Goedkoper uit met de blockchain

Blockchaintechnologie helpt assetmanagers de kosten te drukken. Helaas zijn lang niet alle processen in de mid- en backoffice daar al klaar voor. Northern Trust gebruikt de technologie inmiddels om private eguitybeleggingen te stroomlijnen.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Assetmanagers maken meer en meer gebruik van blockhaintechnologie om transacties en portefeuilles vast te leggen. Logisch, volgens Pete Cherecwich, President of Corporate en Institutional Services (CIS) Northern Trust, want wereldwijd letten beleggers steeds meer op de kosten van hun portefeuilles.

“Die kunnen omlaag door meer te automatiseren. Daar is geen maanlandingtechnologie voor nodig, maar toch zijn er nog veel processen in de mid- en backoffice die nog altijd met de hand gaan, waardoor automatisering lastig is.”

Volgens Cherecwich is de blockchaintechnologie een uitstekende oplossing om de kosten te drukken, maar dat heeft wel wat voeten in de aarde voor assetmanagers. “Bij blockhain wordt de transactie direct voltrokken, er is geen tijd voor settlements. Partijen die zakendoen moeten meteen betalen. Afspraken moeten goed op papier staan. Transacties op de blockchain zijn namelijk onveranderlijk. Alle handelspartijen kunnen erop vertrouwen dat ze correct worden gerapporteerd."

Welke toezichthouder kijkt mee?

De reden om met Cherecwich te spreken is de recent gelanceerde service van Northern Trust, waarbij het mogelijk is voor een auditor om private equity-data direct in de blockchain te bekijken en transacties goed te keuren. Dat kan handmatig of geautomatiseerd.

"De opslag van documenten alleen al wordt zoveel goedkoper, laat staan hoe kostenefficiënt het hele investeringsproces van private equity kan worden." Northern Trust biedt sinds ruim een jaar blockchaintechnologie aan voor private equity-beleggingen. Volgens Cherecwich is er echter meer helderheid nodig over regelgeving van transacties in de blockchain.

“Want veel financial services blockchainoplosingen zit in de cloud, maar als de servers bijvoorbeeld in Londen staan, maar de transactie wordt gedaan op Kanaaleiland Guernsey, welke regels gelden er dan? En welke toezichthouder kijkt er mee?"

Pete Cherewich

Veiligheid niet garanderen

"Het kostte veel tijd om dat uit te zoeken en navraag te doen bij regel- en wetgevers, maar we zijn eruit gekomen met de toezichthouders op het Kanaaleiland. Als de zogenoemde sleutels van de transactie op Guernsey zijn en wij die - virtueel – in handen hebben, dan vinden toezichthouders het goed dat we blockchaintechnologie gebruiken voor private equity. Kijk, de blockchain bestaat al een tijdje, het juiste gebruik ervan, dat ontwikkelt zich nu.”

Toch zijn er ook dingen die custodians als Northern Trust niet doen. Bijvoorbeeld cryptovaluta, die ook gebruik maken van blockchain, bewaren voor klanten. “We willen wel de accounting voor onze klanten doen, maar niet de bewaring. Er zijn nog teveel hacks. Zolang we de veiligheid van crypto’s niet kunnen garanderen aan onze klanten, doen we dat niet.”

Blockchain op de beurs

Een andere ontwikkeling die Cherecwich met belangstelling volgt is herstructurering van de Australische beurs op basis van CHESS (Clearing House Electronic Subregister System). “Het plan is om de infrastructuur up te daten en daarvoor blockchaintechnologie te gebruiken. Dit zal zorgen voor veel lagere kosten voor beleggers die Australische aandelen willen kopen. Als dat lukt, zullen andere landen dat ook willen doen. Dat wordt niet morgen. Het duurt misschien nog wel een jaar of drie voordat het nieuwe systeem van de Australische beurs zover is.”

De landen die Australië mogelijk zullen volgen, zijn volgens Cherecwich opkomende markten. Hij denkt bijvoorbeeld aan landen in Afrika.

“Voor de VS is het namelijk bijna onmogelijk hun handel in de blockchain te doen. Het volume van de markt, van alle transacties en bijbehorende settlements is enorm. Bij blockchain moeten beleggers bijvoorbeeld meteen kunnen afrekenen en dat is bijna onmogelijk op de huidige schaal voor elkaar te krijgen.”

Juiste infrastructuur

Waarom het in Afrika wel zou kunnen? Daar bankieren ze allemaal al op hun telefoon, slaan ze het hele traject van bankieren en beleggen via een fysiek bankfiliaal gewoon over, net als ze in veel landen bijna geen vaste telefoonlijnen hebben, alleen mobiele netwerken. Omdat ze geen bestaande infrastructuur hebben, hoeft die ook niet geschikt gemaakt te worden voor de blockchain.”

Cherecwich legt de mogelijkheden van innovaties altijd uit door het wegenplan van Boston te vergelijken met dat van Chicago.

“In Boston hebben ze op een gegeven moment besloten alle koeienpaadjes te asfalteren. In Chicago hebben ze echt nagedacht over een stratenplan. In Chicago kunnen ze het wegennet door ontwikkelen, in Boston niet. Bij innovatie hangt het er dus altijd vanaf wat de basis is.”

Alles in de cloud

Een andere trend waar Northern Trust onder andere mee bezig is, is het verder ontwikkelen van het gebruik van de cloud.

“Veel van de data die we vergaren, staat op onze private cloud. Dat kost veel computercapaciteit. We zouden de publieke cloud kunnen gebruiken, maar alleen als de veiligheid van onze klantdata gegarandeerd is. We kijken constant hoe we de data het beste kunnen beveiligen op een kostenefficiënte manier, bijvoorbeeld door de data te anonimiseren.”

“We hebben bijvoorbeeld een grote klant die jaarlijks zijn rendementen op lange termijn wil inzien. Dat kan, maar om die data te genereren is veel rekenkracht nodig. Die kunnen we wel genereren in onze eigen cloud, maar we hebben die data maar eens per jaar nodig. We betalen echter het hele jaar voor die servers. Als we hetzelfde werk in de openbare cloud zouden kunnen doen, dan zouden we kort gebruik kunnen maken van die rekenkracht om aan het verzoek van onze klant te voldoen. Onze private cloud gebruiken we dan weer als die klant meer strategische vragen heeft.”

Deel via: