Toby Gibb: "Langetermijntrends bieden houvast"

Toby Gibb, hoofd aandelen van Fidelity International, begrijpt dat langetermijnbeleggers nu voor thematische beleggingsstrategieën kiezen. "Niemand weet wat Trump gaat tweeten, maar we weten wel dat vergrijzing grote delen van de wereld zal raken."

De laatste tien jaar hebben we geen recessie én geen echte correcte gehad. Dat maakt bezorgd en voorzichtig. Waar liggen kansen voor langetermijnbeleggers?

"Die bezorgdheid is de reden dat beleggers het nu vooral zoeken in thema's die kansen voor de lange termijn bieden. Denk aan demografische veranderingen, klimatologische veranderingen, de opkomst van een middenklasse in opkomende markten. Terwijl Europese aandelenfondsen al tijden een stevige outflow kennen, genereren thematische fondsen juist instroom. Niemand weet wat Trump gaat tweeten, maar wij weten wel dat vergrijzing grote delen van de wereld zal beïnvloeden."


Gelukkig zijn er centrale banken die beleggers behoeden voor recessies en krachs.

"De gestage stijging van aandelenkoersen sinds 2009 wordt niet gedragen door hogere winsten, maar door hogere waarderingen. Het lagerentebeleid van centrale banken dwingt beleggers risicovolle assets te kopen. Dat wil niet zeggen dat de bullmarkt snel over is. Een trigger voor nog hogere koersen kan fiscal easing zijn. Overheden nemen het stokje over van centrale banken door meer geld uit te geven. Dat is wat populisten willen."

"En ja, fiscal easing leidt ook tot meer schulden, maar dat is geen probleem zolang rentes laag blijven. En als de rente omhoog dreigt te gaan, dan is de kans groot dat de centrale banken opnieuw ingrijpen. We zitten weer in een periode dat slecht nieuws goed nieuws is, want slecht economisch nieuws maakt het waarschijnlijker dat de Fed - en de ECB en de People's Bank of China - met extra stimulantia komt. De Fedput bestaat nog."

Durft u uw geld op Europese aandelen te zetten?

"Europese aandelen zijn goedkoop. Het sentiment is zeer slecht. Al jaren is er sprake van outflow uit deze aandelen. Dat is geen toeval. Juist Europa is sterk afhankelijk van handel. Ook zijn er de nodige politieke onzekerheden. Maar Europa heeft tegelijkertijd fantastische bedrijven, die wereldwijd opereren en weinig last hebben van de Europese politieke onrust. Het biedt aandelenbeleggers nu de mogelijkheid om wereldbedrijven te kopen tegen lage prijzen. Dat geldt zeker voor Britse multinationals, die hun omzet grotendeels buiten het VK halen. Hun discount is momenteel extreem."

Zullen Amerikaanse aandelen ook in het komende decennium outperformen?

"Ik denk van niet. Daarvoor zijn de waarderingen nu te hoog."

Beleggingshuizen zijn over het algemeen enthousiast over aandelen opkomende markten. U ook?

"Gelet op de relatief lage waarderingen en de enorme groeipotentie, zijn dit aandelen die beleggers zouden kunnen kopen. Tenminste, als de handelsoorlog niet uit de hand loopt. Maar er zijn in opkomende markten de nodige problemen met corporate governance. Europese beleggers die willen profiteren van de groei van de middenklasse in Azië zouden misschien beter dicht bij huis kunnen blijven. Ook via westerse bedrijven is er exposure naar de consumentengroei in Azië, terwijl corporate governance en plaatselijke regelgeving wel beter in orde zijn."

Blijft technologie de sector to be?

"Digitale disruptie heeft een enorme invloed op waarin en hoe we beleggen. Dankzij de technologierevolutie gaan veranderingen sneller dan ooit. Je zou kunnen zeggen dat beleggers 20 jaar geleden gelijk hadden. Probleem is alleen om te ontdekken wie toekomstige winnaars en wie verliezers zijn. Dat maakt het zo moeilijk om techbedrijven goed te waarderen."

"Tegelijkertijd dwingt de techrevolutie beleggers na te denken hoe zij tech kunnen gebruiken om betere beleggingsbeslissingen te nemen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zoiets als big data biedt extra mogelijkheden, maar zorgt ook voor heel veel extra ruis."

Waardebeleggen is dus dood?

"Duidelijk is dat de goedkoopste bedrijven niet altijd de beste beleggingen zijn. QE heeft veel bedrijven in leven gelaten die anders failliet zouden zijn gegaan. Daardoor moeten beleggers voortdurend op hun hoede zijn voor value traps. Het is de reden dan beleggers tegenwoordig vooral kiezen voor kwaliteitsaandelen tegen een niet al te hoge prijs."

"Mocht QE overgaan in fiscal easing, dan pakt dat natuurlijk erg gunstig uit voor oude economie-sectoren, zoals de bouw. Die profiteert sterk van extra investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur. Het is de reden dat we enthousiast zijn over Amerikaanse bouwbedrijven. Dat de Amerikaanse infrastructuur een stevige investering behoeft, is een van de weinige zaken waarover Amerikaanse politici het eens zijn."

Komt er een einde aan globalisering?

"Dat is wat er nu gebeurt. Trump is daar het symbool van. Het is wat populisten beloven. Veel mensen hebben niet van globalisering geprofiteerd. Zij voelen zich achtergesteld en zijn boos. Een andere trend, die in het verlengde hiervan ligt, is een einde van het aandeelhouderskapitalisme. Voor bedrijven komen andere stakeholders weer op de radar. Dat bedrijven meer oog hebben voor hun maatschappelijke betekenis is een positieve ontwikkeling. Het is ook gunstig voor beleggers, want het verlaagt de risico's en de leenkosten van bedrijven die een sterk ESG-beleid voeren."

Welk risico vreest u het meest?

"Dat is toch een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Mochten de prijzen in de VS ten gevolge van hogere importtarieven scherp stijgen, dan kan dat het einde betekenen van de huidige bullmarkt. De Amerikaanse consument is namelijk nog altijd de belangrijkste aanjager van de wereldeconomie."

Deel via: