Schroders zoekt het in Rusland, Centraal-Europa en ... Korea

Thomas Wilson, hoofd aandelen opkomende markten van Schroders, was op bezoek. Hebben aandelenbeleggers na de recente rally nog iets te zoeken in de opkomende markten? Jazeker!

meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. “Het is fijn om goed te doen”
  2. Als het maar risicovol is
  3. “AI is fundamenteel voor onze business"
  4. “Dit is een positief verhaal”
  5. “De huidige marktstijging is gezonder dan die van eind 2023”
Populaire columns

    Hoe slim is het om nu in aandelen opkomende markten te stappen?

    “Aandelen opkomende markten zijn niet meer zo aantrekkelijk als ze begin dit jaar waren, maar nog altijd aantrekkelijk genoeg. Dit jaar zijn de koersen in dollars met gemiddeld 28% gestegen. Desondanks zijn aandelen opkomende markten nog altijd lager gewaardeerd dan aandelen uit de volwassen wereld. Vooral ten opzichte van Amerikaanse aandelen is het verschil nog altijd aanzienlijk."

    "De opkomende beurzen hebben met name sterk geprofiteerd van de recente dollarzwakte. Daar verwachten we komende tijd minder van. We zien de dollar consolideren. De andere katalysator, het herstel van de wereldhandel, zal ook in de komende tijd de koersen een impuls kunnen geven."

    "Duidelijk is dat beleggers weer oog hebben voor de opkomende markten. Dat blijkt wel uit al het kapitaal dat weer naar opkomende marktenfondsen stroomt. Ook dat ondersteunt de koersen.”


    Tom Wilson van Schroders

    Hoeveel percent van een aandelenportefeuille zou uit aandelen opkomende markten moeten bestaan?

    “Daar kan ik geen uitspraak over doen. Dat is per belegger verschillend. Maar Schroders heeft de opkomende markten op een koop staan.”

    Wat zijn, afgezien van aantrekkelijk waardering en het herstel van de wereldhandel, factoren die aandelen opkomende markten helpen nog meer waard te worden?

    “Voor de lange termijn zijn er veel landen binnen de opkomende markten die bovengemiddeld hard kunnen groeien. Daar profiteren bedrijven van. Daarnaast is er veel ruimte voor productiviteitsgroei. Ook dat jaagt de winstgroei aan.”

    Bang dat president Trump alsnog handelsoorlogen begint?

    “Toen Trump werd gekozen was er grote bezorgdheid. Die ebde vervolgens weg toen bleek dat hij harder blaft dan bijt. Maar nu neemt de retoriek weer toe en daarmee ook de bezorgdheid. Zelf ben ik er niet bang voor. Voor Amerikaanse bedrijven zouden handelsoorlogen bijzonder slecht uitpakken. Om die reden verwacht ik dat het niet zo ver komt. Aan de andere kant, Trump heeft veel van zijn beloftes niet kunnen waarmaken. Op handelsgebied kan een president meer klaar spelen.”

    Wat zijn de grootste risico’s die de opkomende markten bedreigen?

    “De grootste angst in de markt is een te snelle en te stevige monetaire verkrapping door de centrale banken. De wereld is gewend geraakt aan goedkoop geld. Schroders deelt die angst niet. Ander risico is de schuldproblematiek en lagere economische groei van China. Op middellange termijn zien we echter geen problemen.”

    Aandelen EM aantrekkelijker
    Aandelen EM goedkoper

    Hoe belegt Schroders in de opkomende markten? Wat maakt deze beleggingsaanpak bijzonder?

    “Wij richten ons voornamelijk op de afzonderlijke verschillende landen. Hoe ziet die omgeving eruit? De meeste bedrijven, waaruit wij kunnen kiezen, worden door lokale factoren beïnvloed. Daarvan moet je goed op de hoogte zijn. Vervolgens stellen we verschillende landenportefeuilles samen, die samen worden gevoegd in een fonds. Andere typische kenmerken van de Schroders-aanpak? Beleggen volgens een sterke structuur en vanuit een sterk geloof in samenwerking.”

    Van welke opkomende markten verwacht u nu het meeste?

    "Onze grootste overweights zijn Zuid-Korea, Rusland en Centraal-Europa. Zuid-Korea profiteert als geen ander van het herstel van de wereldwijde handel. De aandelenwaardering blijft aantrekkelijk. Positief is ook dat de nieuwe regering werk maakt van betere corporate governance."

    "Nee, ik ben niet bang dat Noord Korea een oorlog begint. Als dat wel gebeurt, dan is de hele wereld in gevaar. Er is geen militaire oplossing mogelijk voor het Koreaanse probleem."

    "Dan Rusland. Dat land heeft de potentie economisch te herstellen. Wij vinden er goedkope en aantrekkelijke bedrijven. We hebben ten slotte ook een voorkeur voor Centraal-Europa. Open economieën als Polen en Hongarije profiteren als geen ander van het economisch herstel van de EU en van de wereldhandel."

    Waar moeten beleggers vooral wegblijven?

    “Aandelen in Indonesië, Maleisië en de Filipijnen zijn ons te duur. We zitten ook onderwogen in India. We waarderen de hervormingspolitiek van Modi maar die zit al lang en breed in de aandelenkoersen verwerkt. Ook Mexico mijden we. Reden daarvoor is vooral de politieke situatie en de tragere economische groei. Ten slotte zijn we weinig gecharmeerd van Zuid-Afrika. Daar gaat het politiek de verkeerd kant op en dat raakt de economie."


    Het interview met Thomas Wilson vond afgelopen vrijdag plaats. Een dag later besloot Noord-Korea een krachtige bom te laten ontploffen.

    Deel via: