Interview

"De glorietijd van cyclische aandelen is voorbij"

Nu de economische groei wat minder wordt en beleggers afscheid nemen van de meest cyclische aandelen, draait het bij aandelenselectie minder om prijs en meer om kwaliteit, aldus fondsmanager James Ross van het Janus Henderson Horizon Pan European Equity-fonds.

James Ross (foto), sinds twee jaar co-portfoliomanager van Janus Henderson Horizon Pan European Equity, heeft het tij tot nu toe niet mee. Op de lange termijn is het Europese aandelenfonds een duidelijke outperformer, maar tussen januari 2016 en maart 2018 duidelijk niet. De markt (+33%) bleef in die periode het fonds (+26%) ruim voor.


James Ross van Janus Henderson Investors

Wat deden Ross en collega Tim Stevenson fout? Na wat soul searching was de reden van de underperfomance snel gevonden.

"Vanaf begin 2016 schoten met name cyclische aandelen op hernieuwd optimisme over China de lucht in. Met de komst van Trump kregen deze aandelen een extra zetje. Cyclische aandelen passen niet in onze algemene beleggingsfilosofie, dus bleef de portefeuille achter. Ook in 2009 was dat het geval."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Ross bestaat de portefeuille van het Europese aandelenfonds hoofdzakelijk uit kwaliteitsbedrijven die consistent groeien. "Kwaliteit is veel belangrijker dan prijs. Ook als een kwaliteitsbedrijf duur wordt gekocht komt er na verloop van tijd altijd waarde uit."

Ofwel, met de stijging van de winst per aandeel neemt de waardering bij gelijkblijvende koers automatisch af.

Niet kiezen op prijs

Het fondsteam zoekt met name naar bedrijven die via relatief lage investeringen veel extra groei kunnen realiseren. Een favoriet van Ross is het Zweedse bedrijf Assa Abloy, bekend van het slotenmerk Yale.

Dat bedrijf is wereldwijd actief, een steady groeier en heeft volgens Ross weinig last van prijsdruk. "De persoon die het slot koopt, is niet de persoon die het slot uitkiest, de installateur. Die kiest niet op prijs, maar op kwaliteit, want hij wil niet terugkomen."

De kans op een ineenstorting van de slotenmarkt is klein, want twee derde bestaat uit vervangingen. Nu mechanische sloten worden omgewisseld voor digitale (die op afstand zijn te openen en sluiten) staat de Zweedse slotenmaker volgens Ross aan de vooravond van een nieuwe groeiperiode.

Een van hun partners is het Amazon. "Zodat de aankopen bij Amazon door de postbezorger in huis kunnen worden gezet en niet voor de deur worden achtergelaten," zegt Ross, die toegeeft dat dit ook best wel een enge ontwikkeling is.

Comeback

Inmiddels ligt de periode dat Ross en Stevenson achter de markt aan hobbelden achter hen. Dat de heren ook in de recente lastige periode vasthielden aan hun beleid begint zich volgens Ross uit te betalen.

"Ook fondsmanagers hebben de neiging om de zaken anders aan te pakken als het minder goed loopt. Dat hebben wij bewust niet gedaan. Wij zijn juist geconcentreerder gaan beleggen. Daarnaast hebben wij het cyclische gehalte van de portefeuille verder verlaagt." Slachtoffers van deze opruimactie waren onder meer financials.

Volgens Ross zijn de glorietijden van cyclische aandelen voorbij. De vertraging van de geldgroei en dalende PMI's kondigden dat al aan.

"Daarnaast zijn cyclische bedrijven inmiddels historisch gezien bovengemiddeld duur. We denken dat de markt weer richting onze kant op gaat, naar kwaliteit. In het laatste half jaar deed het fonds het al beter dan de benchmark."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De economische groei speelt het defensief gepositioneerde fonds in de kaart. Het gaat allemaal wat minder, zonder dat we in de afgrond vallen.

De wereld is ons huis

Dat het fonds belegt in Europa heeft alles met het mandaat te maken. Veel van de onderliggende bedrijven hadden volgens Ross net zo goed ergens anders in de wereld hun notering kunnen hebben.

"Wij investeren vooral in bedrijven, die in wereldwijde niches opereren. Neem Amadeus. Dat is een Spaans softwarebedrijf dat de meeste omzet buiten Spanje haalt. Dat aandeel had ook in New York een notering kunnen hebben."

Vanaf begin 2019 zal Ross het zonder partner Stevenson moeten doen. Die maakte deze week bekend het begin volgend jaar, na 32 jaar beleggen voor Janus Henderson, voor gezien te houden.

Riskmanagement