DoubleDividend uitgeroepen tot vermogensbeheerder van het jaar

De Amsterdamse vermogensbeheerder DoubleDividend combineert duurzaamheid met hoge rendementen. Dat doet het heel goed, want DoubleDividend won recent de Gouden Stier als vermogensbeheerder van het jaar. Partner Ward Kastrop verklaart het succes, maar vertelt ook over de lastige beginjaren.

DoubleDividend is dit jaar de winnaar van de Gouden Stier in de categorie Vermogensbeheer. Daarmee mag het een jaar lang de titel Vermogensbeheerder van het jaar voeren.

De jury roemt in z’n rapport de hoge rendementen (“DoubleDividend steekt er dit jaar met kop en schouders bovenuit”), de sterke groei van de business en de dalende kosten die het in rekening brengt.

Ward Kastrop, een van de drie partners van Double Dividend, is uiteraard blij met het winnen van de Gouden Stier. Kwam de winst als een grote verrassing, zoals het cliché wil?

Ward Kastrop: "Eigenlijk niet, als ik eerlijk ben, want we doen het al jaren heel goed. Onze fondsen behalen bovengemiddelde rendementen en dat tegen een lager risico dan de markt. Daarnaast hebben we natuurlijk een aansprekend verhaal. Duurzaamheid is geen beleggingsfilosofie maar een vast onderdeel van de beleggingsanalyse. Wij sturen niet op de benchmark, maar beleggen volgens de schijf van vijf."

Schijf van vijf?

"Stap 1 is de focus op duurzaamheid. Drie trends staan daarin centraal: klimaatverandering, ecosystemen en welzijn. De sustainable development goals van de VN zijn volledig geïntegreerd.
Bij stap 2 kijken we naar het bedrijfsmodel van een bedrijf. Bedrijven, waarin wij beleggen, moeten over een sterke marktpositie beschikken in een markt met hoge toetredingsdrempels.
Stap 3 is analyse van de winstgroei van bedrijven. We zoeken stabiele groeiers.
Stap 4, heel belangrijk, is het doorspitten van de balans. Veel van de bedrijven in onze portefeuille beschikken over een netto kaspositie.
Stap 5 ten slotte is het vaststellen van de waardering van een aandeel. Ook goede bedrijven kunnen te duur zijn. Op dit moment zijn de waarderingen niet extreem maar wel fors."

Dan eindig je dus met aandelen uit een paar sectoren?

"Een aantal sectoren valt inderdaad automatisch af, maar er blijven nog voldoende sectoren over. We zijn sterk belegd in tech, gezondheidszorg en defensieve consumentengoederen. Dat is een hele goede mix. Zo blijken tech en consumentengoederen in hun koersontwikkeling communicerende vaten."

Het winnen van de Gouden Stier is blijk van erkenning. Moeite wordt beloond.

“Het winnen van de prijs deed mij meer dan ik dacht. Het is de erkenning van heel hard werken. DoubleDividend bestond al in 2007 als consultant in duurzaamheid voor institutionele beleggers.
Ik kwam er in 2010 bij om van DoubleDividend een duurzame vermogensbeheerder te maken. Dat is altijd mijn droom geweest. Ik vind beleggen onwaarschijnlijk leuk, maar ik heb weinig met mensen in de industrie. Veel van de diensten die zij aanbieden zijn gericht op hebzucht of op angst.
De eerste klanten waren een antroposofische stichting en ons eigen netwerk, inclusief vrienden en familie. Het was de eerste jaren behoorlijk op een houtje bijten. Ik dacht lange tijd dat een goed verhaal genoeg is. Niet dus. Zonder een sterk trackrecord van drie tot vijf jaar begin je niets.
DoubleDividend begon pas echt te groeien toen we samengingen met ActiveInvestor, het vastgoedfonds van Marjan Hogeslag. Dat bleek een match made in heaven.
In 2016 hadden we een trackrecord van vijf jaar en werden we opgepikt door vergelijkingssites. Omdat we steevast bovenaan stonden in de lijstjes stroomden klanten binnen."

Waarin onderscheidt DoubleDividend zich van concurrentie?

"In het consequente beleggingsbeleid, oog hebben voor lange termijn, niet benchmark gericht zijn, en duurzaamheid is door ons duidelijk gedefinieerd. Klanten hebben direct contact met een van de drie partners. De lijnen zijn kort. We beleggen ook met de klant mee. Ons eigen vermogen zit in de fondsen van DoubleDividend. We zijn helemaal transparant."

Waar halen jullie de duurzaamheidsinformatie vandaan?

"We maken geen gebruik van Sustainalytics en MSCI, want die baseren zich op openbare bronnen en daar hebben wij ook toegang toe. We doen de analyses zelf. Onze beste medewerker is Bloomberg."

Hoeveel geld heeft DoubleDividend inmiddels in beheer?

"Alles bij elkaar rond de 200 miljoen euro. Het zou meer zijn geweest als de grootbanken onze fondsen zouden aanbieden. Dat zij dit niet doen, vind ik onbegrijpelijk. Zo heeft ons aandelenfonds van Morningstar niet alleen de meeste sterren maar ook de hoogste score op duurzaamheid.”

Vermogensbeheerders hebben het tegenwoordig lastig. Fees gaan omlaag, terwijl de regelgevingskosten toenemen. Merken jullie daar iets van?

"Nee, want wij brengen geen dubbele kosten in rekening. Wie in onze fondsen belegt, betaalt niet extra voor vermogensbeheer. De regelgevingskosten vallen mee, want wij hebben geen moeilijke producten in de aanbieding. Wij doen ook niet aan advies. Daarnaast is de kennis van wet en regelgeving in eigen huis, waardoor we geen dure externen hoeven in te huren. De invoering MiFID 2 heeft voor ons weinig veranderd. MiFID 2 is eigenlijk de oude fondsenwetgeving voor beleggingsinstellingen, en met die wetgeving waren we al bekend."

Onderwijl digitaliseert de wereld steeds verder. Hoe zorgt DoubleDividend voor de optimale klantbeleving?

"Wat betreft optimale klantbeleving scoren wij slecht. Het is niet onze core business, dat is beleggen. Maar we willen er wel meer aandacht aan besteden. In onze rapportage maken we overigens wel gebruik van fintechbedrijven."

Bang dat robo-advies in combinatie met kunstmatige intelligentie uiteindelijk de vermogensbeheerbranche gaat overheersen, waardoor ook DoubleDividend het toch niet gaat redden?

"Vermogensbeheerder die hun beleggingen inrichten met trackers hebben eerder een probleem. Voor de kleinere vermogens is robo-advies zeker aantrekkelijk, maar mensen met meer geld en stichtingen blijven persoonlijk contact belangrijk vinden. Dat sociale aspect zal niet verdwijnen, maar wordt eerder belangrijker. Mensen zoeken verbondenheid. Machines gaan niet alles oplossen. Ik geloof ook niet dat een computer beter belegt dan wij. Dat wil niet zeggen dat wij ook altijd bezig zijn de achterkant van DoubleDividend nog beter te automatiseren."

Wat is de ambitie van DoubleDividend?

"Gecontroleerde groei, zodat de huidige kwaliteit kan worden gewaarborgd."

Het winnen van de Gouden Stier helpt ongetwijfeld.

"Het is dat extra zetje. Sinds de bekendmaking hebben we er drie klanten erbij gekregen en een aantal aanvragen verwerkt. Bestaande en potentiële klanten vinden het winnen van de prijs heel mooi en zijn bijna net zo trots als wij."

Deel via: