label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

UBS AM zet in op duurzame ETF's

Het is goedkoop, breed gespreid, transparant, eenvoudig verhandelbaar én bestaat inmiddels ook in verschillende duurzame varianten. Marcel Danen, hoofd ETF Benelux van UBS AM, over de vlucht van duurzame ETF’s. “Bij onze donkergroene oplossingen is de screening zo streng dat 75% van de bedrijven uit de index afvalt.”

Actieve fondshuizen zeggen blij te zijn met de duurzaamheidstrend. Dat betekent dat zij meer kunnen verkopen, want passief beleggen en duurzaam beleggen zouden niet kunnen samengaan. U voert een achterhoedegevecht?

“Daar ben ik het niet mee eens. Het actief versus passief-debat is al jaren aan de gang en meer recentelijk is daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd: duurzaam beleggen. Wij zijn van mening dat je ook op een goede en efficiënte manier passief duurzaam kan beleggen."

"Duurzame screening, maar ook het uitsluiten van bepaalde bedrijven, kan zeer eenvoudig worden geïmplementeerd. Dit komt doordat de beschikbare data en de kwaliteit hiervan de afgelopen jaren enorm is verbeterd. Een ETF volgt een benchmark en de samenstelling van de benchmark is juist belangrijk. Wij werken samen met veel verschillende benchmarkleveranciers en screeningsbedrijven en overleggen veel over hoe een duurzame index eruit zou moeten zien."

"Bij actieve beleggers ligt de keuze van de samenstelling van de portefeuille doorgaans bij een portfoliomanager die ook weer gebruik maakt van duurzaamheidsdata van de verschillende bekende screeningsbedrijven."

"Actief aandeelhouderschap in passieve portefeuilles wordt vaak irrelevant genoemd. De argumentatie is dat portfoliomanagers geen aandelen kunnen kopen of verkopen als zij het wel of niet eens zijn met de engagementactiviteiten van bepaalde bedrijven. Het tegendeel is waar. Binnen passieve strategieën is het juist nog belangrijker om pro-actief de dialoog met bedrijven aan te gaan. Op deze manier zijn we in staat om het bewustzijn rond duurzaamheid te vergroten en om druk uit te oefenen op die bedrijven die met onoorbare praktijken onze economie blijvende schade berokkenen.

"Actief aandeelhouderschap gelinkt aan passieve strategieën kan voor bedrijven juist de perfecte stimulans zijn om toegevoegd te willen worden aan bepaalde ESG-indices en kan er mogelijk ook voor zorgen dat ze niet uit klassieke indices worden uitgesloten."

Waarom kiezen voor de passieve oplossing?

“ETF’s zijn doorgaans goedkoper, transparanter en breder verhandelbaar dan actieve fondsen. Dat geldt ook voor duurzame oplossingen. Beleggers hebben zo eenvoudig toegang tot breed gespreide portefeuilles met duurzame bedrijven. De keuze is uit verschillende groenschakeringen. Groot verschil met actieve fondsen is dat duurzame ETF’s de benchmark leidend is en niet de portfoliomanager."

Dekken duurzame ESG’s inmiddels al het totale beleggingspalet?

“Het aanbod is de laatste jaren enorm toegenomen. Van de meeste standaardcategorieën bestaan inmiddels duurzame ETF’s. Verder komen er nu ook steeds meer duurzame obligatie-ETF’s op de markt. In 2017 waren er in Europa 48 duurzame ETF’s te koop. Dat aantal was eind september opgelopen tot 105.”

Marcel Danen van UBS AM

Wat is de positie van UBS AM in de Europese markt van duurzame ETF's?

"Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema binnen UBS. Zo commiteren wij ons aan veel verschillende duurzaamheidsinitiatieven. Verder zijn wij dit jaar voor de vijfde keer uitgeroepen tot industry leader in de Dow Jones Sustainability Index, waar we hard voor werken en erg trots op zijn."

"Er is ook veel aandacht voor duurzaamheid in de productontwikkeling. Wij lanceerden in 2011 onze eerste duurzame ETF en waren pioniers op dit gebied. Deze ETF op de MSCI World SRI index is met 1,8 miljard dollar aan beheerd vermogen inmiddels de grootse duurzame ETF op ons platform."

"Momenteel bieden wij negentien verschillende duurzame ETF’s (alle verschillende shareclasses niet meegerekend) met een totaal beheerd vermogen van zo'n 9,5 miljard dollar. Hiermee behoren wij tot de grootste ETF-aanbieders op dit vlak. Dit jaar hebben we vijf nieuwe duurzame ETF's gelanceerd. Bijvoorbeeld de eerste duurzame variant van ‘s werelds grootste index, de S&P 500. Maar bijvoorbeeld ook een duurzame Euro Stoxx 50 ETF , een duurzame China ETF en twee nieuwe duurzame obligaties ETFs."

Op basis van welke duurzame criteria worden de duurzame ETF's van UBS samengesteld?

“Wij werken met verschillende benchmarkproviders en bieden dus verschillende alternatieven. Ons grootste aanbod is op basis van de MSCI SRI 5% indices. Deze indices worden in drie stappen opgebouwd. Allereerst worden bedrijven die zich bezighouden met kernenergie, tabak, alcohol, wapens, gokken, genetische modificatie, kolen en pornografie uitgesloten. Vervolgens vindt er een best-in-class ESG-screening plaats waarbij in iedere sector alleen de bovengemiddeld op ESG-criteria scorende bedrijven mogen blijven. En tot slot wordt er nog gefilterd op controverses."

"De screening is zo streng dat ongeveer 75% van de bedrijven uit de traditionele MSCI index afvalt. Desondanks is de correlatie tussen de index en de duurzame variant heel sterk. In de weging van landen en sectoren volgt een duurzame index zo veel mogelijk de traditionele index.”

"Verder is het belangrijk te noemen dat wij gebruik maken van een 5% issuer cap index waardoor de maximale exposure naar individuele bedrijven niet groter zal zijn dan 5% op het moment van het hereiken van de benchmark. Dit heeft een betere diversificatie in de ETF als gevolg. Het merendeel van onze duurzame ETF's zijn duurzame alternatieven voor core bouwstenen in de portefeuille. Maar daarnaast hebben wij ook enkele speciale producten zoals Gender Equality of beleggen in obligaties uitgeven door ontwikkelingsbanken."

Loopt het storm?

“Dat kun je wel zeggen. Het totaal beheerde duurzame ETF-vermogen in Europa nam van eind 2016 tot en met september van dit jaar toe van acht miljard dollar tot 24 miljard dollar. In de eerste negen maanden van dit jaar is het duurzaam beheerde ETF-vermogen verdubbeld. Deze groeicijfers zien wij ook terugkomen bij UBS. Duurzame ETF’s is de snelgroeiende categorie van ons ETF-platform. Ze maken 15% van het totale ETF-assortiment uit, maar zijn verantwoordelijk voor een derde van de groei.”

"In de eerste negen maanden van dit jaar is het duurzaam beheerde ETF-vermogen verdubbeld"

Niet bang voor een liquiditeitsprobleem als iedereen in duurzame ETF's stapt?

"Helemaal niet. Een van de belangrijkste indicatoren van liquiditeit van een ETF is de liquiditeit van de onderliggende effecten. Onze duurzame ETF's beleggen hoofdzakelijk in grote en middelgrote ondernemingen die doorgaans heel liquide zijn. Het zou mooi zijn als iedereen in duurzame ETF's zou beleggen, maar zover is het nog lang niet. Ik noemde net al dat de totale Europese duurzame ETF-markt per eind september zo'n 24 miljard groot dollar is. Dat is een schijntje als je het vergelijkt met de totale omvang van de Europese ETF-markt. Deze is namelijk meer dan 950 miljard dollar groot. Er is wat dat betreft nog een lange weg te gaan."

Hoe hebben duurzame ETF’s tot nu toe gepresteerd? Is er sprake van outperfomance?

“Tegenstanders van duurzame beleggen zeggen dat beperking van de aandelenkeuze leidt tot beperking van rendement. Er valt immers minder te kiezen. Voorstanders van duurzaam beleggen beweren dat bedrijven die goed scoren op duurzaamheid hun processen goed op orde hebben, dus bovengemiddeld zullen presteren. Als we puur kijken naar de prestaties van de MSCI ACWI index versus de ESG-variant over de afgelopen acht jaar, dan zien we een kleine outperformance van in totaal zo'n 10% in het voordeel van de ESG-variant."

Ten slotte, ETF's blinken uit in lage kosten. Geldt dat ook voor duurzame ETF's?

"Jazeker, een belangrijk kenmerk van ETF's zijn de lage kosten. Alhoewel iets duurder dan reguliere ETF's is dit ook zeker het geval bij duurzame ETF's."

Het duurzame ETF-assortiment van UBS AM

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Deel via: