Inspelen op de vergrijzing in Japan

Richard Dingemans, CEO van Pelargos Capital en co-manager van de Japanstrategie van de assetmanager, ziet ook kansen dankzij de vergrijzing in Japan.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

“Kansen liggen bij het inspelen op eerste-orde-effecten van vergrijzing: stijgende vraag naar medicijnen voor ouderdomsziekten als Alzheimer, ouderenzorg via beheer private ziekenhuizen of bejaardenhuizen, of diensten die inspelen op de extra vrije tijd van ouderen, bijvoorbeeld (luxe) ouderenreizen.”

Lees ook: De japanisering van Europa

Daarnaast is er volgens Dingemans een tweede-orde-effect dat in Japan steeds beter zichtbaar wordt: een structurele krapte op de arbeidsmarkt, waarbij er een groot tekort is aan arbeidskrachten in de dienstensector (horeca, detailhandel en zorg) en aan (technisch) geschoolde arbeiders voor de maakindustrie en de bouw.

Dingemans: “Dit heeft in de afgelopen jaren geleid tot sterk verbeterde arbeidsvoorwaarden en lonen, maar ook tot meer mobiliteit van werknemers, die vaker van werkgever wisselen. Deze arbeidskrapte biedt kansen voor bedrijven die productieprocessen automatiseren, zoals robotproducenten, maar ook voor aanbieders van allerlei vormen van arbeidsbemiddeling, zoals uitzendbureaus en recruitmentdiensten.”

Cashflow hard nodig

Ten slotte is vergrijzing een belangrijke drijvende kracht achter de corporate governance-revolutie in Japan: omdat pensioenfondsen (inclusief het overheidspensioenfonds GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld) steeds meer pensioenen moeten uitkeren, hebben ze de cashflows uit hun beleggingen hard nodig.

“De rente op staatsleningen is nihil en Japanse bedrijven hebben de gewoonte om hun winsten op te potten op hun balans in plaats van uit te keren aan aandeelhouders. In 2016-2017 heeft de Japanse overheid wetgeving ingevoerd die bedrijven verplicht meer aandacht te geven aan aandeelhouderswaarde en een efficiënte kapitaalstructuur. Mede hierdoor zijn dividenduitkeringen en aandeleninkoopprogramma’s in de afgelopen jaren sterk gestegen.”

Een bedrijf dat inspeelt op en profiteert van de vergrijzing in Japan is volgens Dingemans Solasto, een aanbieder van medische outsourcingdiensten voor ziekenhuizen en exploitant van verzorgings- en verpleeghuizen.

Huis ten Bosch

“Solasto is in 2012 door Carlyle Group geprivatiseerd en gestroomlijnd, waarna een nieuwe groeistrategie is uitgerold. In 2016 is het bedrijf weer naar de beurs gebracht. Consolidatie in de sterk gefragmenteerde en inefficiënte verpleeghuissector biedt aantrekkelijke groeimogelijkheden voor de komende vijf tot tien jaar.

Een ander voorbeeld dat Dingemans noemt, is H.I.S., de Japanse marktleider op het gebied van vliegtickets en pakketreizen, dat in toenemende mate inspeelt op reizen voor ouderen. Ook is het eigenaar van pretpark Huis ten Bosch in Nagasaki, dat binnenkort een licentie voor een geïntegreerd casinoresort in Nagasaki hoopt te krijgen.

Dit zou erg gunstig zijn voor de winstgroei op middellange termijn. Ook noemt hij Fanuc, wereldmarktleider voor robots, met name voor de productie van auto’s en consumentenelektronica.

Betere corporate governance

Dingemans: “Door de economische onzekerheid als gevolg van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog staan nieuwe orders en bedrijfsresultaten op korte termijn onder druk. De leidende marktpositie, het uitstekende groeipotentieel van robots en de overgekapitaliseerde balans maakt Fanuc een aantrekkelijke belegging vanuit een langetermijnperspectief."

"Daarnaast zorgt de toegenomen aandacht voor corporate governance en aandeelhoudersrendement in Japan voor druk op Fanuc om het dividend te verhogen en/ of aandelen terug te kopen.”

NB: Op het moment van schrijven heeft het Pelargos Japan Alpha Fund geen posities in deze bedrijven.

Deel via: