De zonnige toekomst van convertibles

"Oplopende rente kan bedrijven motiveren om meer converteerbare obligaties uit te geven om zo op hun rentekosten te besparen." Beleggers hebben convertibles voor het uitkiezen, aldus Alain Eckmann van UBS AM.

meer
Bio

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Recente columns
  1. Profiteren van een langer lagere rente
  2. En dat was de dollarstijging
  3. Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam
  4. Assetallocatie: De portefeuille die tegen een stootje kan
  5. Tien jaar na Lehman Brothers: hoe zeer is de (financiële) wereld veranderd?
Populaire columns

    De grootste kansen in de markt van converteerbare obligaties liggen in de eigenschappen van de beleggingsklasse zelf, aldus Alain Eckmann, die samen met Uli Sperl het UBS Global Convertible Fund beheert. Dit fonds maakt sinds het begin dit jaar deel uit van de IEXFonds 40. Het fonds boekte over de afgelopen 5 jaar een redement van ruim 37% tegen een volatiliteit van slechts 6,13%. Een optimale risicorendementsverhouding.

    Het gaat dus goed met het UBS Global Convertible Fund, zo goed zelfs dat UBS in juli 2015 overging tot een soft close van het fonds, waarmee de deur werd gesloten voor nieuwe beleggers.

    Dik twee jaar later werd het fonds zelfs helemaal gesloten om ook de instroom van bestaande klanten te stoppen. Vanwaar die populariteit? Eckmann: “De afgelopen achttien jaar hebben we met succes de attractiviteit van converteerbare obligaties aan klanten uitgelegd. Wij hebben beleggers getoond hoe en waarom het naar risico gewogen rendement van convertibles aantrekkelijker is dan dat van aandelen of obligaties.”

    Veel nieuwe uitgiften

    De houder van een converteerbare obligatie kan deze obligatie tijdens de looptijd omzetten in aandelen als de koers van het aandeel hard is gestegen. Beleggers profiteren van de koerswinst van het aandeel tijdens een stijgende beurs en weten zich door de defensieve kenmerken van een obligatiebelegging beschermd bij een dalende markt. Een converteerbare obligatie is een obligatie in combinatie met een calloptie. De prijs van de optie is een iets lagere rente.

    Met een constante stroom aan aantrekkelijk geprijsde nieuwe uitgiften in het verschiet, ziet Eckmann de toekomst voor de markt van converteerbare obligaties zonnig in. “Bovendien staan in de prospectus diverse waardevolle opties waar beleggers niets extra’s voor hoeven te betalen, zoals overname- en dividendprotectie.”

    Er zijn ook converteerbare obligaties die de uitgever juist het recht geven om de convertible te callen, gaat hij verder. Dit mechanisme, om conversie te forceren, kan in werking worden gezet wanneer de waarde van het aandeel hoger ligt dan 130% ten opzichte van de nominale waarde van de obligatie.

    Coupon of dividend

    "De belegger heeft dan de keuze om te converteren op 130 of om 100 terug te krijgen voor de obligatie. Een verstandige belegger ruilt dan natuurlijk zijn obligaties in voor aandelen.”

    Bij de prijsstelling, die op basis van complexe mathematische modellen wordt bepaald, gaan beleggers er vanuit dat bedrijven hun obligaties zullen callen op het meest optimale moment, vervolgt Eckmann.

    “Maar emittenten doen dit maar zelden en ook niet op het moment dat het model dit voorziet. Dat komt doordat bedrijven bijvoorbeeld ook rekening houden met fiscale implicaties. Zolang een convertible een obligatie is, wordt de couponrente vóór belastingafdracht betaald. Na conversie in een aandeel verandert couponrente in dividend dat een bedrijf uitkeert nadat al belasting is afgedragen."

    Natuurlijke prijsnormalisatie

    Wat deze activaklasse volgens de fondsbeheerder ook aantrekkelijk maakt, is – behalve bij een faillissement wanneer de belegger zijn geld kwijt is – de zekerheid dat elke obligatie uiteindelijk expireert op fair value en wordt terugbetaald of wordt geconverteerd.

    “Doordat converteerbare obligaties een gemiddelde looptijd van maar vijf jaar hebben, gebeurt dat ook nog eens relatief snel. Dat is in moeilijke tijden een geruststellende gedachte.”

    Eckmann gaat terug naar 2008 om dit toe te lichten. “Tijdens de financiële crisis in 2008 deden beleggers massaal convertibles van de hand, tegen belachelijke prijzen. Maar door het verstrijken van de tijd bewogen de koersen terug naar prijsniveaus van voor de crisis. 2008 mocht dan een dramatisch jaar zijn, 2009 was een geweldig jaar doordat prijzen normaliseerden en richting fair value terug bewogen, waardoor ook in de jaren die volgden goede rendementen werden gegenereerd.”

    Geen sector- en regiostrategieën

    “Daarnaast maakten veel bedrijven van de verkoopgolf gebruik door hun converteerbare obligaties terug te kopen, dus het hele mechanisme van prijsnormalisatie gebeurde op natuurlijke, snelle manier. Op aandelenmarkten kan het veel langer duren voordat prijzen weer naar fair value herstellen.”

    Het UBS Global Convertible Fund wordt zeer actief beheerd; Eckmann doet niet aan sector- noch regiostrategieën. “Alles wat in de portefeuille zit, is het resultaat van individuele bedrijfsanalyse en -selectie. Ons team bestaat uit vijf portefeuillebeheerders die al heel lang samenwerken en toegang hebben tot het grote interne netwerk binnen UBS Global Asset Management. De brede expertise van, en research over zowel krediet- als aandelenmarkten, staat ons toe om in het hele spectrum van regio's en sectoren bottom-up kansen te vinden.”

    Niet in alle markten liggen de mogelijkheden voor het oprapen. “In opkomende landen bijvoorbeeld, want daar is de markt voor converteerbare obligaties nog niet erg ontwikkeld. Binnen EM vind je convertibles eigenlijk alleen in Azië, een handjevol in Oost-Europa en misschien twee of drie in Latijns-Amerika. Maar daar waar het kan en wij mogelijkheden zien, hebben we exposure.”

    Lage rentesensitiviteit

    Met een duration van minder dan twee jaar is de rentegevoeligheid voor het fonds relatief laag. Bovendien kunnen de gevolgen van een stijgende rente op verschillende manieren uitpakken voor de markt van converteerbare obligaties.

    “Mochten aandelenmarkten door de oplopende rente minder hard stijgen of zelfs wat dalen, dan zou dat van negatieve invloed op de convertibles kunnen zijn. Van de andere kant kan een stijgende rente bedrijven juist motiveren om meer converteerbare – dan gewone – obligaties uit te geven om op de rentekosten te besparen. Door de combinatie van eigenschappen van zowel aandelen als obligaties, kan de rentevariabele dus in verschillende richtingen uitpakken.”

    Fondsfeiten UBS Global Convertible Fund

    • Soort fonds: SICAV
    • ISIN: LU0358423738
    • Sinds: 26-06-2008
    • Fondsmanagers: Alain Eckmann en Ulrich Sperl
    • Beheerd vermogen: 3,58999 miljard euro
    • Basisvaluta: euro
    • Rendement 1 jaar: 9,13%
    • Rendement 3 jaar: 19,19%
    • Rendement 5 jaar: 43,13%
    • Benchmark: Thomson Reuters Global Convertible Index - Global Vanilla Hedged (EUR)


     Lees ook

    Deel via: