BlueBay: Long achtergestelde bankschulden

Mark Dowding, manager van het BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund - nieuw in de IEXFonds 40 - over de kansen die nog altijd in de obligatiemarkt zijn te vinden. Ook geeft hij zijn slechtste tip voor 2018.

meer
Bio Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Recente columns
  1. Groei DC-pensioenen stuwt Nederlandse ETF-verkoop
  2. "Sector moet meer doen om vertrouwen te herstellen"
  3. "Klimaatrisico niet ingeprijsd in obligaties"
  4. Zij de groei, wij de winst
  5. Europese aandelen zijn toch wel duur
Populaire columns

    Even voorstellen, de nieuwe fondsen in de IEXFonds 40. De veertien nieuwe binnenkomers stellen we in de komende weken aan u voor. Wat gaan de fondsmanagers dit jaar doen om wederom een bovengemiddeld rendement te maken? Wat is hun strategie, wat is hun claim to fame? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de IEXFonds 40 wederom de Index 20+ van Marcel Tak dit jaar verslaat.

    In deel 2 het BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund, een interview met fondsmanager Mark Dowding.


    In dit renteklimaat is het zaak de duratie kort te houden en het kredietrisico op te schroeven, opent Mark Dowding het gesprek. Dit beleid heeft het BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund geen windeieren gelegd. Het fonds boekte een winst van 0,77% over de afgelopen drie maanden, terwijl de benchmarkt, de Barclays European Aggregate index, niet verder kwam dan een negatief rendement van 0,63%.

    Maar Dowding’s fonds heeft het niet alleen de afgelopen paar maanden goed gedaan. Eigenlijk haalt het elk jaar met gemak zijn doelstelling van benchmark return plus 1,5% (zie fondsinformatie hieronder).

    Het geheim van een goede obligatiemanager is vaak diens gave om in te spelen op macro-economische en politieke ontwikkelingen. Als u de richting van de rente en/of credit spreads goed voorspelt, verslaat u al snel de benchmark. Blijkbaar weert Dowding de rentemarkt goed in te schatten.

    Bewust van de benchmark

    Een flexibel mandaat is echter minstens net zo belangrijk, aldus Dowding. “Onze stijl is benchmark aware, maar niet benchmark constrained. We mogen tot 15% van onze posities buiten de benchmark beleggen.”

    Zo heeft de Brit op dit moment een shortpositie op de korte Amerikaanse rente en zit hij fors in Griekse staatsobligaties. En laat deze twee off-benchmark beleggingen dit jaar nu net de best presterende posities van het fonds zijn.

    “We schatten (eind vorig jaar) in dat beleggers onvoldoende monetaire verkrapping in de VS hadden ingeprijsd. Daarom besloten we een shortpositie in eurodollar contracts in te nemen,” aldus Dowding, die daarmee inzette op een vlakkere yield-curve in de VS.

    "We schatten in dat beleggers onvoldoende monetaire verkrapping in de VS hadden ingeprijsd"

    Grieks blijspel

    De andere grote positie buiten de benchmark, in Griekse staatsobligaties, kon Dowding pas halverwege 2017 innemen. Pas toen kreeg Griekenland voor het eerst sinds het uitbreken van de eurocrisis weer een B-rating toebedeeld door Fitch en S&P.

    Want ook aan een flexibel mandaat zitten grenzen: een belegging in het BlueBay-fonds dient een minimale kredietrating van B- te hebben. Waar de rente op staatsobligaties van vrijwel alle Europese landen de afgelopen maanden aardig is opgelopen, is de Griekse tienjaars rente sinds oktober met zo’n 200 basispunten gedaald.

    Het is natuurlijk maar de vraag of de langetermijnbetaalbaarheid van de Griekse staatsschuld in zo’n korte periode nu werkelijk zo spectaculair is verbeterd. Maar Dowding ziet geen reden te denken dat de Griekse spreads, of die van andere Zuid-Europese landen, binnenkort weer structureel zullen oplopen.

    Italianen blijven in de eurozone

    “Spreads kunnen zeker nog verder vernauwen. De ECB mag zijn opkoopprogramma dan aan het afbouwen zijn, maar de netto-uitgifte van staatsobligaties in de eurozone is dit jaar nog altijd negatief,” zegt hij.

    En de verkiezingen in Italië dan, die alweer voor 4 maart gepland staan? “Wie er ook wint, ik zie geen pad naar een Italiaanse euro-exit. In plaats van zich af te vragen wie Italiaanse staatsobligaties nog gaan kopen als de ECB zijn opkoopprogramma terugschroeft, kunnen beleggers zich beter afvragen waar de verkopers dan zijn. De ECB zal na september aflopende leningen blijven herbeleggen, en het aandeel van buitenlandse beleggers in de Italiaanse obligatiemarkt is nu op het laagste punt in vijf jaar.”

    Wat beleggers vooral niet moeten doen, is de markt kopen, vindt Dowding. “Passieve obligatiefondsen hebben het geweldig gedaan de afgelopen jaren, en ze zijn goedkoop. Maar dit is met afstand het slechtste beleggingsidee voor 2018.”

    Let op de kosten

    De actieve manager begrijpt dat steeds meer obligatiebeleggers voor passief gaan. "Want waarom zou een belegger een vergoeding van 0,7% (de fee van de retailvariant van Dowding’s fonds, 0,5% voor institutionele beleggers) betalen als de gemiddelde obligatie nauwelijks een yield van 1% heeft?" Maar zo gaat hij verder: “Ik heb veel respect voor Nederlandse beleggers, maar ik denk dat hun voorkeur voor lage fees wat is doorgeslagen. Als u een pensioenfonds met matching portfolios beheert, kan ik begrijpen dat u voor passief gaat, maar de markt kopen is niet altijd de juiste oplossing.”

    "Het is juist nu noodzakelijk om van de gebaande paden te gaan"

    Juniorschuld

    Er is volgens Dowding heel veel alpha op de obligatiemarkten en juist in magere tijden, die nu aanbreken, is het noodzakelijk om van de gebaande paden te gaan om rendement te vinden.

    "Een van die niches waar nog wel perspectief in zit en die door passieve obligatiefondsen over het algemeen over het hoofd worden gezien, is achtergesteld schuldpapier van banken. Wat betreft bedrijfsobligaties zien we daar de meeste kansen. Er is daar nog veel ruimte voor spreadcompressie en we hebben er geen probleem mee om junior debt aan te houden van de grote banken in landen als Italië en Spanje,” besluit Dowding.

    Lees ook: Dit zijn de veertien nieuwe fondsen in de IEXFonds 40


    Over BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund

    • Soort fonds: SICAV
    • ISIN: LU0549547510
    • Sinds: 27 mei 2013
    • Fondsmanager: Mark Dowding
    • Beheerd vermogen: 2,29 miljard euro
    • Basisvaluta: euro
    • Rendement 1 jaar: 5,82%
    • Rendement 3 jaar: 3,38%
    • Benchmark: Barclays European Aggregate index

    Deel via: