hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Fondsportret  /  Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond
label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Topfonds OHV Vermogensbeheer bevestigt status vastrentend huis met dubbele bekroning

Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

2 juni 2025 08:00 • Door Rob Stallinga

Gefeliciteerd met het winnen van twee LSEG Lipper Fund Award voor het Fresh Fixed Income Fund. Vorig jaar viel het fonds ook al in de prijzen. De uitverkiezing komt als een geweldige verrassing of was het niet meer dan logisch en verwacht?

Richard Abma: “Toch wel enigszins verwacht. Met een outperformance van bijna 25% ten opzichte van de benchmark in de afgelopen 5 jaar sta je al snel hoog op de lijstjes, zeker omdat de meeste peers in hun beleggingskeuzes dicht bij de benchmark bleven.”

Otto Bazuin: “Wij proberen ons juist te onderscheiden door ons niet te laten leiden door de benchmark, maar door keuzes te maken op basis van onze rentevisie en de kansen te benutten die zich voordoen.”

Welke keuzes hielpen de prestaties van het fonds vooral vooruit?

Richard Abma: “In 2021 besloten we de gemiddelde looptijd van de obligatiebeleggingen in het fonds terug te brengen naar een half jaar, terwijl de gemiddelde looptijd (duratie) van de benchmark zeven jaar bedroeg. Toen was de rentecurve zo vlak dat het volgens ons niet verstandig was om langlopende schuld te kopen. De meeste beleggers zaten verderop de curve. In 2022 begonnen de rentes flink op te lopen en verloren beleggers in langlopende obligaties veel geld.”

Richard Abma

Richard Abma van OHV Vermogensbeheer

2022 was inderdaad een rampjaar voor beleggers in obligaties.

Richard Abma: “In 2022 ging de rente verticaal omhoog. De rentestijging van obligaties met een looptijd van zeven jaar bedroeg 3%. Dat komt overeen met een koersdaling van 21%. De looptijd van het fonds bedroeg, zoals gezegd, een half jaar en daarom was er amper schade.

Het voordeel van de korte looptijden van de beleggingen was bovendien dat we in een rustig tempo obligaties met langere looptijden en veel hogere yields konden kopen.”

Hoe belangrijk was de obligatieselectie bij de outperformance?

Otto Bazuin: “In de benchmark vind je vooral namen van bedrijven met een hoge schuldenlast, terwijl wij liever obligaties kopen van bedrijven buiten de benchmark met relatief sterke balansen zonder dat dit ten koste gaat van de premie. Doordat deze bedrijfsobligaties minder worden gekocht, bieden deze veelal een hogere rentepremie met lagere risico’s.”

Wat is een voorbeeld van een keuze die geweldig goed uitpakte?

Otto Bazuin: “Vorig jaar beleefde Scandinavië een heuse vastgoedcrisis. De schok was zo groot dat de obligatiekoersen van een Zweedse vastgoednaam met huizen in Rotterdam meer dan 30% daalde. Dat bedrijf had niets met de vastgoedcrisis te maken, maar de bedrijfsnaam ontlokte een geweldige verkoopdruk. Die obligaties hebben we toen gekocht en na drie maanden stonden de koersen weer op het oude niveau.”

Otto Bazuin

Het Fresh Fixed Income Fund is dus geen fonds dat een vaste benchmark volgt. Wat is het fonds wel?

Richard Abma: “We hebben hier te maken met een vastrentend waardefonds, dat ca. 65% van de portefeuille in hoogwaardige schuld belegt en 35% in high yield. We beleggen in zowel obligaties als in leningen. Die leningen moeten een triple A-garantie kennen zoals bijvoorbeeld Nederlandse exportfinancieringen.

We streven naar een rendement van tussen de 4% en 5%. We willen geen winners selecteren maar heel breed gespreid belegd zijn over sectoren, landen en credit ratings, zodat de rente-inkomsten netjes blijven binnenkomen. Hoe breder de spreiding, hoe lager de volatiliteit. De portefeuille van het fonds bestaat uit tussen de 150 en 170 posities.

"Het fonds biedt beleggers een laag risico en een consistent rendement"

Ofwel, het fonds biedt beleggers een laag risico en een consistent rendement. Dat is precies wat veel beleggers zoeken voor de defensieve kant van hun portefeuille. We kijken meer naar beneden dan naar boven. Dat hoort bij obligatiebeleggers.”

Welke rendement is de laatste jaren daadwerkelijk behaald?

Richard Abma: “4,2% gemiddeld over de laatste vijf jaar. Dat is ruim 4% per jaar beter dan de benchmark.”

Er wordt ook buiten Europa belegd?

Richard Abma: “In principe wereldwijd waarbij we de valutarisico’s altijd hedgen. Zo is het fonds flink in de VS belegd. Het hedgen van de dollar naar de euro kost 1,5%-2%. Omdat de rentes in de VS hoger liggen, is dat prima te betalen.”

De rentes liggen momenteel hoger dan 4 jaar geleden. Dat maakt het waarschijnlijk eenvoudiger om het doelrendemement te behalen?

Otto Bazuin: “Zeker, de rentecurve is steiler geworden. Je kunt tegenwoordig obligaties van hele mooie bedrijven kopen die een rente geven van tegen de 4%. Dat is wel wat anders dan in de jaren toen rentes zelfs negatief waren. Doordat we de duratie van het fonds hebben verlengd van een half jaar naar 3 tot 3,5 jaar handelen we automatisch minder. 

"Hele mooie bedrijven geven tegenwoordig een rente van tegen de 4%"

Ondertussen monitoren we voortdurend bestaande posities en houden we de ogen open voor mogelijke switchideeën. Dat laatste is ook de reden waarom we niet te veel illiquide obligaties in de portefeuille hebben. Om wendbaar te blijven, is het belangrijk om veel liquide posities te hebben.”

Hoe zien jullie de kansen voor obligaties, meer en minder kredietwaardig? Waar zetten jullie op in?

Otto bazuin: “Wij blijven redelijk kortlopend beleggen tegenover de benchmark (50% korter) want het risico is dat lange rentes verder oplopen. Dan denken we aan Amerikaanse en Japanse schuld, maar ook hier in Europa zal de vraag naar krediet stijgen. Want hoe financieren we straks de nationale defensiebudgetten van 5%? Hoe betalen we de energietransitie? Meer vraag dan aanbod zorgt voor een opwaarts effect van de rente.

Maar niemand kent de toekomst. Daarom houden we de marktomstandigheden scherp in de gaten.”

Met de terugkeer van Trump is er veel wanorde in de markten gekomen. Vrezen jullie bijvoorbeeld een Amerikaanse recessie?

 “Een recessie is vooral spannend voor aandelenbeleggers. Die zijn daar als eerste gevoelig hiervoor. Maar de kredietopslag van obligaties zegt nu dat er nog geen recessie komt.”

Duidelijk is dat duurzaamheid even wat minder belangrijk is geworden voor beleggers. Hoe staan jullie daarin?

Otto Bazuin: “Onze primaire focus is een goed risico gecorrigeerd rendement. Uiteraard beleggen wij niet in obligaties van bedrijven die schade aanbrengen aan mens en milieu. Dat is de ondergrens.”

Wat is de ambitie van OHV met het Fresh Fixed Income Fund?

Richard Abma: ”In onze nieuwe vermogensbeheerproposite, selectiebeheer genaamd, voor klanten onder de 1 miljoen maakt het Fresh Fixed Income Fund onderdeel uit van de portefeuille. Daarmee willen we het fonds verder laten groeien.

Voor klanten met een belegbaar vermogen van boven de 1 miljoen selecteert OHV individuele obligatieregels, waarbij uiteindelijk hetzelfde beleid geldt voor de obligatieselectie dat we ook voor het Fresh Fixed Income Fund uitvoeren."

Welke beleggers doen er verstandig aan een positie te nemen in het Fresh Fixed Income Fund?

Richard Abma: “Voor externe participanten is het fonds met name geschikt voor beleggers die zich willen afzetten tegen een benchmark. Door de enorme outperformance van de laatste 5 jaar is het fonds eigenlijk niet te negeren. Maar voor iedere defensieve belegger die tegen een laag risico een goed inkomen wil verdienen, is het fonds een aantrekkelijke keuze. We zien als externe participanten andere vermogensbeheerders, stichtingen en particulieren.”

  • Hier vindt u meer informatie over het Fresh Fixed Income Fund.

Het Fresh Fixed Income Fund van OHV wordt geleid door Richard Abma CFA FRM CAIA CMT, Otto Bazuin CFA en Kors van der Werf CFA FRM. Richard Abma is CIO van OHV maar ook portfoliomanager van het Fresh Fixed Income Fund. Otto Bazuin analyseert bedrijven en is verantwoordelijk voor het operationele gedeelte. Kors van der Werf, helaas tijdens het interview afwezig, speurt naar kansen in de high yieldmarkt.

Het fonds viel dit jaar bij de LSEG Lipper Fund Awards dubbel in de prijzen. Zowel in de periode van 3 jaar en van 5 jaar scoorde het fonds maximaal. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting
  • 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's
  • 02 apr Hoge coupon maakt obligaties tot een safe bet

Onderwerpen

  • Obligaties
  • Assetallocatie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
Rob Stallinga Geplaatst op 2 juni 2025 08:00 meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  2. label connect Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. label connect Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond
  4. “Trump heeft de doos van Pandora geopend”
  5. “Niemand wil nog beleggen in een black box”
Populaire columns
  1. label connect Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  2. label connect “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
  3. label connect Contrair en succesvol
  4. ”De financiële sector heeft een rol te spelen”
  5. “Het is fijn om goed te doen”

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  3. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group