Europa beste continent voor credit

De forse correctie betekent volgens Craig McDonald, manager van het Standard Life Global Corporate Bond Fund (nieuw in de IEXFonds 40) niet het begin van het einde voor bedrijfsobligaties. Vooral in Europa valt nog best rendement te behalen.

meer
Bio Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Recente columns
  1. Groei DC-pensioenen stuwt Nederlandse ETF-verkoop
  2. "Sector moet meer doen om vertrouwen te herstellen"
  3. "Klimaatrisico niet ingeprijsd in obligaties"
  4. Zij de groei, wij de winst
  5. Europese aandelen zijn toch wel duur
Populaire columns

    Even voorstellen, de nieuwe fondsen in de IEXFonds 40. De veertien nieuwe binnenkomers stellen we in de komende weken aan u voor. Wat gaan de fondsmanagers dit jaar doen om wederom een bovengemiddeld rendement te maken? Wat is hun strategie, wat is hun claim to fame? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de IEXFonds 40 wederom de Index 20+ van Marcel Tak dit jaar verslaat.

    In deel 3 het Standard Life Global Corporate Bond Fund van fondsmanager Craig McDonald. 


     

    “We zien de ECB niet snel de rente verhogen terwijl de eurozone een gezonde economische groei laat zien. En we maken ons ook geen al te grote zorgen over inflatie. Europa is zonder meer the best place for credit op dit moment, aldus McDonald.

    Met name in Zuid-Europa zijn de banken nog steeds hard bezig hun balansen te versterken. “De kredietkwaliteit van de banken neemt nog steeds toe.” Achtergestelde bankobligaties in Europa zijn daarom een van de favoriete beleggingen van de Schot op het moment. Als u denkt, dat ik heb eerder gehoord, dan klopt dat overigens.

    Pas op met Amerikaanse banken

    Amerika is echter een ander verhaal. “Amerikaanse banken hebben wel gepiekt wat betreft hun kredietkwaliteit. Ze kijken nu vooral naar de belangen van de aandeelhouders (bijvoorbeeld door hun dividenden te verhogen). Daarom hebben we de afgelopen maanden onze posities in achtergesteld bankpapier van Amerikaanse banken verlaagd ten faveure van senior debt. En daar zullen we de komende tijd mee doorgaan, denk ik.”

    Maar de banken zijn voor McDonald niet de enige reden om het accent naar Europa te verleggen: als de credit cycle uiteindelijk keert, zal dat het eerst in de VS gebeuren. “Amerikaanse bedrijfsobligaties hebben het heel goed gedaan post-Trump. Wat dat betreft is alle upside nu wel zo’n beetje ingeprijsd. Bovendien is zo’n 20% van de Amerikaanse bedrijfsobligaties nu in handen van buitenlandse beleggers. Dat is meer dan ooit,” aldus McDonald.

    En dat maakt de beleggingscategorie extra vatbaar voor een correctie, zeker in een periode waarin de dollar zo zwak is. Zo’n correctie zou er kunnen komen als de inflatie eindelijk toch gaat stijgen. McDonald: “Inflatie is het grootste staartrisico dat ik zie.” En de kans dat de prijzen in de VS omhoog gaan, is met Donald Trump’s belastinghervorming alleen maar gestegen.

    Corporate leverage hoger

    Obligatiebeleggers zijn traditioneel bang voor inflatie, maar McDonald ziet nog een ander risico dat de afgelopen jaren gestaag is toegenomen. Want waar recordlage rentes van de centrale banken de inflatie voorlopig nog niet hebben opgejaagd, hebben ze wel een ander effect gehad.

    “Corporate leverage is nu een stuk hoger dan voor de crisis. De banken hebben gezondere balansen en vormen geen systeemrisico meer, maar de bedrijfsschulden in andere bedrijfstakken zijn de laatste jaren wel flink opgelopen.”

    Als de rentes die die bedrijven voor hun schulden moeten betalen op gaan lopen, en dat punt lijkt nu toch wel heel dichtbij te komen, gaan bedrijven de keerzijde van dat goedkope geld zien.

    Hoe probeert McDonald zeker te stellen dat hij alleen obligaties koopt van bedrijven die hun gestegen schulden ook nog kunnen afbetalen als de rente straks weer hoger ligt? “Belangrijk is natuurlijk om te kijken naar de stabiliteit van de cashflow, maar je kijkt ook naar andere factoren.”

    Aankopen na een overname

    Zo kunt u beter voorzichtig zijn met obligaties van bedrijven die bezig zijn een overname voor te bereiden, een actueel onderwerp gezien het grote aantal fusies en overnames dat is aangekondigd.

    “Bedrijven lenen vaak flink om een overname te doen, waardoor hun leverage behoorlijk kan oplopen. Het is daarom een betere strategie om te beleggen in obligaties van bedrijven die net een overname achter de rug hebben," zegt McDonald.

    “Als je post-M&A een obligatie koopt, dan heb je te maken met een bedrijf dat bezig is de schulden die het heeft gemaakt bij de overname weer af te bouwen. Zo’n uitgangspositie is een stuk aantrekkelijker voor een obligatiebelegger.”

    Correctie is nog niet voorbij

    Veel obligatiemanagers, vooral die met flexibele mandaten, zijn de afgelopen jaren steeds meer risico gaan nemen in hun search for yield. Maar McDonald hoort daar niet bij, zegt hij. “Het is erg gevaarlijk om meer risico te nemen enkel omdat je een bepaald yield target voor de portfolio in gedachten hebt.”

    Maar het is toch ook weer niet helemaal een verkeerde gedachte om wat meer risico te nemen zolang de economische vooruitzichten in de VS en Europa zo goed zijn als nu? Juist met de recente marktcorrectie zo vers in het geheugen liggen er misschien zelfs wel wat zeldzame koopjes voor het oprapen in het meer risicovolle gedeelte van de markt.

    Maar McDonald is behoedzaam, zoals het een ware obligatiemanager betaamt en houdt nog een slag om de arm: “We zien inderdaad wat dislocaties, maar we wachten nog even met het toevoegen van risico. Ik denk dat deze correctie nog niet voorbij is. Meestal duren die wel wat langer dan een week of twee.”

    Fondsfeiten

    • Soort fonds: SICAV
    • ISIN: LU0636596818
    • Sinds: 16-06-2011
    • Fondsmanager: Craig McDonald
    • Beheerd vermogen: 1,190 miljard dollar
    • Basisvaluta: dollar
    • Rendement 1 jaar* : 3,42%
    • Rendement 3 jaar: 8,84%
    • Rendement 5 jaar: 20,58%
    • Benchmark: Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Bond Index

    *12-02-2018 (euro-hedged share class)

    Deel via: