label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Lipper Fund Awards: "Tijd om het dak te repareren"

Het omslagpunt van verantwoord beleggen komt in zicht. Volgens CIO Arnold Gast van ACTIAM, winnaar van twee Group Awards tijdens de laatste Lipper Fund Awards, naderen wij namelijk de grenzen van wat onze planeet aan kan.

Volgens CIO Arnold Gast van ACTIAM naderen wij de grenzen van wat onze planeet aan kan. dat vraagt om actie. Een scepticus zou vragen: “En wat als het economisch slechter gaat?” Hij maakt daar echter korte metten mee: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt, heb ik geleerd. We moeten nu handelen en niet wachten tot een volgende crisis.”

Gast begon op 1 juni 2017 als Chief Investment Officer bij ACTIAM. In een van de introducties die hij voor een jaarverslag schreef, geeft hij aan dat hij wordt aangetrokken en gemotiveerd door het feit dat ACTIAM voorop loopt in het hervinden van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van financiële instellingen.

Hoe anders is de wereld van ACTIAM?

“Het feit dat we de enige zijn die kunnen zeggen dat we over de hele linie alle assets op basis van onze ESG-principes beheren, maakt ons wel anders. We doen dit bovendien al 25 jaar en het zit eigenlijk in ons DNA. Sommige mensen ervaren het als idealistisch en dat is het ook. Ik zie het zelf als de menselijkheid van deze organisatie. Om de hedendaagse ACTIAM-cultuur te begrijpen moet je terug in de tijd."

"Onze geschiedenis is verbonden met de arbeidersbeweging. Als beheerder van het geld van vakbonden zou het wel heel gek zijn als je dat geld in bedrijven investeerde die arbeidersrechten schenden. Het sociale aspect speelt dus al heel lang een rol en daar is in de loop der jaren de E van environmental bijgekomen."

"Dat kan voor niemand een verrassing zijn. Want als we heel eerlijk zijn, dan zien we toch allemaal wat er aan de hand is? Een aantal planetary boundaries hebben we al doorbroken. Wij blijven niet voor niets herhalen dat we in 2050 met tien miljard mensen zijn. Willen we die allemaal op een normale manier voeden en een dak boven hun hoofd geven, dan hebben we tweeenhalve planeet nodig, maar we hebben er maar één. Dat is een keihard besef.”

Maar wat gaat ACTIAM daaraan doen?

“ACTIAM heeft als doel om met een verantwoord beleggingsbeleid een goed rendement voor zijn klanten te behalen en daarnaast bij te dragen aan een leefbare wereld. Nu en in de toekomst. Wij richten ons daarom op drie focusthema’s: Klimaat, Land en Water. Dit zijn concrete thema’s die ook goed te meten zijn. Het zijn bovendien drie planetary boundaries die al doorbroken zijn."

"Door te kiezen voor drie thema’s hebben we focus en maken we het behapbaar. We kunnen nu eenmaal niet alles. Voor elk van de drie thema’s heeft ACTIAM een doelstelling. Zo is voor Klimaat de doelstelling 40% minder CO2-uitstoot in 2040, voor Land is het bescherming, herstel en het duurzaam gebruik van ecosystemen en bossen en voor Water is het toegang tot en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen.”

“We moeten beseffen dat het aanbod van water of frisse lucht eindig is”

Hoe bereiken jullie die doelstellingen?

“De tijd van naming & shaming is voorbij. Het is niet zo simpel als zeggen: we sluiten kolen uit, end of story. Nee, het ligt veel genuanceerder. Zo heb je bijvoorbeeld twee soorten kool: thermal coal en metallurgical coal. Met die laatste maak je staal. En staal hebben we nodig voor windmolens, dus we zouden wel gek zijn als we die transitie in de weg zouden willen zitten door te zeggen dat er geen kolen meer gebruikt mogen worden om staal te maken."

"Wij gaan voor gedragsverandering, dus liever in gesprek, actief aandeelhouder zijn door voorstellen in te brengen en van ons stemrecht gebruik te maken. Pas als dat echt niet lukt, gaan we over tot uitsluiting. Wat voor impact heb je bovendien met je assets under management als je iets niet hebt of als je iets niet verkocht hebt?”

Hoe meten jullie dat?

“Wij onderbouwen onze targets wetenschappelijk: in 2030/2040 willen we op het gebied van Klimaat, Land en Water bepaalde doelstellingen meetbaar gehaald hebben. Je kunt zo berekenen op welk pad je jaarlijks moet zitten door bijvoorbeeld een lijn van CO2-uitstoot door te trekken naar het 2ºC-scenario.”

"Als je in grote steden in Azië komt en je moet met een mondkapje over straat, dan weet je dat het te ver is gegaan. Wat wil je: geld of ademen? Zeg het maar"

Koolstofintensiteit per geinvesteerde euro

Waar staat verantwoord beleggen in 2030/2040?

“Het wordt mainstream, zonder twijfel. Het is nu al niet meer de vraag of je het erbij kunt doen, maar het is een van de eerste vragen hoe je het doet, parallel aan de vraag naar financiële performance. Het hanteren van principiële uitsluitingen is daarvoor een eerste stap. Nu is de vraag hoe je je ESG-beleid integreert in al je beleggingsbeslissingen. Het benchmark-denken komt zo ter discussie te staan en dat vind ik helemaal niet erg. Ik was daar sowieso al niet zo van. Inmiddels kunnen we steeds beter inschatten wat nu, naast die financiële performance, de maatschappelijke en ecologische impact van onze beleggingen is."

"Mensen willen weten hoeveel werkgelegenheid of banen je hebt gecreëerd. Ze willen weten hoeveel water je hebt bespaard, ze willen weten hoeveel je hebt gedaan aan biodiversiteit en hoeveel je doet aan dierenwelzijn. Het onderwerp komt uit de geitenwollensokkensfeer met cijfers en harde feiten. Ik denk dat de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties daar een belangrijke impuls voor zijn geweest."

"ACTIAM voegt daar nog een aantal planetary boundaries aan toe. We moeten namelijk beseffen dat het aanbod van een aantal basisbehoeften, zoals water en frisse lucht, gewoon eindig is. Als je in grote steden in Azië komt en je moet met een mondkapje over straat, dan weet je dat het te ver is gegaan. Wat wil je: geld of ademen? Zeg het maar."

"Tegelijkertijd moeten we ook toegeven dat die impact niet in een exact cijfer te vangen is. Daar gaat het ook niet om. Natuurlijk moet je een goede schatting kunnen maken van je gebruik, maar het gaat er vervolgens vooral om hoe je dan verbetering nastreeft. Werken aan duurzaamheid betekent meten hoe duurzaam je vandaag bent én volgend jaar nog duurzamer willen zijn.”

"Tegelijkertijd moeten we ook toegeven dat die impact niet in een exact cijfer te vangen is. Daar gaat het ook niet om" 

bio Arnold Gast Actiam

“Net als elders in de sector is in duurzaamheid ook een big data boom gaande. Bij ACTIAM zijn we op verschillende vlakken al bezig met machine learning en articficial intelligence. Neem bijvoorbeeld het verzamelen en meten van SDG’s, zoals we dat exclusief met onze partner Util ontwikkelen. Daarnaast kun je natuurlijk andere dingen laten meten dan alleen beurskoersen en omzet."

"Met het Internet of Things wordt er echt zoveel meer meetbaar. Wat denk je bijvoorbeeld van partijen die satellietbeelden kunnen maken waarmee je ontbossing kunt zien en meten. Jaar in jaar uit wordt dat gemeten en dus kun je zien wat er met bossen en landgebruik gebeurt. Er is al een heleboel gaande op het gebied van, noem het maar, alternatieve data.”

Nog even terug naar het nu en de financiële prestaties, want daar kijkt Lipper natuurlijk naar. Hoe win je voor de vierde keer op rij een Lipper Award?

“Performance kun je niet maken. Je kunt op korte termijn de kosten in de gaten houden, je risico’s managen en je werk doen en dan komen daar op lange termijn goede returns uit. Dat kost natuurlijk wel veel mens- en denkkracht en het is een kwestie van elke dag je specialistische werk doen. Het is eigenlijk gewoon gezond-verstand-beleggen. Net als het repareren van dat dak. Dat doe je als de zon schijnt.”


De Lipper Awards 2018 voor ACTIAM 

  • Group Award: Equity Large
  • Group Award: Mixed Assets Large

 

Alles over de Lipper Fund Awards 2018

Deel via: