Chinese repressie biedt beleggingskansen

De Chinese president Xi Jinping zet Chinese technologie in om burgers beter te controleren. Vanuit ethisch oogpunt is dit een zorgwekkende ontwikkeling, maar beleggers kunnen er de vruchten van plukken.

meer
Bio Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Recente columns
  1. Groei DC-pensioenen stuwt Nederlandse ETF-verkoop
  2. "Sector moet meer doen om vertrouwen te herstellen"
  3. "Klimaatrisico niet ingeprijsd in obligaties"
  4. Zij de groei, wij de winst
  5. Europese aandelen zijn toch wel duur
Populaire columns

    Even voorstellen, de nieuwe fondsen in de IEXFonds 40. De veertien nieuwe binnenkomers stellen we in de komende weken aan u voor. Wat gaan de fondsmanagers dit jaar doen om wederom een bovengemiddeld rendement te maken? Wat is hun strategie, wat is hun claim to fame? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de IEXFonds 40 wederom de Index 20+ van Marcel Tak dit jaar verslaat.

    Deze keer het Comgest Growth Asia Pacific ex-Japan Fonds van David Raper.


    De Chinese president Xi Jinping wil door Chinese bedrijven ontwikkelde technologie inzetten om het doen en laten van burgers te controleren. Vanuit ethisch oogpunt is dit een zorgwekkende ontwikkeling, maar beleggers, voor wie ethiek niet al te hoog op de lijst staat, doen er hun voordeel mee.

    Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen in het bedrijf dat de surveillance technologie ontwikkelt die door de Chinese staat wordt gebruikt: Hangzhou Hikvision. En laat dit nu net een van de groeiparels in de portefeuille van het Comgest Growth Asia Pacific ex-Japan Fonds zijn, aldus David Raper, manager van het Comgest Growth Asia Pacific ex-Japan Fonds, een nieuwkomer in de IEXFonds 40.

    “De Chinese markt voor beveiligingssystemen groeit met 11% per jaar en Hangzhou Hikvision is marktleider met een marktaandeel van 20%,” legt Raper uit. En ruim driekwart van de klanten van het bedrijf zijn overheidsinstellingen zoals gevangenissen, gemeentes en de politie.

    Hangzhou Hikvision profiteert zo direct van het Chinese overheidsbeleid om zijn burgers beter in de gaten te houden, zoals het plan om geavanceerde camerasystemen met gezichtsherkenning te introduceren. En laat dit nu net een technologie zijn waarin het bedrijf is gespecialiseerd.

    Perfecte groeiaandeel

    Beleggers weten dat inmiddels ook: de prijs van het aandeel Hangzhou Hikvision is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en de koerswinstverhouding bedraagt inmiddels 45. Maar de hoge waardering is in principe geen probleem voor Raper.

    In het geval Hangzhou Hikvision zijn daar namelijk goede redenen voor: het is haast het perfecte groei-aandeel. “Ons beleggingsbeleid is erop gericht om portefeuilles aan te houden met bedrijven die in staat zijn om, onafhankelijk van de macro-economische ontwikkeling, hun omzet en winst te laten groeien,” zegt Raper.

    Hangzhou Hikvision zal bijvoorbeeld weinig last hebben van een eventuele handelsoorlog tussen China en de VS. De kans daarop is afgelopen week weer wat groter geworden, nadat president Trump aankondigde de import van 60 miljard dollar aan Chinese producten extra te gaan belasten en met investeringsrestricties voor Amerikaanse bedrijven in China te komen. 

    Geen gematigd geluid meer

    “Onze bedrijven zouden aanzienlijk minder gevoelig moeten zijn voor een verslechtering van de handelsrelaties tussen Amerika en China dan de index,” beweert Raper. Toch staat hij natuurlijk niet te springen om een handelsoorlog.

    “De ervaring leert dat handelsoorlogen alleen maar verliezers kennen. Helaas is met het vertrek van zowel de economisch adviseur Gary Cohn als de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson het gematigde geluid binnen het kabinet van Trump verstomd geraakt. Dit vormt een risico voor de kapitaalmarkten in het algemeen.”

    Een land dat voorlopig nog geen last heeft gehad van de toorn van Trump, althans niet direct, is Zuid-Korea. Naast China ziet Raper hier de meeste kansen, vooral dankzij recent verbeteringen in corporate governance in het land.

    Hervormingen Zuid-Korea

    “We zien steeds sterkere signalen dat de sociale en politieke hervormingen in het land leiden tot behoorlijk ondernemingsbestuur en een omgeving waarin bestuurlijke overtredingen worden aangepakt. Wij verwachten dat dit op termijn ten goede zal komen aan het rendement op geïnvesteerd vermogen, door gezondere kapitaalsstructuren en meer selectieve investeringsbeslissingen. Als stockpicker zijn wij daarom enthousiast over de kansen die Zuid-Korea biedt.”

    Het Comgest Growth Asia Pacific ex-Japan trekt zich weinig aan van zijn benchmark, de MSCI AC Asia Pacific ex-Japan index: het belegt meer in Japan, de VS en Zuid-Afrika, landen die allemaal buiten de index vallen, dan in Australië en Nieuw-Zeeland, samen goed voor 18% van de index, maar slechts 1,7% van het fondsvermogen is in deze twee landen belegd.

    “We hebben indirecte belangen in Tencent via onze positie in het Zuid-Afrikaanse Naspers en in Alibaba via het Japanse Softbank,” legt Raper uit. Daarnaast wordt de Australische beurs gedomineerd door banken en bedrijven met blootsteling aan de mijnbouwsector: niet bepaald het soort groeibedrijven waar Raper naar zoekt.

    Vertekend beeld

    “In de tweede plaats groeien meer consumentengerelateerde bedrijven op deze beurzen aanmerkelijk minder snel dan hun collegae uit opkomend Azië. Vaak zijn ze ook duur.”

    Allemaal heel logisch, maar de permanente onderweging van de Pacifische regio geeft ook een wat vertekend beeld van de fondsperformance ten opzichte van zijn benchmark, en daar moeten beleggers zich wel bewust van zijn.

    Over het afgelopen jaar, bijvoorbeeld, heeft het fonds zijn officiële benchmark ruimschoots verslagen. Vergelijken we het echter met de MSCI Asia ex-Japan index, die een betere afspiegeling vormt van de portefeuille van het fonds, dan is de outperformance minder dan 1%. En als we de prestaties sinds de start van het fonds in maart 2016 in ogenschouw nemen, dan verdwijnt die outperformance zelfs helemaal.

    Fondsfeiten Comgest Growth Asia Pacific ex-Japan Fonds

    • Soort fonds: SICAV
    • ISIN: IE00BZ0RSJ02
    • Sinds: 4 augustus 2015
    • Fondsmanager: David Raper
    • Beheerd vermogen: 543 miljoen euro
    • Basisvaluta: dollar
    • Rendement 1 jaar: 15,76% (per 28 februari)
    • Rendement sinds start: 11,02%
    • Benchmark: Barclays European Aggregate index



    Lees ook

    Deel via: