"Beleggers willen niet meer investeren in verliezers van de energietransitie”

Over een jaar of vijf groeit duurzame energie sneller dan fossiele energie. Beleggers die dan (alleen) oude energiebedrijven in portefeuille hebben, missen de boot, aldus Mark Lewis van BNP Paribas AM.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Mark Lewis is sinds januari 2019 Head of Climate Change Investment Research bij BNP Paribas Asset Management. Dit is de eerste keer dat hij aan de buy side werkt. Hiervoor was hij sell side analist, gespecialiseerd in de energiesector, klimaatverandering en carbon pricing.

Bij BNP Paribas Asset Management is een van zijn taken om te helpen met het integreren van ESG-factoren in alle portefeuilles van de assetmanager. “Voorheen was de ESG-research alleen bedoeld voor onze duurzame producten, straks worden alle beleggingsklassen duurzaam beheerd. Dat is erg spannend om te doen; ESG mainstream maken.”

Als ESG mainstream wordt, wat is dan de volgende stap voor beleggers?

“Ik ben 53 jaar oud. Op de business school leerden we in de vroege jaren 90 dat nutsbedrijven nog veiliger beleggingen zijn dan obligaties. De Duitse nutsbedrijven waren in 1997 de beste van Europa. Met het dividend dat ze uitkeerden waren ze de ideale weduwen- en wezen-aandelen. In de afgelopen tien jaar zijn nuts- en energiebedrijven in Noord-Europa 60% in waarde gedaald. De bedrijven in Zuid-Europa zijn nooit zo sterk geweest als in het noorden, maar toen de energietransitie in Europa tien jaar geleden echt van start ging, konden ondernemingen als het Italiaanse Eni zich beter aanpassen dan de Duitse nutsgiganten. Die bleven maar hangen in oude businessmodellen die niet meer werken."

Maar de energietransitie is nog lang niet voorbij

”Klopt, en door wat ik de ethische feedbackloop noem, wordt het effect alleen maar versterkt. Overheden en toezichthouders maken een raamwerk voor de energie/nuts-sector. Denk aan het klimaatakkoord van Parijs, dat drie jaar geleden ondertekend is door 195 landen. Aan de andere kant kunnen aanbieders van duurzame energie steeds beter concurreren met traditionele energiemaatschappijen omdat groene energie door nieuwe technologieën steeds goedkoper wordt. En met name omdat de opslag van duurzame energie beter wordt. Dat is heel erg belangrijk. Hierdoor wordt het voor overheden en beleidsmakers eenvoudiger om meer ambitieuze klimaatdoelen te stellen. Beleggers zijn de derde partij in deze loop. Zij zien dat er disruptie op de markt ontstaat door de wisselwerking tussen beleidsmakers en nieuwe technologieën en passen hun portefeuilles daarop aan. Ze zullen niet meer willen beleggen in de verliezers van de energietransitie en juist meer investeren in duurzame energiebedrijven.”

"Beleggers willen niet meer investeren in de verliezers van de energietransitie”

Mark Lewis, BNP Paribas AM

Zijn er nog meer effecten van de energietransitie?

“De waarde van de energiesector verandert ingrijpend. Nu is die vooral downstream, maar het gaat meer en meer om de energie-infrastructuur. Zon en wind zijn immers gratis. Dat betekent dat energiemaatschappijen geen grote investeringen meer hoeven te doen voor oliewinning of mijnbouw. Daarnaast zal de waardering voor de energiesector in het algemeen dalen. Energie is goedkoper, inkomsten zijn lager, maar ook het risico is lager.”

Hoe ziet de komende tien jaar eruit voor energiebedrijven?

“Volgens hetzelfde patroon als de afgelopen jaren: meer en meer investeringen in duurzame energie en in duurzame auto’s, continue disruptie in de energiesector door nieuwe technieken voor energieopslag. Nu is voor wind- en zonne-energie grootschalige opslag vaak nog een probleem, maar dat kan straks wel.”

Waar moeten beleggers op letten?

“Critici zeggen dat het nog tientallen jaren duurt voordat olie en gas helemaal vervangen zijn door duurzame energie. Ik denk dat het sneller gaat dan zij verwachten. Maar aan de andere kant, het maakt niet uit hoe snel het gaat. Dat kan al binnen tien jaar zijn, misschien vijf. Beleggers investeren liever niet in achterblijvende sectoren. En fossiele energiebedrijven zullen al snel achterblijven bij duurzame energiebedrijven. En dus ook minder waard worden. Geen goede beleggingen dus. Royal Dutch Shell is bepaald geen voorloper als het gaat om investeringen in duurzame energie, maar de laatste maanden lijkt dat te veranderen. Ze zeiden onlangs nog dat ze in 2030 de grootste elektriciteitsmaatschappij ter wereld willen zijn. Als ze niet focussen op duurzame energie, dan zullen ze dat nooit worden. De vraag naar elektriciteit groeit zo’n 50% sneller dan de vraag naar fossiele energie. Shell moet dus in elektriciteit investeren, dus in duurzame energie. Ik ben onder de indruk van hun plannen, maar zal kritisch volgen hoe ze die in de praktijk gaan brengen.”

"De vraag naar elektriciteit groeit zo’n 50% sneller dan de vraag naar fossiele energie"

Zitten de verschillende overheden in Europa met hun eigen regels dit soort ambitieuze plannen in de weg?

“Er zijn 27 verschillende meningen inderdaad, maar ook een heleboel positieve ontwikkelingen. De energietransitie is niet mogelijk zonder incentives van de overheden, zonder doelen die zij stellen. Zo wil het Verenigd Koninkrijk per 2025 Co2-neutraal zijn. Frankrijk en Nederland hebben ook ambitieuze doelen. Dat zorgt ervoor dat de carbonmarkt weer opleeft en duurzame energie goedkoper wordt.”

Wat zijn de beste energietransitiebeleggingen?

“Ik kan niet precies voorspellen welke bedrijven winnaars en welke verliezers zullen zijn, maar bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op technologieën voor opslag van duurzame energie zijn interessant. Aan de andere kant; Royal Dutch Shell gaat ook steeds meer in energieopslag. Ik zou in ieder geval traditionele energiebedrijven onderwegen en duurzame energiebedrijven, gridbedrijven en bedrijven die zich richten op elektrische auto’s overwegen. De autosector past zich namelijk verrassend sneller aan dan energiebedrijven.”

Deel via: