"China en de VS doen wel hun best op het gebied van duurzaamheid"

In de VS vooral op lokaal niveau, nu de federale overheid zich terugtrekt als het gaat om duurzaamheid, aldus Jane Ambachtsheer, de nieuwe Global Head of Sustainability bij BNP Paribas AM.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Een half jaar is Jane Ambachtsheer nu Global Head of Sustainability bij BNP Paribas AM. Daarvoor was ze consultant, nu zit ze aan de andere kant van de tafel. Wat heeft ze tot nu toe gedaan?

“Onze ambitie is om ESG-beleggen verder uit te breiden. Daarvoor hebben we onze duurzame beleggingsregels verder aangescherpt en nieuwe mensen aangenomen voor ons team. Wat ik extra leuk vind is dat ik de intellectuele kant, het bedenken en ontwikkelen van duurzame strategieën, nu kan gebruiken voor onze eigen portfolio’s en kan vertalen naar de eindbelegger.”

Duurzaam is hip, maar tegelijkertijd lijkt elk Europees land afzonderlijk bezig met meetmethodes en keurmerken. Is dat een goed idee?

“De Europese commissie is bezig met een ecolabel, maar inderdaad, per land zijn er nogal wat verschillen. Maar we moeten niet alleen kijken naar Europa, maar wereldwijd hoe bedrijven zich duurzaam ontwikkelen en hoe zij hun ESG-data publiceren. Daar hoeven geen duurzame labels voor te bestaan, dat kan prima als beleggers zoals wij die bedrijven daartoe aansporen.”

Jane Ambachtsheer

China en de VS zijn helemaal niet zo tuk op duurzaam. Wat moet er gebeuren om hen bij de les te krijgen?

“Dat China weinig doet aan verduurzaming is niet waar. Ze zijn sinds 2012 bezig met sustainable finance en sinds 2016 op grotere schaal. En ja, in de VS trekt de federale overheid zich terug als het gaat om duurzaamheid, maar lokaal, per staat, letten ze wel op. Een voorbeeld: Voormalig burgermeester van New York, Michael Bloomberg, heeft samen met de gouverneur van Californië Jerry Brown, het America’s Pledge initiatief gestart. Ze roepen staten, steden, bedrijven en burgers op om zich wel te houden aan de afspraken uit het akkoord van Parijs, doen onderzoek en zorgen voor financiële steun voor klimaatinitiatieven. Het probleem in de VS is, dat ze nu vooral op milieurampen reageren. Denk aan het waterprobleem in Flint en aan de bosbranden in Californië. Als ze niet nadenken over hoe dit soort problemen te voorkomen, dan verandert er niks. Maar misschien is het beeld van duurzaam beleggen en een duurzame wereld niet goed en moet dat eerst veranderd worden. In Frankrijk gaan de gele hesjes de straat op om, zo begon het althans, te proteresteren tegen de hoge accijnzen op benzine en diesel. Veel consumenten vinden dat de rekening voor schoon water en schone lucht bij die bevolkingsgroepen wordt gelegd die het toch al niet breed hebben. Dat klopt niet, het milieu gaat ons allemaal aan en iedereen betaalt hogere belastingen om CO2-uitstoot terug te kunnen dringen.”

Wat werkt het beste? De ESG-strategie top-down of bottom-up implementeren?

“Wij doen allebei. We proberen aan de ene kant bedrijven aan te sporen om CO2-neutraal te opereren. Wat is onze impact op die bedrijven, hoe kunnen we onze positie als belegger gebruiken om die bedrijven duurzamer te laten opereren? Die vragen stellen wij onszelf steeds. Aan de andere kant integreren wij ESG-regels ook in onze eigen organisatie. We kijken fonds per fonds, product per product, heel systematisch, hoe wij duurzamer kunnen beleggen.”

Hoe doe je dat met fondsen die in sectoren zitten die verre van duurzaam zijn, zoals mijnbouwfondsen?

“Beleggers in mijnbouwbedrijven zouden kunnen opletten of er geen milieuboetes aan het bedrijf worden gegeven en of de veiligheid van werknemers goed is geborgd. Maar dat alleen maakt het geen duurzame belegging.”

Hoe zit het met regulering op het gebied van duurzaam beleggen? Hier in Nederland kan de AFM vermogensbeheerders afrekenen op het doen van valse beloftes. Dat mag niet. Maar ESG is nu nog zo lastig meetbaar. Hoe dan te reguleren?

“Als het vanuit de toezichthouder duidelijk is waar op gereguleerd en gecontroleerd wordt, prima. Maar er zijn meerdere manieren om duurzaam te beleggen, en er is er niet eentje perse de beste. Beleggen gaat ook om net een iets beter idee hebben dan je buurman of - in ons geval – de concurrentie. Als er teveel wordt gereguleerd, dan is het lastig om nieuwe ideeën uit te proberen, om creatief te zijn als productaanbieder. Wij zouden meer regels op het gebied van reporting van bedrijven willen zien. Dat zij meer moeten rapporteren over hoe duurzaam ze opereren. Dan kunnen wij daar als beleggers een betere inschatting van maken, hen beter volgen en monitoren of ze in onze portefeuilles passen.”

Deel via: