label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

2020: “Het goede nieuws is dat er groei zal zijn”

Volgens Rick Lacaille, CIO van State Street Global Advisors, komt er geen recessie. “Het voordeel van late cycles is dat het geen tijden zijn waarin bubbels worden gevormd. Beleggers worden dan altijd wat voorzichtiger.”

Wat brengt 2020?

"Risico nemen werd in 2019 gehonoreerd, maar toch was er van vreugde op de beurs geen sprake, eerder van spanningen. Van beursstress zullen we ook in 2020 niet verlost zijn. Brexit is niet helemaal geregeld nog, de handelsoorlog gaat verder. Het goede nieuws is dat er economische groei zal zijn. Het zal minder zijn dan het langetermijngemiddelde - 3% groei van de wereldeconomie in plaats van 3,6% - maar een recessie zit er niet aan te komen. De Amerikaanse economie groeit trendmatig, terwijl de EU niet verder komt dan een groei van 1%. Monetair beleid zal niet langer het verschil maken.”

Het valt te hopen dat de VS en China hun handelsconflict echt bijleggen

“Dat zou mooi zijn. Zeker voor Europa en opkomende markten zou dat positief uitpakken. Er is nu dus een tussenoplossing. Overigens begrijpt China ook dat het intellectueel eigendom moet respecteren. Ze zijn al bezig om daar regelgeving voor te maken. Maar de Chinese regering houdt er niet van om onder druk gezet te worden. Minder gemakkelijk op te lossen is de strategische rivaliteit tussen de twee landen.”

Wat zijn kansrijke beleggingen in 2020?

“Wij kiezen voor een beetje risk-on. Dat is beleggen in assets die het goed doen bij economische groei. Maar vanwege de risico’s zitten we liever in de VS dan in opkomende markten. Europa hangt er tussenin.”

Amerikaanse aandelen als veilige haven?

“Een veilige haven wil ik het niet noemen, maar feit is dat de Amerikaanse economie relatief gesloten is en daardoor minder hard wordt geraakt door handelsconflicten. Daarnaast staat de Amerikaanse economie er goed voor. Er is loongroei, de arbeidsmarkt is robuust, het consumentenvertrouwen is hoog en de vastgoedmarkt ligt er een stuk sterker bij dan voor de crisis. De beste kansen zien wij in aandelen in de sectoren IT en gezondheidszorg, maar ook in luxe consumentengoederen. In die laatste sector zitten ook een aantal vooraanstaande Europese namen.”

Hoe lang kan de late cycle nog voortduren?

“Ja, dit deel van de cyclus duurt lang, maar gaat nog even verder. Het voordeel van late cycles is dat het geen tijden zijn waarin bubbels worden gevormd. Zo aan het einde van de cyclus worden beleggers altijd voorzichtiger. De financiële stabiliteit wordt geholpen door de gezondheid van de Amerikaanse banken. Voor de Europese banken is de situatie lastiger door de lage economische groei en de vlakke rentecurve.”

Wat kan de positieve verrassing van 2020 worden?

“Een groot Amerikaans infrastructuurinvesteringsplan. Dat is echt nodig, ook al marcheert de Amerikaanse economie de laatste jaren met verwaarloosde wegen goed door. De grote vraag is wie de rekening daarvan betaalt. Het zal een combinatie worden van extra belastingen en lenen. Europa is vooral gebaat bij de combinatie van structurele hervormingen en een royaler begrotingsbeleid.”

Brexit?

“Ik hou me vast aan de gedachte dat de samenwerking tussen Europa en het VK over tien jaar niet veel anders zal zijn dan nu. Het VK en Europa hebben elkaar gewoon nodig. Hoe die nieuwe relatie vorm moet krijgen, is ongewis en voert over een hobbelig pad. Brexit is een van de zaken die ook in 2020 voor onrust kan zorgen.”

Onderwijl gaat de verduurzaming verder. Durft u nog een cent in de oliesector te steken?

“Beleggen in olie-aandelen is een value trade. Zolang er zinvol wordt geïnvesteerd, kunnen winsten van oliebedrijven sterk blijven. Zeker is dat de oliesector er over 25 jaar heel anders zal uitzien, maar de komende jaren blijft fossiele energie belangrijk. Veel zal afhangen van maatregelen die India en China nemen op het gebied van CO2-emissie. Dat is de grote uitdaging. Beleggers kunnen de transitie naar koolstofarme energie-opwekking helpen stimuleren.”

Wat is het advies aan obligatiebeleggers?

“Wij zijn positief over Amerikaanse korte termijn bedrijfsobligaties. Ook obligaties uit opkomende markten staan op de kooplijst. Die geven mooie risicopremies. Daarnaast zijn valuta in opkomende markten gemiddeld 10% ondergewaardeerd en kennen deze landen nog wel steile rentecurves. Emerging market debt kan bovendien profiteren van dalende rentes. Nu de inflatie ook in opkomende markten daalt, liggen lagere rentes voor de hand. Emerging market debt is volgens ons een prima alternatief voor hoogrentende obligaties uit de VS en Europa.”

Zou u als eurobelegger de dollar wel of niet hedgen?

“Wij kiezen voor een gedeeltelijke hedge, want de waarde van de dollar zit eerder aan de top dan bij de bodem. Een volledige hedge lijkt ons niet opportuun, want bij spanningen zal de dollar aansterken."

Volgend jaar zijn er ook Amerikaanse verkiezingen. Wat is de beste uitkomst?

“Dat is nu lastig te zeggen, want de Democratische kandidaat is nog niet bekend. Zeker is dat het bedrijfsleven gemengde gevoelens over Trump heeft. Het is blij met belastingverlagingen en lossere regelgeving. Strengere immigratieregels en protectionistische maatregelen daarentegen worden niet verwelkomd. Wat vooral wordt gemist, zijn investeringen in infrastructuur. Hopelijk komen die na de verkiezingen wel van de grond, met een Democratische of Republikeinse president.”

Tenslotte, State Street is met SPDR ETF’s een grote partij in de passieve beleggingshoek. Is stockpicking gedoemd te verdwijnen?

“ETF’s bieden veel waarde voor hun geld. Het is een prima beginpunt voor beleggers, particulier en institutioneel. Maar veel beleggers willen meer dan wat de markt geeft. Daarnaast is stock picking ook leuk. Het is alleen maar goed als de markt uit verschillende spelers bestaat. Dat zorgt voor balans. Als iedereen hetzelfde doet, dan krijg je kuddegedrag met de momenten van paniek die daarbij horen. Dat is niet gezond.”


Special RENDEMENT 2020:

Deel via: