Alles in Indiase financials en Chinese tech

Rob Marshall-Lee, hoofd aandelen opkomende markten van beleggingsboetiek Newton, trekt zich heel weinig van de index aan. Hij zet zwaar in op Indiase financials en Chinese tech.

Beleggen in aandelen is helemaal niet zo moeilijk. Het is de kunst om die aandelen te vinden die vele jaren lang op basis van een groeitrend consistent hun winsten weten te verhogen. Vergeet de kortetermijnruis en koop een aandeel met een beleggingshorizon van vijf tot tien jaar.

Dat is in een paar zinnen samengevat de beleggingsaanpak van Rob Marshall-Lee. Hij is voor Newton, een beleggingsboetiek van BNY Mellon IM, hoofd aandelen opkomende markten. Tevens leidt hij het BNY Mellon Global Emerging Markets Fund.

Rob Marshall-Lee van Newton

Het zal u niet verbazen dat Marshall-Lee niet al te veel naar de index kijkt. Die volgt hij niet. De index wordt slechts gebruikt als een langetermijnmeetlat. Verslaat de geconcentreerde portefeuille wel de brede markt? Dat is wat de klanten van Newton natuurlijk wel interesseert.

Weg van de index

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lang leve Modi

Op dit moment bestaat 24% de portfolio van Marshall-Lee uit Indiase aandelen. Het is een gigantische overweging. "Van alle landen in de wereld voorzien wij voor India dan ook de grootste groei,"vertelt Marshall-Lee.

"Het land kent een jonge en snel groeiende bevolking, waarbij zoiets belangrijks als kredietverelening nog echt op gang moet komen. Het hervormingsbeleid van de regering Modi geeft de economie een stevige impuls."

Hoe groot de potentiële groei van India is blijkt bijvoorbeeld uit de automarkt. In de volwassen landen trijden circa 600 auto's rond per 1000 inwoners. In India zijn het er nu nog maar twintig. Marshall-Lee: "Er is nog een hele inhaalslag te maken."

Grote kans dat steeds meer nieuwe auto's die de komende jaren hun opwachting zullen maken in India batterijen hebben om vooruit te komen. Het land zit niet te wachten op de luchtverontreiniging, die bijvoorbeeld China parten speelt. "Daarom hebben wij in onze portefeuille plaats ingeruimd voor een Koreaanse batterijproducent en een Chileense delver van lithium."

Vijftien thema's

Elektrificering is een van de vijtien thema's die de beleggers van Newton volgen in hun beleggingskeuzes. Niet alle thema's hebben ook betrekking op de opkomende markten. Maar het feit dat veel opkomende landen geen vergrijzing noch een gigantische schuldenberg kennen, pleit voor deze omvangrijke en gevarieerde beleggingsregio.

Thema's die in de opkomenden landen nadrukkelijk spelen zijn de strijd tegen milieuvervuiling, de bouw van een nieuwe generatie netwerken en dynamiek van de huidige smart revolution, ook wel de vierde industrële revolutie genoemd. De voortgang van de digitale revolutie is zeker niet voorbehouden aan de whizzkids in Sillicon Valley. China speelt hierin volgens Marshall-Lee een steeds grotere en ook winstgevende rol. "Het verklaart waarom 20% van zijn fondsportefeuille uit Chinese techbedrijven, zoals Tencent en Alibaba, bestaat.

"Tencent heeft nog zo veel groeipotentie. Daarnaast is het ook een defensief aandeel. Gaat het economisch minder voorspoedig, dan zal het iets minder investeren. Belangrijk is wel dat Tencent zich houdt aan de Chinese overheidsregels. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle persoonlijke data, die het bedrijf verzamelt, moeten worden afgestaan aan de Chinese overheid."

Onderwaardering

Meer in het algemeen profiteren aandelen opkomende markten van een relatief lage waardering. Volgens Marshall-Lee bedraagt de gemiddelde Shiller P/E iets minder dan veertien. Dat is iets meer dan de helft van wat tegenwoordig voor Amerikaanse aandelen wordt neergeteld. Daarnaast groeien de meeste opkomende landen harder dan die in de volwassen wereld. Dat stuwt de winstgroei.

Ook valutair valt er volgens Marshall-Lee winst te boeken met aandelen opkomende markten. "De meeste valuta hebben in de afgelopen vijf jaar veel van hun waarde verloren. Dat biedt kansen. Niet dat ik over alle opkomende marktenvaluta positief ben. De Braziliaanse reaal en Turkse lira mijd ik."

Aandelen EM goedkoper

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

No go

Naast een aantal zwakke opkomende marktenvaluta zijn er voor Marshall-Lee nog meer no go's. "Wij hebben nog nooit in Chinese banken belegd. Dat zijn instrument van de staat, vol gestopt met slechte leningen, met winsten die ongeloofwaardig zijn. Anders is dat met private Indiase banken, die hun gezonde hypotheekportefeuille elk jaar met 20% vergroten.

Marshall-Lee was investeerder in mijnbouwers, maar ziet voor deze sector geen grote groei meer. Uitzondering is de markt voor lithium. "De vraag ernaar gaat exploderen. Reserves zijn er genoeg, maar het moet wel uit de grond worden gehaald. Dat gebeurt alleen als de prijs ervan hoog genoeg is. Vanaf 2020/ en 2021 is het goedkoper om elektrisch te rijden. Dat wordt het einde van de brandstofmotor."

Ook IPO's staan niet op het verlanglijstje van Marshall-Lee, want die hebben geen trackrecord. Uitzondering was de beursgang van Alibaba. "Ik ben blij dat we zijn ingestapt." Staatsbedrijven, die bijna een kwart van de opkomende marktenindex uitmaken, maken zelden deel uit van de opkomene marktenportefeuille van Newton.

"Wij kopen aandelen voor een periode van vijf jaar. Dat zijn bedrijven die hun cashflow herinvesteren om extra winst te genereren. Onze bedrijven groeien gemiddeld 20% per jaar. Over een langere periode zullen aandeelhouders beloond worden. Het is daarbij wel zaak in bedrijven te beleggen die oog hebben voor minderheidsaandeelhouders."

Waarmee hij maar wil zeggen: Ja, beurzen in opkomende markten zijn volatiel, maar zitten blijven loont, want uiteindelijk volgen de langetermijnrendementen de compound cashflow.

Geen handelsoorlog

Ervan uitgaande dat er geen snelle wereldwijde recessie komt, premier Modi aan de macht blijft en de Chinese staat niet de bewegingsvrijheid van private bedrijven belemmert (die met name de Chinese techbedrijven raken) is Marshall-Lee positief.

Ook de dreiging van een heuse Amerikaans-Chinese handelsoorlog houdt hem niet uit zijn slaap. "Het is tot nu toe vooral veel herrie. Het is taktiek. Eerst schreeuwen en dan onderhandelen. Iedereen, ook Trump, weet dat handelsoorlogen voor alle partijen slecht zijn."

Deel via: