Het nieuwe Imtech

Exclusief! Hoe Imtech er na de emissie uit ziet, volgens CEO Gerard van de Aast.

meer
Bio

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Recente columns
  1. Think ETF's verkocht aan Van Eck
  2. Er is meer dan volatiliteit, meneer Knot
  3. Chinese upgrade door MSCI geen gamechanger
  4. Het nieuwe Imtech
  5. Bekende belegger Corné van Zeijl: "Ik beleg zelfs voor mijn kinderen"
Populaire columns

    Hoe winnen we de deal?!

    Volgens CEO Gerard van de Aast is er een cultuuromslag bij Imtech. Na twee jaar fraude, lijken uit de kast, de ene tegenvaller na de andere, stoelendansen en gigantische financiële problemen begint zijn bedrijf langzaam maar zeker weer te ondernemen. Vandaar die quote van hem bovenaan.

    Liefst anderhalf uur trok Van de Aast gisteren uit voor IEX. Opvallend genoeg heeft het concern ons ook zelf benaderd voor een interview en daar hoefden mijn collega Pieter Kort en ik geen 0,01 seconden over na te denken. Kortom, het concern is er alles aan gelegen om uw vertrouwen (ook als particuliere belegger) terug te winnen?

    Dinsdag is de buitengewone aandeelhoudersvergadering waarop het bedrijf ook uw goedkeuring vraagt voor het (financiële) herstructureringsplan. Helaas, als u zich afvraagt wat uw aandelen nog waard zijn, hoe uw opties zijn geprijsd of waar het heen moet met de koers, krijgt u geen harde antwoorden.

    Highlights uit het interview

    Daar kan en mag Van de Aast niks over zeggen. Het kwam uiteraard ter sprake, maar we vroegen ook niet naar het recente verleden met alle schandalen en problemen. Beleggen is vooruitkijken en wij wilden vooral weten hoe het nu met het bedrijf gaat en wat er de komende jaren voor onderneming ontstaat.

    Met andere woorden, is Imtech nog een interessante belegging voor u? In dit stuk loop ik in telegramstijl de highlights uit het interview langs en hoop begin oktober Van de Aast zijn hele verhaal te publiceren. Zowel het gesprek zelf als dit artikel begonnen en beginnen met die ene vraag:

    Een jaar na de emissie is er nu alweer een nodig: hoe kan dat? Hebt u de problemen onderschat?
    "Het was toen een turbulente periode en op basis van de informatie die we toen hadden, hebben we de beslissingen genomen die we toen nodig achten. Achteraf en met met de kennis van nu is het gemakkelijk praten. De markten hebben zich sindsdien niet goed ontwikkeld, hoewel dat niet de enige oorzaak is."

    "Operationeel viel het sindsdien ook tegen en het herstel kost meer tijd dan we allemaal hadden gedacht. De financieringsovereenkomst die we eerder dit jaar hebben afgesloten is daarna in de markt niet overal goed ontvangen. Later was er ook nog weer een setback met een oud fraudegeval in Zwitserland."

    Handelend optreden

    "Dat was een oud geval, maar toch. Zo liep het allemaal op en de laatste maanden kwam er dan nog een hoop gespeculeer over van alles en nog wat bij, zelfs het voortbestaan van de onderneming zelf. Op een gegeven moment betekent het dat je handelend moet optreden en stappen moeten zetten."

    En zo kwamen we toch bij een nieuwe emissie uit. Wat we nu presenteren is een soort drieptrapsraket:

    • Verkoop ICT-divisie voor 255 miljoen
    • Een claimemissie van 600 miljoen euro
    • Verlichting fiks aantal voorwaardes: rentes gehalveerd, extra liquiditeit, langer looptijden et cetera om meer lucht te krijgen

    Snel nog even, wat ging er toch fout bij Imtech?
    "Keiharde fraude en een goed-nieuws-cultuur. Ik kan nooit voor de volle 100% garanderen dat er niet nog een oud gevalltje boven komt, maar het fraudehoofdstuk is afgesloten. Groei was vroeger het toverwoord binnen Imtech en er was alleen oog en oor voor goed nieuws - met alle gevolgen van dien voor risicomanagement et cetera."

    Hoe voorkomt u dat in de toekomst?
    "Met name het rapportagesysteem hebben we veranderd. Financieel directeuren rapporteren nu direct aan de CFO en niet meer aan hun lokale directeur. Opdrachten boven de 15 miljoen euro gaan via mijn bureau. Ik heb zelfs al een paar keer nee gezegd, omdat bijvoorbeeld het risico te groot was."

    "Opdrachten boven de 75 miljoen euro gaan zelfs naar de raad van commissarissen voor een oordeel. Nog iets wat iets zegt over de veranderingen binnen dit bedrijf: zo'n 70 à 80% van de  topmanagers van Imtech van twee jaar geleden zijn inmiddels vervangen."

    Álle opties verkend

    Al sinds maart gaat de markt er min of meer vanuit dat er een nieuwe claimemissie nodig was. Waarom hebt u tot 26 augustus gewacht?
    "We hebben alle opties doorgenomen. En dan ook echt àlle opties. Ook private equity, ja. Dat kost heel veel tijd. Uiteindelijk doet iedereen water bij de wijn: de banken halveren hun rentes en staan garant, wij moeten de ICT-divisie verkopen, reorganiseren en bezuinigen en de aandeelhouders kunnen bijstorten."

    Is het uiteindelijk toch niet een soort debt for equity swap, ofwel de banken worden afbetaald met de opbrengst van de aandelenemissie?
    "Nee, dit is een standaard en reguliere claimemissie. Volgende week is de stemming en dan beslist u als aandeelhouders of u van uw claimrecht gebruik maakt en participeert of niet. Er moest iets gebeuren, en deze oplossing is een beslissende stap voorwaarts."

    Zijn in de tussentijd uw klanten niet weggehold?
    "Nee, de order intake is op peil gebleven. Eigenlijk werd het pas deze zomer problematisch, toen er berichten verschenen dat Imtech het wellicht niet zou redden. Als klant is het je grootste nachtmerrie dat halverwege een project de technisch dienstverlener failliet gaat. Na 26 augustus was deze kou echter meteen uit de lucht. Dat merkten we direct in de markt."

    Marges omhoog, werkkapitaal omlaag

    Maakt u nog verlies?
    "We streven een ebitda-marge na van 4 tot 6%, dat is gangbaar in deze industrietak. Over het eerste halfjaar van 2014 boekten wij -1%. We zijn nu hard bezig om dat te verbeteren. Een aantal divisies en landen komen alweer in de buurt van die 4 à 6%. Grootste probleemkinderen zijn Nederland, Duitsland en Imtech Marine."

    "Behalve dat de marges omhoog moeten, verlagen wij het werkkapitaal. Dat was 8 à 9% van de omzet, is nu 0% en moet onder de nul. We moeten veel meer vanuit de kasstroom kunnen doen. Bovendien hebben we al tientallen miljoenen aan indirecte kosten bespaard, wat de ebitda-marge de komende tijd met zo'n één à twee procentpunten ten goede komt."

    Gaat u in Nederland en Duitsland reorganiseren of wellicht nog meer onderdelen verkopen?
    "In november starten we met de reorganisatie in Nederland en de Duitse divisie gaan we inkrimpen. Dat doen we door zeer selectief opdrachten aan te nemen. In Oost-Europa doen we bijna niks meer. Wat mij betreft mag de Spaanse divisie voor een goede prijs de deur uit. Te klein en de Spaanse overheid betaalt slecht."

    Hoe zet u nu en in de komende jaren Imtech weer op de rails? 
    "First things first. Eerst moet de order-intake goed blijven. Marges, risico, financiering; alles er op en er aan. In plaats van dat de focus ligt op deze zaken waar we eerst aan hebben moeten werken, ligt de nadruk nu alweer meer op: hoe winnen we de deal!? In dat stadium komen we nu: operational excellence."

    Plan B

    "De komende jaren ligt de focus dan ook op margeverbetering en organische groei. Daarna gaan we over tot de volgende stappen. Onze industrietak is versplinterd. In de meeste sectoren zijn we marktleider, maar nog steeds met maar zo'n 10% marktaandeel of minder. Overnames kunnen dan zeker aandeelhouderswaarde creëren, maar nogmaals; first things first."

    Hebt u een Plan B mocht de aandeelhoudersvergadering nou tóch...?
    “Nee, dat zie ik, mede op basis van al mijn gesprekken met grootaandeelhouders, met vertrouwen tegemoet. Weet u, het zou voor iedereen goed zijn als dit achter de rug is. Ik heb meer dan genoeg van al die fraude en financieringsperikelen. Ik wil weer echt aan het werk en de onderneming uitbouwen."

    Nog één vervelende vraag. Velen zijn verbaasd dat u NS-commissaris bent geworden. Hebt u daar wel tijd voor?
    "De NS is maatschappelijk een relevant bedrijf. Als je daarvoor wordt gevraagd, dan vind ik dat je dat moet doen.. Of het er wel bij kan? Het werkt eerder andersom: af en toe is het fijn dat het eens een keer ergens anders over gaat. Dat komt de mentale gezondheid van een CEO ten goede. En dat lijkt me toch ook in het belang van de aandeelhouders.

    Tot slot nog dit: zelf vroegen we er niet naar, maar Van der Aast begon zelf over beloningen en bonussen (voor de Top 80 van Imtech). Hoe dit zit leest u in de integrale weergave van dit interview. Full disclosure: Pieter en ik hebben geen positie in Imtech.

    Deel via: