ESG: Het probleem van de CO2-taks

Klimaatverandering leidt volgens assetmanagers tot een schade van 1200 miljard dollar. De eenvoudigste manier om het tij te keren, is de invoering van een CO2-taks. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Als de grootste dertigduizend bedrijven ter wereld hun CO2-uitstoot binnen vijftien jaar niet drastisch omlaag brengen, dan levert dat een schade op van 1200 miljard dollar. Dat heeft het Environment Finance Initiative, een projectgroep van de Verenigde Naties, onlangs berekend.

De projectgroep, die bestaat uit twintig topmanagers uit de vermogensbeheerwereld, adviseert daarom snelle en radicale actie. “Beleggers spelen een centrale rol bij het verwezenlijken van een toekomst met een lager verbruik van fossiele brandstoffen,” zegt Maurice Tulloch, CEO van verzekeringsconcern Aviva, tegenover persbureau Bloomberg.

Hoogste kostenpost die bedrijven voor hun kiezen gaan krijgen, is de prijs die moet worden betaald voor CO2-uitstoot. Beleidsexpert Christopher Hope van de universiteit van Cambridge, houdt er rekening mee dat de prijs voor een ton CO2-uitstoot de komende jaren oploopt naar 310 dollar. Dat is elf keer zoveel als nu.

Sasja Beslik: “De financiële sector is helaas ziekelijk kortzichtig”

Nordea sceptisch

Sasja Beslik, hoofd duurzaamheid van de Nordea Groep, gelooft echter helemaal niet dat de prijs van de uitstoot van CO2 door het dak gaat. Volgens hem heeft een drastische CO2-belasting weinig kans van slagen. Drie obstakels houden invoering tegen.

Ten eerste hebben de grote bedrijven te maken met concurrentie op de wereldmarkt. Invoering van een fikse CO2-taks jaagt deze bedrijven het land uit als zo’n belasting niet overal wordt ingevoerd. Ten tweede zijn institutionele beleggers volgens Beslik nog altijd dol op de stabiele dividendinkomsten van klimaatonvriendelijke energiebedrijven. De meeste assetmanagers sluiten deze ondernemingen niet uit, maar hopen ze via engagement klimaatvriendelijker te krijgen.

Ten slotte hebben politici te maken met een bevolking die weliswaar graag de kwalijke gevolgen van klimaatverandering buiten de deur houdt, maar niet bijzonder genegen is om de hoge kosten van de energietransitie te betalen.

Beslik vreest dat de drie genoemde obstakels leiden tot niets doen. “De milieugevolgen blijven voor veel partijen domweg te ver weg. Ook de financiële sector is helaas ziekelijk kortzichtig.”

Deel via: