Fed én PBOC achter Aziatische obligatierally

Nog nooit stegen Aziatische (dollar)obligaties zo snel in zo’n korte periode als in de eerste twee maanden van dit jaar. En het beleggersenthousiasme is op meer gestoeld dan een minder agressieve Fed, aldus Bryan Collins van Fidelity International.

meer
Bio Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Recente columns
  1. Groei DC-pensioenen stuwt Nederlandse ETF-verkoop
  2. "Sector moet meer doen om vertrouwen te herstellen"
  3. "Klimaatrisico niet ingeprijsd in obligaties"
  4. Zij de groei, wij de winst
  5. Europese aandelen zijn toch wel duur
Populaire columns

    "Begin januari kwam de ommezwaai voor Aziatische credit. De beleidsverandering bij de Fed was de belangrijste factor daarin, maar zeker niet de enige," vertelt Bryan Collins (foto), hoofd Asian Fixed Income bij Fidelity International.

    "De Fed heeft vooral impact op het lange einde van de curve. Je zag inderdaad dat die eind dit jaar begon af te vlakken en dat de spreads ook omlaag kwamen. Maar bij high yield-obligaties, die een kortere looptijd hebben, gebeurde nog niet veel."

    Bryan Collins van Fidelity International

    Chinese hulp

    High yield-obligaties kregen begin dit jaar een flinke boost omdat de monetaire stimulus van de Chinese centrale bank eindelijk doorwerkte. "China had begin dit jaar last van een mini creditcrunch en de obligatiespreads liepen vanaf het tweede kwartaal op. In respons daarop kwam de People’s Bank of China (PBOC) met een lending facility voor bedrijven in de private sector, de PBOC stelde ook meer kapitaal beschikbaar aan banken. De centrale bank heeft nu nog steeds een easing bias en daarom hadden we er geen problemen mee om in de loop van 2018 meer kredietrisico te nemen in onze portefeuilles," legt Collins uit.

    Dat extra kredietrisico heeft Fidelity geen windeieren gelegd: het year-to-date rendement van het Fidelity Asian Bond Fund, dat vooral in dollarobligaties belegt, bedraagt ruim 5%. Nooit eerder begon het fonds zo sterk aan het nieuwe jaar.

    Vanwege de snelheid van die rally verwacht Collins dat de markt nu een adempauze inlast. "De markten zijn vooruitgelopen op de stabilisering van de economische data en veel goed nieuws is nu ingeprijsd."

    Recessie-alert

    Collins blijft constructief voor de rest van het jaar. "De Fed staat nu on hold qua renteverhogingen, maar ze zijn nog steeds van plan de balans verder te verkleinen. Dat kan veranderen als de Amerikaanse groei verder afzwakt."

    "Ze kunnen dan gemakkelijk besluiten daarmee te stoppen, omdat er door de lage inflatie geen noodzaak is voor het verkrappen van de kredietcondities." Wanneer zou Collins dan wel zijn overweging naar kredietrisico terugschroeven?

    "Als het recessierisico voor de Amerikaanse economie toeneemt. Maar we zien dat op zijn vroegst pas in de loop van volgend jaar gebeuren. We zouden liever ook geen begrotingsstimulans zien in China naast het huidige ruime monetaire beleid."

    "Mocht dat toch gebeuren, dan zullen we eerst onze overweging naar kredietrisico verder uitbreiden, maar je ziet bij de Chinese begrotingsstimuli toch altijd dat die een boost geven die best een paar jaar kan duren, maar uiteindelijk geen duurzame groei genereren. Wat dat betreft bevat de monetaire weg die ze nu bewandelen ons beter. Uiteindelijk zou zo’n begrotingsstimulus er dus wel toe leiden dat we risico afbouwen."

    Chinese opname in index

    Het ruimere Chinese monetaire beleid maakt Chinese overheidsobligaties, die in lokale valuta worden uitgegeven, trouwens ook interessant. "De yield op Chinese staatsobligaties, met een gemiddelde duratie van zes tot zeven jaar, lag begin 2018 op 4% en is inmiddels gedaald naar 3%. Dat heeft een mooi rendement opgeleverd, zeker als de valuta-expsore is afdekt naar dollars."

    Chinese staatsobligaties zijn ook om nog een andere reden aantrekkelijk. Net als Chinese aandelen worden ze namelijk beetje bij beetje aan internationale indices toegevoegd, wat hen interessant maakt voor buitenlandse beleggers.

    "De komende maanden komen Chinese staatsobligaties in de Bloomberg Barclays Global Aggregate Index. Eind 2020 moeten ze een weging van 6% hebben."

    Grensconflict

    Maar Collins ziet nog meer ontwikkelingen. Het al decennia durende sluimerende conflict om Kashmir tussen Pakistan en India liep vorige week opeens weer hoog op. India nam wraak voor een eerdere aanslag door een Pakistaanse terreurgroep. Daarop zette de markt de risicopremie op vooral Pakistaanse beleggingen flink hoger.

    Voor Fidelity, dat niet belegd is in Pakistan, was dat echter geen reden om alsnog in te stappen.

    "Pakistaanse obligaties zijn volatiel vanwege hun lage kredietprofiel. De koersen fluctueren nogal, onder meer onder invloed van mogelijk financiële hulppakketten uit Saoedi-Arabië voor het land. Daarom handelen we niet actief in die markt. Alleen als Pakistaanse obligaties echt goedkoop worden, dan zouden we er nog eens naar kunnen kijken," zegt Collins.

    Zwakke roepie

    Fidelity is overigens ook onderwogen in Indiase obligaties in lokale valuta en ook dat heeft weinig met het huidige conflict te maken. "Er komen verkiezingen aan in India, en we zijn onderwogen in de roepie vanwege het ruimte monetaire beleid van de nieuwe centralebankpresident. Dat zet de munt onder druk."

    Over Indiase dollarobligaties is Collins meer te spreken: Dat zijn vooral stabiele bedrijven met een BB- of een BBB-rating, conglomeraten, telefoonmaatschappijen en utilities. Die hebben het dit jaar goed gedaan, maar mochten de spreads met 10% of 20% oplopen, dan kopen we bij."

    Deel via: