Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Emerging markets: het binnenlandse verhaal telt

De marktturbulentie in Turkije bewijst dat externe factoren voor flinke onrust kunnen zorgen. Toch gaat het uiteindelijk om het binnenlandse verhaal van opkomende markten. Het is dus niet de vraag óf opkomende markten een positie in iedere portefeuille verdienen, maar hoe u deze positie invult.

De vier experts in de nieuwste Investor Match zijn het erover eens: u moet daar zijn waar dat verhaal het sterkst is en de afhankelijkheid van die externe factoren relatief laag is.

Aan het woord komen:

  • Luke Richdale Head of the Emerging Markets en Asia Pacific Equities Investment Specialist team bij J.P. Morgan Asset Management.
  • Rishma Moennasing Senior Analyst Investment Funds Equities bij Rabobank.
  • Nicolas Deblauwe Country Head Benelux bij J.P. Morgan Asset Management.
  • Paul Linssen Senior Portfoliomanager Third Party Strategies bij InsingerGilissen.

zakelijke mensen in vergadering

Een flink deel van het internationale politieke tumult speelt zich momenteel af in de Verenigde Staten (VS) met een hoofdrol voor president Trump. Enorme zorgen over het spillover-effect naar opkomende markten zijn er echter nauwelijks.

Handelsstrijd

“Natuurlijk houden we het wel in de gaten, al is het alleen al omdat het onderdeel is van onze wereldwijde allocatie. Maar verwachten we dat de effecten op opkomende markten groter zijn dan op ontwikkelde markten? Nee, voor nu beschouwen we het meer als een handelsstrijd dan als een –oorlog,” aldus Paul Linssen.

Luke Richdale verwacht in de komende tijd nog wel wat meer strijd op het politieke toneel die zal zorgen voor volatiliteit: “Dat zie je eigenlijk wel onder iedere nieuwe Amerikaanse president, maar het manifesteert zich altijd op een ander gebied. Trump’s America-First-big-stick-waving is een deel van zijn onderhandelingsstijl waar we waarschijnlijk ook een beetje aan zullen moeten wennen. We verwachten niet dat deze situatie veel verder zal escaleren en dat er, evenals met Europa, een akkoord zal worden bereikt." 

Het wil niet per se zeggen dat opkomende markten in het algemeen minder kwetsbaar zijn geworden voor dergelijke spanningen volgens Moennasing: “Het verschilt gewoon echt per land en dat is een van de redenen waarom actief management zo belangrijk is voor het bepalen waar je nu wel of niet in moet beleggen.”

Deblauwe beaamt dit: “Als een land sterk afhankelijk is van export naar de VS, dan is dat een andere situatie dan wanneer dat niet zo is. Zo denk ik dat Azië iets meer immuun is en in een betere situatie verkeert dan Latijns-Amerika. En dan heb je natuurlijk ook nog het verschil binnen een land op bedrijfsniveau. Een groot deel van de bedrijven in Azië bedienen meer de lokale markt dan dat ze naar de VS exporteren.”

Lees het hele interview van Investor Match: Opkomende markten

Duurzaam beleggen