Vrouw tussen mannen

Beleggingsstrateeg Judith Sanders werkte bijna vijfentwintig jaar in haar eentje tussen mannen en ervoer zo de beperkingen van een mannencultuur. Zij pleit hartstochtelijk voor meer diversiteit op de werkvloer. “Dat maakt het werk beter en voor iedereen leuker.”

Wie dagelijks te maken heeft gehad met veel mannen om zich heen op de werkvloer, is Judith Sanders. Sinds een half jaar werkt zij als beleggingsstrateeg, gespecialiseerd in duurzaam beleggen, bij ABN Amro. Daarvoor was zij lange tijd vermogensbeheerder bij Velthuyse Mulder Vermogensbeheer in Amstelveen. Sanders is ook co-auteur van Zal ík het anders doen? Waarom vrouwen beter zijn met geld.

Sanders is een uitgesproken voorstander van meer vrouwen die beleggen én van meer vrouwen op de financiële werkvloer. “Want dat leidt tot betere resultaten op alle vlakken, financieel en persoonlijk. Ik heb lang met alleen mannen gewerkt en kon me prima handhaven, maar ik miste wel een vrouwelijke kijk tijdens discussies en in de omgangsvormen. Ook mannen missen dat. Mannen en vrouwen hebben elkaar nodig. Het is niet voor niks doel vijf van de zeventien duurzaamheidsdoelen van de VN. Gelijkheid tussen man en vrouw is een mensenrecht en de basis voor een vreedzame, welvarende en duurzame wereld.”

Verschillen versterken elkaar

Volgens Sander wordt werken leuker als er meer diversiteit op de werkvloer bestaat. Ook de prestaties gaan erop vooruit. “Ik geloof in gelijkheid tussen man en vrouw, waarbij de verschillen elkaar juist versterken.”

Wat die verschillen zijn? “Bij mannen gaat het meer om de inhoud. Zij vinden het belangrijk om hun mening te geven. Dat leidt tot meer discussie. Vrouwen kiezen meer voor de basics. Beleggen is voor hen geen doel, maar slechts een middel om iets te bereiken. In tegenstelling tot mannen zien vrouwen beleggen niet als een sport.”

Mannen beleggen volgens Sanders opportunistischer en denken meer aan de korte termijn.“

“Mannen hebben vrouwen nodig om sommige beslissingen minder snel te nemen”

Hysterische mannen

Bij vrouwen is het eerder andersom. "Juist de combinatie van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen leidt tot de beste resultaten én een stabieler financieel stelsel.”

Terwijl vrouwen hun mannelijke teamleden afremmen als zij te veel risico’s willen nemen, hebben zij omgekeerd mannen nodig om niet te risico-avers te zijn. “Zonder mannen was Amerika nooit ontdekt. Maar mannen hebben vrouwen nodig om sommige beslissingen wat minder snel te nemen. Ja, mannen vertrouwen misschien iets te veel op hun eigen gevoel, op intuitie en kennis.”

Die wat hysterische mannelijke inslag zag Sanders ook terug bij klanten. Zodra het weer hommeles was op de beurs, hingen mannen zenuwachtig aan de lijn en wilden weten wat ik voor hen zou doen. “De vrouwen niet, want die beleggen voor de lange termijn en raken daardoor minder snel in paniek.”

"Zonder mannen was Amerika nooit ontdekt"

Harder rennen

Volgens Sanders heeft de kredietcrisis de financiële sector aantrekkelijker gemaakt voor vrouwen. “Het beeld van de beleggingswereld voor de crisis was er eentje van snelheid en prestaties. Dat komt niet overeen met de bedachtzame, risicoaverse en coöperatief ingestelde vrouw. Dat is nu anders. Beleggen is door alle nieuwe regelgeving iets saais geworden. Het is niet langer de wereld van het snelle geld en de bonuscultuur. Dat heeft ertoe geleid dat vrouwen het leuker vinden in de financiële sector te werken.”

Wat ook helpt, is dat parttime werken meer wordt geaccepteerd. Toch moet er nog veel gebeuren om de gewenste gelijkheid op de financiële werkvloer te bereiken. Sanders: “De bancaire sector doet het beter dan rest van de financiële wereld, maar er is nog veel te winnen.”

"Zie andere vrouwen niet als concurrent, maar als medestanders"

Steun elkaar

De overheid krijgt van haar de opdracht om jongeren vroeg op het belang van gezonde financiën te wijzen, zodat zij automatisch meer interesse krijgen voor de financiële wereld. Ze is geen voorstander van quota, maar wel van streefcijfers.

En als dat niet werkt, zullen andere maatregelen genomen moeten worden. Het grillige overheidsbeleid inzake kinderopvang helpt ook niet om meer vrouwen carrière te laten maken. Ten slotte roept Sanders vrouwen op in elkaar meer te steunen, door elkaar niet als concurrent, maar als medestander te zien.

Hoewel Sanders niet het gevoel heeft dat ze achtergesteld is, moest ze naar eigen zeggen wel harder lopen om in het vak geaccepteerd te worden. “Toen ik in 1994 bij mijn eerste werkgever aangaf dat ik graag beleggingsadviseur wilde worden, was er grote twijfel of onze klanten een vrouw wel serieus zouden nemen. Ik mocht het proberen, maar dat deed ik wel op voorwaarde dat ik mijn carrière elders kon voortzetten als het zou mislukken.”


Carrièretips voor vrouwen

Wat kunnen vrouwen zelf doen om gemakkelijker promotie te maken? Judith Sanders stelde speciaal voor hen de volgende to do-lijst samen:

  • Durf kennis te etaleren.
  • Durf credits op te eisen.
  • Durf onaardig gevonden te worden.
  • Stel prioriteiten: de weg naar de top lukt niet met parttime werken.
  • Word lid van een vrouwennetwerk voor wederzijdse ondersteuning.
  • Help zelf ook andere vrouwen: dan krijg je zelf ook hulp terug.

Ook Morgan Stanley heeft nagedacht over wat vrouwen zelf kunnen doen om hun carrière wat sneller te laten verlopen. Dit zijn de belangrijkste adviezen van de Amerikaanse zakenbank:

  • Zeg niet op alles ja. Het is typisch vrouwelijk om alles te willen doen en overal goed in te willen zijn. Helemaal niet nodig. 
  • Zeg nooit sorry om wie je bent. Dat doen mannen ook niet.
  • Wees transparant en eerlijk. Er is niets mis met fouten toegeven.
  • Zorg voor een breed netwerk, ook buiten het bedrijf.
  • Profiteer van andermans ervaringen en zoek een mentor.
  • Behoud je gevoel voor humor.
  • Werk hard en durf risico’s te nemen.

Deel via: