Impactbeleggen is harder werken dan normaal

Impactbeleggen, de nieuwste hype in beleggingsland, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat zegt commercieel directeur Hadewych Kuiper van Triodos Investment Management, de pionier op het gebied van impact investing.

Impact investing, of gewoon impactbeleggen, is wat de jongste generatie beleggers maar ook vrouwen het liefste doen. Rendement maken is leuk, maar als de wereld ook nog eens beter wordt, dan is dat nog leuker. Zo heeft duurzaam beleggen er een nieuwe zeer groene variant bij. Nou ja nieuw, bij een beleggingsinstelling in Zeist zijn ze er al veel langer mee bekend.

"Impact investing is het enige wat we doen. Voor ons is het gewoon beleggen. Alles waarin Triodos investeert, helpt mee om maatschappelijke problemen op te lossen en moet tegelijkertijd een financieel rendement geven. Daar is Triodos ooit voor opgericht, alleen heette het toen geen impact investing. In de jaren negentig zette Triodos Investment Management al groenfondsen in de markt. Dat was hartstikke nieuw. In 1994 zijn we als een van de eerste met microfinanciering begonnen."

Aan het woord is commercieel directeur Hadewych Kuiper van Triodos Investment Management. Als geen ander weet zij wat er allemaal komt kijken om als belegger echt impact te hebben.

Impactbeleggingen is hot. Merken jullie dat ook?

“Jazeker. De belangrijkste triggers zijn het klimaatakkoord van Parijs en de SDG’s van de VN. Die hebben ook de mainstreambelegger in beweging gebracht. Maar het grote verschil is dat er nu daadwerkelijk wordt belegd. Tot een aantal jaren geleden werd er vooral veel gesproken en beloofden institutio nele beleggers zich in te zetten voor een betere wereld. Dat is inmiddels wel veranderd. PGGM bijvoorbeeld heeft 20 miljard euro gereserveerd voor duurzame oplossingen.”

Dat is veel geld. Zijn daar bestemmingen voor te vinden?

“Het vinden van de juiste projecten van voldoende omvang en kwaliteit is een uitdaging. Er is maar een relatief klein aanbod van schaalbare projecten. Om vandaag 20 miljard euro in goede projecten weg te zetten, is niet vanzelfsprekend. Er zijn voldoende investeringsmogelijkheden met een goede risicorendementsverhouding, maar die moeten eerst worden ontwikkeld. Want wil je wat veranderen aan bijvoorbeeld de ongelijkheid in de wereld, dan zul je eerst moeten uitvinden wat werkt. Dat is de aanpak van Triodos. Eerst je een sector eigen maken, dan investeringen ontwikkelen. Het is hard werken. Het is niet een druk op de knop zoals dat met beleggen op de beurs gaat.”

Zijn de impactdoelen van Triodos dezelfde als die van de VN?

“Voordat de VN in 2016 met de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) kwamen, hadden wij onze eigen doelen al geformuleerd. Wij gebruiken de SDG’s van de VN wel in onze communicatie, maar wij pikken er geen losse doelen uit. Het gaat ons om het geheel. Ons fondsen palet dekt de doelstellingen van de VN redelijk goed af. Met onze groenfondsen proberen we de energietransitie te versnellen. Met microfinanciering willen we meer mensen toegang geven tot financieringen.”

Valt er rendement te maken met impactbeleggen?

“Dat verschilt per type investering. Met leningen kan 3% tot 4% procent worden gemaakt. Met private equity kan dat richting de 8% rendement per jaar gaan.”

Wat doet Triodos IM voor institutionele beleggers?

“We zijn groot in impactbeleggen, maar klein als vermogensbeheerder. Dat betekent in de praktijk dat we met institutionele beleggers vaak samenwerken om investeerbare oplossingen te vinden. Het ene thema is natuurlijk beter investeerbaar dan het andere. Duurzame energie is relatief goed te doen, maar voor educatie en zorg in arme landen is groot institutioneel geld veel moeilijker inzetbaar. Triodos kiest voor klein beginnen en via de weg der geleidelijkheid steeds meer doen. Dat lukt alleen door samen te werken.”

Is impact investing de toekomst?

“Dat is wel onze ambitie. De interesse van de mainstreambelegger is gewekt. Nu moeten we bewijzen dat het ook werkt voor grote projecten. Verantwoord of duurzaam beleggen is inmiddels mainstream geworden. Nu is het de beurt aan impactbeleggen. Het is pure noodzaak. Er is niets idealistisch aan. De problemen waar onze wereld voor staat, zijn groot en urgent. Dat erkennen ook de Nederlandse bankensector en De Nederlandsche Bank. Beleggers kunnen een verschil maken. De investeringen van nu bepalen immers de wereld van straks.”

Wat kan de beleggingsindustrie leren van Triodos als het om impactbeleggen gaat?

“Voor de investeerbaarheid in de verschillende thema’s is ervaring nodig. Door samenwerking kan die kennis worden verspreid. Het heeft weinig zin om er zonder enige ervaring in te gaan. Het risicomanagement moet op orde zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet zomaar moet gaan beleggen in een land waar je niets van weet. Impactbeleggen is de combinatie van de wil om iets goeds te doen en het ondernemerschap en de creativiteit om ervoor te zorgen dat het investeerbaar wordt.”

Deel via: