bij op, dan denk ik dat ook 2020 weer garant zal staan voor genoeg volatiliteit en dat is precies wat ons fonds nodig heeft.”

Surf naar de site van Topfund voor meer informatie

Assetallocatie