label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

"Inflatiehond blaft wel, maar bijt niet"

De inflatie in de VS zit in de lift onder invloed van de hoogconjunctuur. Maar op de wat langere termijn zullen de structurele factoren die de inflatie al zo lang laag houden, de regie weer overnemen, aldus John Pattullo van Janus Henderson Investors.

Er zit een stijgende lijn in de inflatie in de VS door de aantrekkende economie in combinatie met fiscale expansie, zoals de belastingverlagingen van de regering­ Trump. De wereldeconomie laat een gezonde groei zien en de arbeidsmarkt is in veel westerse landen krapper dan ooit, aldus John Pattullo (zie foto), co-hoofd Strategic Fixed Income bij Janus Henderson Investors.

"Voeg daarbij een relatief hoge olieprijs en een sterk consumenten-­ en producentenvertouwen, en het lijkt duidelijk: beleggers doen er voor nu verstandig aan hun duratie wat in te korten en rekening te houden met stijgende obligatie yields."

Toch moeten beleggers niet de misvatting maken dat de inflatie binnenkort de pan uit gaat rijzen. Waarschijnlijk is de lichte stijging van de inflatie die we de laatste tijd zien tijdelijk van aard. Als we de ontwikkeling bekijken van de kerninflatie, waarin de energieprijzen niet worden meegenomen, dan is het beeld ook veel genuanceerder, vindt Pattullo.

Niet zo voorzichtig 

"De grafiek hieronder laat zien dat de kerninflatie in de G7-landen al jaren stabiel rond de 2% ligt. Wij hadden de afgelopen vijf jaar bijna voortdurend een longpositie in duratie en dat ging in tegen de consensus. Die gaf immers aan dat yields weer omhoog zouden gaan richting het niveau van voor de crisis."

Hij vervolgt: "De obligatieportefeuilles van de meeste van onze klanten hebben bijvoorbeeld een extreem korte duratie met een overweging naar illiquide alternatieve beleggingen. Wij denken echter dat deze voorzichtigheid misplaatst is. Door structurele factoren, waaronder de digitalisering van de economie en de vergrijzing, zal de inflatie structureel op een lager niveau blijven dan we vroeger gewend waren."

"Het feit dat zelfs de miljardenstimuli van de centrale banken de inflatie niet omhoog hebben gekregen, bewijst wel dat economische theorieën van vroeger niet meer geldig zijn. Vroeger was alles simpel: een relatief homogeen personeelsbestand produceerde een bepaald type product."

Amazonisering van de economie

Bij stijging van de economische groei moest de fabriekseigenaar zijn werknemers meer betalen om de productie te kunnen opvoeren, gaat Pattullo verder. "De stijging van de arbeidskosten werd vervolgens doorberekend in de prijs van het eindproduct met als gevolg een stijgende inflatie."

"Werknemers merkten dit ook en dat uitte zich in hogere looneisen. Kortom, de bekende loon-prijsspiraal. Maar we leven niet meer in deze oude wereld. Een voorbeeld: Walmart heeft de lonen van zijn laagstbetaalde werknemers verhoogd naar elf dollar per uur."

Door de amazonisering van de economie kan de supermarktketen het zich echter niet veroorloven die sociale loonstijging door te berekenen aan zijn klanten, denk Pattullo. "Er moet dus ergens anders in gesneden worden. Een dag na de aankondiging van de loonsverhoging maakte het bedrijf bekend duizenden winkelmanagementposities te vervangen door lager betaalde posities."

"Dit allemaal door de moordende concurrentie van, onder andere, Amazon. Structurele factoren die de inflatie laag houden, zullen daarom weer de overhand krijgen zodra de economische hoogconjunctuur wat afneemt. Oftewel: de inflatiehond blaft misschien even, bijten zal hij niet."

inflatie in de G7-landen

Deel via: