Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Chinese obligaties hebben het tij mee

Hayden Briscoe, Head of Fixed Income, Asia Pacific Managing Director bij UBS AM is positief over de vooruitzichten van de Chinese obligatiemarkt. Hervormingen, een gunstig rentebeleid en een relatief hoge economische groei resulteren in aantrekkelijke rendementen.

Wellicht is een van de beste redenen om in Chinese obligaties te stappen nu wel het positieve rente. In Europa zijn de rentes op staatsobligaties namelijk vaak negatief. “Een negatieve yield is geen asset meer, dat is een risico,” stelt Briscoe droog.

Hayden Briscoe UBS AM

Beleggers die in een wereldwijde obligatie-index zitten, hebben exposure  naar negatieve rentes in Europa en Japan. Zij zouden het beste eens kunnen kijken naar Chinese staatsobligaties, vindt Briscoe.

China is nu al de tweede grootste obligatiemarkt ter wereld. En de correlatie met ontwikkelde markten en hun afkoelende economieën is laag. Liquiditeit is er genoeg, maar de obligatiemarkt wordt door meer positieve factoren ondersteund. Economisch ziet het er bijvoorbeeld ook goed uit voor China.

Rente omlaag

“De economische groei daalt iets naar 6,3%, maar dat is altijd nog een veelvoud van de groei in Europa en de VS. Bovendien verwachten wij geen verdere verzwakking van de groei, eerder een L-vormig herstel,” aldus Briscoe.

“De steunmaatregelen, zoals belastingverlagingen en monetaire versoepeling, die de regering bijna een jaar geleden heeft genomen werken nog niet volledig door in de groeicijfers. Naar verwachting zal de Chinese overheid de rente verder verlagen, wat voor meer geldinstroom zorgt in de economie.”

Rendementen staatsobligaties 2019

Meer monetaire mogelijkheden

Wat monetaire maatregelen betreft; de Chinese centrale bank heeft aanmerkelijk meer gereedschap in hun kist dan de ECB en de Fed.

“Ze hebben meer soorten rentes, waarmee ze kunnen variëren. Bijvoorbeeld de lending prime rate voor leningen van een tot vijf jaar of de medium lending facility. Verder kijkt de Chinese centrale bank niet naar inflatie of werkloosheid als het gaat om het bepalen van het rentebeleid, zoals de ECB en de Fed. Ze kijken alleen naar groei en assets inflatie. Dat is gunstig voor beleggers.”

Een van de andere maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om de obligatiemarkt gezond te maken en te houden is het terugdringen van schaduwbankieren.

Vastgoedmarkt belangrijk

Een enkele keer gaat er een kleine bank failliet, maar dat is volgens Briscoe geen probleem omdat het om kleine, lokale banken gaat. De overheid is volgens hem prima in staat dat op te vangen en probeert aan de andere kant de sector beter te reguleren en ervoor te zorgen dat (schaduw)banken schulden afbouwen.

Plus, de overheid simuleert nu ook dat bedrijven, vooral in het MKB, die eerst aangewezen waren op het schaduwcircuit nu ook via reguliere weg geld kunnen lenen.

“Daarnaast is de vastgoedmarkt is ook een belangrijke motor achter economische groei. Projectontwikkelaars krijgen hun geld niet vooraf, maar pas als een gebouw wordt opgeleverd. Tot die tijd stoppen kopers dat geld in een trust. De komende periode worden veel huizen die al verkocht zijn opgeleverd. De projectontwikkelaars krijgen dus hun geld en zullen dat weer willen investeren in nieuwe projecten. Tegelijkertijd groeit het aantal nieuwe uitgiften van obligaties in deze sector. ”

Rendementen alle assetklassen 2019

Risico’s zijn beperkt

Briscoe benadrukt dat beleggers die op zoek zijn naar inkomen beter niet een algemeen emerging market obligatiefonds kunnen kopen. Daar zitten immers ook obligaties in van landen waarmee het veel minder goed gaat, zoals Argentinië.

De kans dat Chinese staatsobligaties defaulten is heel erg klein. “Krijgen beleggen in China hun geld terug? Ja, het is het belang van China om beleggers tevreden te houden.”

De handelsoorlog heeft slecht een beperkt negatief effect op China. Volgens Briscoe is het een storm in een glas water, aangezien China veel minder afhankelijk is van export.

Aantrekkelijk gewaardeerd

“Ze verkopen veel meer van hun producten in de regio. En de schaal waarop dat gebeurt, is bijna niet voor te stellen. Er zijn meer elektrische auto’s in China dan waar dan ook ter wereld en de Chinese telecombedrijven verkopen samen meer telefoons – en goedkopere – dan Apple. Azië groeit zo snel, daar kunnen wij ons bijna geen voorstelling van maken. Een paar jaar terug waren er nog hele lege wijken in Sjanghai, nu is er geen hotelkamer meer te krijgen.”

Dat alles maakt niet alleen staatsobligaties volgens Briscoe een goede keus voor de obligatieportefeuille. Ook Chinese high yield-obligaties zouden er goed in passen.

Na een slecht 2018 zijn deze obligaties aantrekkelijk gewaardeerd. De grootste uitgevers van zulke obligaties is de vastgoedsector, een gezonde en groeiende sector.

Rendementen high yield-obligaties China 2019


De impact van het coronavirus